2007/5 KPSS tercih kılavuzuna yürütmeyi durdurma kararı

Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğündeki "memur" kadrolarına kim atanacak? 2007 yılı KPSS tercih kılavuzunda yapılan belirlemede, bu kadrolara sadece "Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği" bölümü mezunu olanların tercihi dikkate alınmış, Yüksekokulu bünyesinde yer alan lisans programlarından; "Antrenörlük Eğitimi", "Spor Yöneticiliği" ve "Rekreasyon" bölümü mezunlarının tercihi dikakte alınmamıştır. Söz konusu bu işlem Ankara 4. İdare Mahkemeince iptal edilmiştir.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 07 Şubat 2008 10:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ÖSYM tarafından hazırlanan KPSS 2007/5 yerleştirme kılavuzunda; Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu bünyesinde yer alan lisans programlarından; Antrenörlük Eğitimi, Spor Yöneticiliği ve Rekreasyon bölümü mezunları tıpkı Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği bölümü mezunları gibi Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü memur kadrosuna puan sıralamasına göre ataması yapılması gerekmekte iken ÖSYM'ce yerleştirilmede dikkate almaması skandala yol açmıştır.

ÖSYM tarafından hazırlanan KPSS 2007/5 yerleştirme kılavuzunda;

KPSS 2007/5 yerleştirme kılavuzunda, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu bünyesinde yer alan lisans programlarına bağlı bölüm/kol/alanlar içerisinde yer alan Antrenörlük Eğitimi ?7101? koduyla, Spor Yöneticiliği ?7104? koduyla, Rekreasyon ?7103? koduyla ve Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği bölümü ise ?7102? koduyla ayrı ayrı kodlandırılmıştır. Söz konusu tabloda bölüm/kol/ alan olmamasına rağmen başvurucuları yanıltıcı şekilde Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokuluna ?8123? kodu verilmiştir. Tablo 5A içerisinde Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu haricinde hiçbir yüksek okul veya akademik birimin kol/alan/bölümlerine ayrı, akademik birime ayrı bir kod tahsis edilmemiştir. Bu anlamda; Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokuluna ayrı bir kod verilmesi başvurucuları yanıltmıştır. ÖSYM'nin yapmış olduğu yanlışlıklar silsilesi yerleştirmelerin yapılmasıyla açığa çıkmış ve hak kaybına neden olmuştur. Gerçekten ?4415? koduyla belirtilmiş olan bir lisans programı, daha açık bir ifadeyle tüm üniversitelerin Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu bünyesinde Beden Eğitimi ve Spor lisans bölümü olmadığından; ÖSYM, KPSS 2007/5 başvurucularına her hangi bir duyuru yapmadan hukuka aykırı olarak sadece Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği mezunlarını Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü memur kadrosuna yerleştirmiştir.

Bu hususa yönelik açılan dava da yetkili Ankara İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı vermiştir.

Av. Gülay PARSAK


T.C.
ANKARA
4.İDARE MAHKEMESİ

ESAS NO : 2007/1287

DAVACI VE YÜRÜTMENİN DURDURULMASINI İSTEYEN : Bilal ÇAĞLAYAN

VEKİLİ : Av.Mehmet Parsak

Strazburg Cad.Taşhan No;38/16 Sıhhiye / ANKARA

KARŞİ TARAF (DAVALI : Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi- ANKARA

VEKİLİ : Av.İbrahim İlaslan / Aynı yerde

İSTEĞİN ÖZETİ_________: 2007/5 KPSS sonuçlarına göre 2. sıra tercihi olan Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Ankara Teşkilatında memur olarak yerleştirilmesi yapılmayan davacının varolduğunu iddia ettiği hatanın düzeltilmesi istemiyle yaptığı başvurunun reddine yönelik 24.08.2007 tarih ve B.30.1.ÖSM.0.00.46.00/01.20915 sayılı davalı idare işleminin iptali ve yürütmenin durdurulması istenilmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Ankara 4.İdare Mahkemesi'nce işin gereği görüşüldü:

Dava, 2007/5 KPSS sonuçlarına göre 2. sıra tercihi olan Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Ankara Teşkilatında memur olarak yerleştirilmesi yapılmayan davacının varolduğunu iddia ettiği hatanın düzeltilmesi istemiyle yaptığı başvurunun reddine yönelik 24.08.2007 tarih ve B.30.1.OSM.0.00.46.00/01.20915 sayılı davalı idare işleminin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle açılmıştır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48.maddesinin (d) bendinde Devlet Memurluğuna alınacaklarda aranacak olan genel şartlar sayılmış aynı maddenin (B) bendinin 2.fıkrasında da kurumların özel kanun veya diğer mevzuatlarında aranan şartları taşımak Devlet memurluğuna alınacaklarda aranacak özel şartlar arasında gösterilmiştir.

Diğer yandan Kamu Personel Seçme Sınavı KPSS-2007/5 Tercih Kılavuzunun 1.2. maddesinde:"Bu kılavuz, ilgili mevzuat uyarınca atama izni alınmış ve T.C. Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığı tarafından yerleştirme yapılmak üzere Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığına bildirilmiş olan kadroları ve sözleşmeli pozisyonları, bunların kontenjanlarını ve bu kadro ve sözleşmeli pozisyonlar için aranan nitelikleri kapsamaktadır. Adaylar bu kılavuzda yer alan kadrolu ve sözleşmeli pozisyonlardan koşullarını karşıladıklarını, 15 i geçmemek üzere tercih sırasına koyacaklar ve tercihlerini sırasıyla bu kılavuzda yer alan kurallara göre OSYM'ye internet yoluyla göndereceklerdir." hükmüne, 7. maddesinde ise:" KPSS'de yüksek puan almak kamu kurum ve kuruluşlarında görev almada tek başına bir hak teşkil etmeyecektir. Yanlış, yanıltıcı veya yalan beyanda bulunanlar ile bilgilerindeki tutarsızlıklar yüzünden yerleştirmesi yapılamayan veya daha alt tercihlerine yerleştirilen adaylar bu durumdan dolayı bir hak iddia edemeyecektir. Kamu kurum ve kuruluşlarının atama için öngördükleri niteliklere sahip olmayan adaylar yerleştirmeden doğan tüm haklarını kaybedeceklerdir." hükmüne yer verilmiştir.

Dosyanın İncelenmesinden, davacının Kırıkkale Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Spor Yöneticiliği bölümünden 01.07.2003 tarihinde mezun olduğu, 01-02.07.2006 tarihlerinde yapılan KPSS/1 sınavının KPSSP03 puan türünden 73,466 puan aldığı ve sahip olduğu şartları ve aldığı puanı dikkate alarak Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Ankara kadrosuna memur olarak atanmak üzere tercihte bulunduğu, 2. sıra tercihi de dahil hiçbir kadroya atanmaması üzerine görülmekte olan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.

KPSS 2007/5 tercih kılavuzunda yer alan ve Mezun Olunan Lisans Programlarının kodlarını belirleyen Tablo 5A'da Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliğinin 7102 kod numarası ile, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulunun 8123 kod numarası ile Spor Yöneticiliğinin İse 7104 kod numarası ile düzenlendiği; kadrolara yapılacak atamalarda aranan niteliklerin kodlarını düzenleyen Tablo 3' te Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü taşra kadrolarına yapılacak atamalarda aranan nitelik kodunun 4415 olduğu, 4415 numaralı koda göre yapılacak atamalarda aranacak niteliğin ise Beden Eğitimi ve Spor Lisans Programından mezun olmak olduğu, bu tercih kılavuzu uyarınca Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü taşra kadrolarına yapılan atamalarda Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği lisans programından mezun olanlar(7102), Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu lisans programından(8123) mezun olup ta bu alanların kodlarını tercih kılavuzunda İşaretleyen adaylardan puanları yeterli olanların bu kadrolara atamalarının yapıldığı tartışmasızdır.

Bu durumda her ne kadar davalı idarece davacı tarafından tercih kılavuzunun mezun olunan lisans programı bölümünde spor yöneticiliği programının kodunu işaretlendiği ancak yapılan atamalarda Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği ile Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu programlarının kodlarını işaretleyen adaylar arasında atamaların yapıldığı bu sebeple davacının yanlış kodlaması sebebiyle atamasının yapılmadığı iddia edilmekte ise de davacının Kırıkkale Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Meslek Yüksekokulundan mezun olduğu açık olup mezun olunan lisans programları arasında hem Beden Eğitimi Ve Spor Yüksekokulunun hem de Spor Yöneticiliği programının yer almasının davacının tercih yaparken yanıltabileceği de göz önüne alındığında mezuniyet şartını taşıyan davacının atama için aranan diğer şartları da taşıması durumunda tercih ettiği kadroya atamasının yapılması gerekirken tercih kılavuzunda spor yöneticiliği bölümünü tercih ettiği gerekçesiyle 2007/5 KPSS sonuçlarına göre 2. sıra tercihi olan Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Ankara Teşkilatında memur olarak atamasının yapılmamasına ilişkin dava konusu işlemde hukuka ve hakkaniyete uyarlık görülmemiştir.

Açıklanan nedenlerle, açıkça hukuka aykırı olan ve uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararlar doğuracağı sonucuna varılan dava konusu işlemin 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 27. maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütmesinin durdurulmasına, kararın tebliğinden itibaren (7) gün İçinde Bölge İdare Mahkemesi'ne itiraz yolu açık olmak üzere, 27.12.2007 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

BAŞKAN UYE UYE

Kasım DAVAS Durmuş TAŞER Utku COŞGUN

32672 37999 101810

Memurlar.net'in notu: Yukarıda yer verilen karar, dava açan ile birlikte sonuçtan etkilenen diğer adayları da etkilemektedir. Ancak, ÖSYM sadece "dava açana" yeni bir işlem tesis edecektir. Benzer durumda olanların haklarını dava yoluyla aramaktan başka yapacakları işlemler sonuç vermeyecektir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber