Türkiye'de her 2 kişiden biri kalp ve damar hastalıklarından ölüyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Şubat 2008 10:08, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Türkiye'de her 2 kişiden birinin kalp ve damar hastalıklarından öldüğüne dikkat çeken uzmanlar, bunun en önemli nedeninin ise sigara ve alkol olduğunu belirtiyor.

Türkiye Kardiyoloji Derneği (ıÜüTKD) tarafından yapılan araştırmalar neticesinde Türkiye'de her 2 kişiden birinin kalp ve damar hastalıklarından kaynaklanan nedenlerle öldüğü tespit edildi.

TKD Genel Müdürü Ahmet Ünver, Avrupa ve Türkiye'de ölümlerin yarısının nedeninin kalp ve damar hastalıkları olduğunu vurgulayarak, bunun da sigara, alkol, dengesiz beslenme ve hareketsiz bir yaşamdan kaynaklandığını bildirdi.

Ahmet Ünver, bu tür nedenlerle ölenlerin trafik kazasından ölenlerden kat kat fazlalığına dikkat çekerek, Türkiye'de günde 55 bin insanın kalp ve damar hastalıklarından öldügünü anlattı.

Ünver, Avrupa'da yapılan bir araştırmaya göre Avrupa geneli kalp krizi geçirdikten sonra sigara içmeye devam eden insanlar açısından Türkiye'nin birinci sırada olduğunu belirterek, "Yani Türkiye'de insanların yapılan tüm uyarı ve düzenlemelere rağmen canı pahasına da olsa sigaradan vazgeçmediği görülmekte. Kalp ve damar hastalıklarından ölmenin 50'nci kattan kendini atmaktan tek farkı uzun süreli olmasıdır. Başka farkı yoktur." şeklinde konuştu.

Türkiye Kardiyoloji Derneği'nin etkili çabalarıyla 25 Aralık 2007 tarihinde imzalanan Avrupa Kalp Sağlığı Sözleşmesi ile Türkiye'de kalp hastalıklarını önleyici önemli adımların atıldığını kaydeden Ahmet Ünver, bu anlaşma ile Türk halkında duyarlılığın artırılması adına önemli çalışmaların yapılacağını söyledi.

Avrupa Kalp Sağlığı Sözleşmesi'nde Avrupa'daki tüm ölümlerin neredeyse yarısından fazlasının kalp ve damar hastalıklarından kaynaklandığının aktarıldığını bildiren Ünver, bunun sebebi ve önleyecek kişinin her zaman insanın kendisi olduğunu anlattı.

Ünver, "Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölgesi'ne üye 52 ülkede 4,35 milyonun üzerinde ölümden ve Avrupa Birliği'nde 1,9 milyondan fazla ölümün kalp ve damar hastalıklarından kaynaklandığı belirtiliyor." dedi.

Kan basıncı, obezite, kolesterol ve tütün kullanımında eş zamanlı olarak toplumsal düzeyde hafif bir düşüş sağlanmasının kalp ve damar hastalıkları görülme sıklığını yarıdan fazla azaltacağının altını çizen Ahmet Ünver, yeni bin yılda doğan her çocuğun, önlenebileceği bilinen kalp ve damar hastalıkları geçirmeden en azından 65 yaşına kadar yaşama hakkı olduğunu vurguladı.

TKD Genel Müdürü Ünver, Avrupa Kalp Sağlığı Sözleşmesinin imzalanarak yürürlüğe giren ve 8 modülden oluşan ve 2010 yılına kadar sürecek 'AvroKalp Projesi'de tüm modüller için hazırlıklarını tamamladığını belirterek, yolladığı proje dosyalarının genel Avrupa Projesi içine alınıp Avrupa Birliği tarafından desteklendiğini açıkladı.

Ahmet Ünver, Avrupa Kalp Sağlığı Sözleşmesine katılımın ise Türkiye'de ki kalp ve damar hastalıklarından korunma yolunda vatandaşların daha iyi biliçlenmesi ve çalışmaların organize yürütülmesi açısından yararlı olacağını belirtti.

TKD Genel Müdürü Ahmet Ünver, Türkiye'de birinci ölüm nedeni olan kalp ve damar hastalıklarından korunmanın ekonomik olmasının yanısıra, tasarruf gerektirdiği için gelir getirici yönününde bulunduğunu aktardı.

Ünver, ayrıca bu hastalıkların bireyler, aileler ve toplumlar için manen ve maddeten pahalı olduğunu ifade ederek, "Kendi sağlığına dikkat etmeyerek hastalanan bir insanın ailesi, yakınları en önemliside devletten tedavi masrafını isteme hakkı olamaz. Bu hastalıkların kolay olan önleme yolu insanların beslenme ve yaşamalarına dikkat etmesinden ibarettir." diye konuştu.

ıÜüAhmet Ünver, imzalanan sözleşme uyarınca Sağlık Bakanlığı'nca da 'Türkiye Kalp ve Damar Hastalıklarını Önleme ve Kontrol Programı'nın başlatıldığını vurgulayarak, Ulusal Kalp Sağlığı Politikası'nın 'birincil koruma' ağırlıklı 'Risk Faktörlerine Yönelik Stratejik Plan ve Eylem Planı'nın devreye sokulduğunu dile getirdi.

Ahmet Ünver, ayrıca Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesinde 'Sağlığı Teşvik ve Geliştirme Daire Başkanlığı'nın, Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesinde de 'Kronik Hastalıklar Daire Başkanlığı'nın kurulacağını açıkladı.

Ünver, Türkiye'de öncelikli 3 hedefi; sigara ve tütün ürünleriyle mücadele, obeziteyle mücadele ve dengeli beslenme anlayışının yaygınlaştırılması ve fiziksel hareketliliğin, yaşam boyu egzersizin özendirilip yaygınlaştırılması olarak benimsediklerini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber