Ameliyatta çıkardığı taşlardan koleksiyon yaptı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Şubat 2008 14:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ordu Devlet Hastanesi Üroloji Doktoru Mustafa Münir Tercan, hekimlik hayatı boyunca hastalarından çıkardığı taşların bir kısmını biriktirdi. Bu zamana kadar 7 bin 500 kadar ameliyat gerçekleştiren Dr. Tercan, bir hastanın böbreğinden 300'ye yakın taş çıkarmış.

Üroloji Hekimi Mustafa Münir Tercan'ı meslektaşlarından ayıran özellik, hastalarından çıkardığı taşları koleksiyon olarak saklaması. Şimdiye kadar 7 bin 500'ün üzerinde ameliyat yapan Tercan, bu taşların bir kısmı olan 500 gramın üzerinde çeşitli boy ve biçimlerde taş koleksiyonu bulunuyor. Bu zamana kadar en ağır taşı geçen haftalarda 83 gramla elde eden Dr. Tercan, önceki hafta ise bir hastasının böbrek, mesane ve prostat ameliyatını 1,5 saat içinde gerçekleştirerek bu hastasından da en irisi 35 gram ağırlığında olmak üzere 50 gram taş çıkarmış. Dr. Tercan, bu zamana kadar hastalarından birkaç kiloya varan taş çıkardığını aktararak, bir anı olması için izin veren hastalarından çıkardığı taşları sakladığını ifade ediyor.

Bir kez de bir hastasının böbreğinden 10 yıl kadar önce 8 kiloluk ur çıkardığını aktaran Dr. Tercan, "Artık hastalarımızda eskisi gibi iri taşlar olmuyor. Çünkü hem ameliyat teknikleri gelişti, taşları beden içinde kırarak çıkarmak mümkün hem de hastalarımız bilinçlendi, artık gecikmeden hekime geliyor. Aslında taşın büyüklüğü önemli değil. Çünkü küçük bir taş büyük bir taştan daha fazla hasar verebilir. Ben de hekimlik yaşantım süresince bir inşaat yapacak kadar değil ama kayda değer miktarda taş çıkardım." dedi.

Merzifon Askeri Hastanesi'nden albay rütbesi ile emekli olduktan sonra Ordu'ya dönerek burada hekimlik hayatını sürdürdüğünü aktaran Dr. Tercan, "Bende anısı olan çok ameliyatım var, tabi ama hastalarımın iyileşerek sağlıklarına kavuşması en önemli anı. Ancak 1985 yılında yaptığım bir ameliyatı hiç unutamam. O zaman Mustafa Tekin Tayyar isimli bir pilota böbreğinde taş olduğu için uçamaz kararı verilmişti. Küçük bir taştı ama çok zor geçen bir ameliyatla onu aldık. Ondan sonra yeniden gittiğinde geçerli rapor aldı. Bugün o pilot hala göklerde. O ameliyatı unutamam, ömrümden en az 5 yılını götürdü." diye konuştu.

Dr. Tercan'ın böbrek taşı, mesane taşı ve prostat ameliyatının üçünü birden 1,5 saat içinde yaptığı Mustafa Zencefil (73) ise Ankara-İstanbul'a gitmeden Ordu'da gerçekleşen ameliyat ile ağrılardan kurtuldukları için çok memnun olduğun aktararak, "Bu taşın bana neler ettiğini bir ben bir de Allah bulur. Şükür Allah'a ki sonunda kurtuldum." dedi.

Dr. Tercan'ın bu zamana kadar 1 saat 20 dakika süren ameliyat ile çıkardığı en ağır böbrek taşı ile 30 yıl yaşayan Osman Gürsoy (78) ise, "Ankara-İstanbul kapılarına gitmeyip burada kaldığım için çok memnunum. O bana bu hastaneden başka yere gitme ihtiyacı hissettirmedi. Çok şükür kendimi de iyi hissediyorum." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber