Gül, türbanın referanduma gitmesine karşı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Şubat 2008 14:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, başörtüsüyle ilgili yeni düzenlemeyi temel hak ve özgürlükler kapsamında gördüğünü belirterek, "Temel ve hak ve özgürlükler konusundaki konuların referanduma gitmesini doğru görmüyorum" dedi.

Gül, Katar'a ziyaretinden önce Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplandırdı. Bugün gazetelere yansıyan Çankaya Sofrası'ndaki türban değerlendirmelerinin hatırlatılması üzerine Gül, "Bütün bunlar siyasetin gündemi. Siyasi aktörler ve bazı sivil toplum örgütleri görüşlerini paylaşıyor. Açık, demokratik bir ülkede nasıl neticelenecekse, Türkiye'de de öyle neticelenecek. Türkiye bir hukuk devletidir. Temel hak ve özgürlükler konusundaki konuların referanduma gitmesini doğru görmüyorum. Temel hak ve özgürlükler pek az kişiyi veya çoğunluğu ilgilendiren konular" dedi. Gül, yeni Anayasa çalışmalarını hatırlatarak, yeni yasanın referanduma götürülmesini daha doğru bulacağını ancak, bu konuda henüz karar vermediğini söyledi.

Bir gazetecinin Almanya'daki 5'i çocuk 9 kişinin ölümüyle sonuçlanana yangınla ilgili sorusu üzerine Gül, şunları söyledi:

"Maalesef çok üzücü. Almanya Avrupa'nın en zengin ülkelerinden biri. Böyle bir ülkede yangında bu kadar insanın kaybedilmesi üzücü. Yangında 5'i çocuk 9 Türk vatandaşımızı kaybetmemiz bizi derinden üzdü. Bununla ilgili derin araştırma yapılmasını istiyoruz. Hükümetten aldığım bilgiye göre yangınla ilgili uzman bir ekip Almanya'ya gidecek. Bu konunun titizlikle araştırılmasını Alman makamlarından ve Türk makamlarından bekliyorum".

Gül, yangında hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına da başsağlığı diledi. Bir gazetecinin yine Çankaya Sofrası'nda gündeme gelen türban nedeniyle toplumun saflara ayrıldığı yönündeki görüşün hatırlatılması üzerine Gül şöyle konuştu:

"Türkiye demokratik bir ülke. Herkesin düşüncesini rahatlıkla ifade edebildiği bir ülke. Daha önce bunlar yoktu. Reform süreci ile Türkiye'ye AB'ye yaklaşmış bir ülke. Ama ben toplumda, halkta bu tip ayrımcılıklar olduğu kanaatinde değilim. Türkiye herkesi kucaklayan bir toplumdur. O nedenle halk nezdinde kutuplaşma görmüyorum. Ama siyasi platformda çok keskin münakaşaların devam ettiğini herkes görüyor".

Gül, geçtiğimiz hafta Anıtkabir'de Kadın Dernekleri tarafından düzenlenen eylemin hatırlatılması üzerine, "Onları biraz önce söyledim, siyasetçilere sorun" demekle yetindi. Türban konusunda kamplaşmanın ilerlememesi için siyasi parti liderleriyle görüşme planlıyor musunuz" şeklindeki soruya Gül, "Her tartışmada devreye girmem beklenemez. Türkiye'nin çok daha önemli konuları var. Güvenlik konusu, terör konuları var. Bütün bu konular benim önceliklerim olur" yanıtını verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber