Kredi reklamlarının cazibesine kapılmayın

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Şubat 2008 14:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tüketiciler Derneği (TÜDER), "Tüketiciler, bankaların sıfır faizli kredi başlıklı reklamlarına ve cazibesine kapılmamalıdırlar ve iyi bir araştırma yapmadan kredi kullanmamalıdırlar" uyarısında bulundu.

TÜDER, derneğin Finans Komisyonu Başkanı Sefa Kabaalioğlu imzasıyla, "BDDK, Rekabet Kurumu ve Reklam Kurulu dikkatine" başlıklı yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada, "Tüketici kredileri sıfır faizli değildir ve olamaz" denilerek, bankaların son dönemlerde tüketici kredilerini pazarlarken yeni bir pazarlama stratejisi ile piyasaya çıktıkları ve "2008 yılı kampanyası" ya da "Yüzde 0'dan başlayan faiz oranlarıyla" başlıkları altında tüketicilerin kendi kurumlarından kredi almalarını sağlamaya çalıştıkları aktarıldı.

Açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

"Öncelikle unutulmamalıdır ki bankaların en önemli kaynakları, topladıkları vadeli / vadesiz mevduat ile yurt dışından sağladıkları sendikasyon ya da seküritizasyon kredileridir ve hepsinin bir maliyeti vardır. Paranın bir fiyatı vardır ve bu fiyat faizdir. Hiçbir ticari kurum, yani kar elde etmeye yönelik çalışan bir kurum, sattığı mal ne olursa olsun karsız satamaz. Bankalar ve özellikle özel bankaların maliyetsiz fon elde etme imkanları bulunmamaktadır. Bankalar açısından konuya bir kez de farklı bir açıdan bakıldığında birikimlerini bankaya mevduat olarak yatırıp, ülkedeki fiyat artışlarına istinaden parasını korumak amacıyla faiz elde etmek isteyenlerin, kuruma güvenmek ve sürekli olmasını istemek gibi doğal bir hakkı bulunmaktadır. Buna rağmen topladığı mevduatı hiçbir kar elde etmeden satan ve belki de sattığı parayı tahsil edememe riski ile karşılaşan bir banka mevduat talep ettiğinde geri ödeme yapamaz durumda kalır ise ne olur?"

"VERİLECEK KREDİ 0 FAİZLİ OLABİLİR Mİ?"

Türkiye'de şu anda güncel olarak bir bankanın 12 ay vadeli 2.000 YTL krediyi yüzde 0 faizle verdiğini ilan ettiği, reklam yaptığı ve müşterilerinin mail adreslerine dikkatlerini çekmek için kampanya detaylarını anlatan mesajlar gönderdiği savunulan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Yukarıda açıklanan sebeplerle bu durumda, verilecek kredi sıfır faizli olabilir mi? Bu yazının kaleme alındığı gün, bir bankanın internet şubesinde yayımlanan tüketici kredi faiz oranlarından - söz konusu bankada maaş hesabı olanlara uygulanacak - faiz oranını esas alarak bu kredinin toplam maliyetini hesapladık.

2.000 YTL krediyi yüzde 1,68 aylık faiz oranından 12 ayda geri ödenmek

üzere alındığında (Faiz oranına KKDF ve BSMV dahil edilerek) yapılan hesaplamada dönem sonunda bankaya ödenecek tutar toplam faiz dahil 2.271,66 YTL olmaktadır. Yani 12 ayda cepten anapara hariç sadece 271,66

YTL faiz ödemesi çıkmaktadır.

Peki yukarıdaki örneğimizde yer alan banka ise İstihbarat Ücreti, Başvuru Ücreti, Dosya Ücreti ya da komisyon adı altında toplamda 375 YTL'yi başlangıçta tahsil etmekte ve ele net 1.625 YTL geçmektedir. Bu durumda bankanın aldığı paranın faizi yıllık yüzde 42,64, aylık olarak da yüzde 3,55 olmaktadır." Açıklamada, bu faiz oranından borçlanacak tüketicilerin, gelecekteki nakit akışına ipotek koymuş, yani ödeyemez durumla karşı karşıya kalma riskini almış olacakları belirtilerek, "Tüketiciler, bankaların sıfır faizli kredi başlıklı reklamlarına ve cazibesine kapılmamalıdırlar ve iyi bir araştırma yapmadan kredi kullanmamalıdırlar" denildi.

Tüketiciler Derneğinin Finans Komisyonu'nun BDDK, Rekabet Kurumu ve Reklam Kurulu'nu göreve davet ettiği açıklamada, "Bankaların, bu yönde yaptıkları reklamlara son vermelerini, kredi kullandırımlarında alınan masrafların faiz oranına yansıtılmasını, her kredi duyurusunda faiz oranlarıyla birlikte alınacak toplam bedelin de yazılmasını, böylece tüketicilerin yanlış algılamasına ve yanlış karar vermesine imkan verecek bu ortamın sona erdirilmesine yönelik tedbirleri bir an evvel uygulamaya sokmalarını beklemekteyiz" görüşü dile getirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber