''Devlet Üniversiteleri çökme noktasına geldi''

Haber Giriş : 24 Eylül 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Doçent atamaları ve burs vermenin Yasaklandığını, akademik personel alınamadığını bildiren ODTÜ Rektörü Prof. Ural Akbulut, ?Atılım yapmak bir yana normal eğitim faaliyetlerini bile yürütemez duruma geldik? dedi

ORTA Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut, devlet üniversitelerinin ekonomik krizler ve son 2 yıldır sürdürülen uygulamalar nedeniyle çökme noktasına geldiğini söyledi.

ODTÜ'nün 2004-2005 eğitim-öğretim yılına başlaması dolayısıyla düzenlenen törende konmuşan Prof. Akbulut, bir yıl boyunca yardımcı doçent atamalarının yasaklanması, akademik personel alımının neredeyse imkânsız hale getirilmesi, burs vermenin yasaklanması, fonlara el konulması, bütçelerin azaltılması ve döner sermayelerin çalışamaz duruma düşürülmesiyle atılım yapmak bir yana, normal eğitim faaliyetlerini bile yürütemez duruma geldiklerini ifade etti.

ODTÜ'nün başarısı

Tüm bu olumsuz koşullara karşın ODTÜ'nün önemli çalışmalara imza attığını ifade eden Prof. Akbulut, ODTÜ Teknokent'in dünyada en hızlı gelişen teknoparklar arasında yer aldığını, ayrıca üniversitenin AB'nin 6. Çerçeve Programı'nda 50 milyon Euro bütçeli 21 projeye katıldığını belirtti.

Prof. Akbulut, toplumsal refah ve ekonomik kalkınmanın, ancak bilimin toplumun her kesimine yayılmasıyla sağlanabileceğine işaret ederek, ?Bu amaçla ODTÜ Bilim ve Toplum adı altında yeni bir program başlattı. Bu programın hayata geçmesi için ODTÜ yerleşkesinde bir Bilim ve Teknoloji İletişim Merkezi ve bunu destekleyen Bilim ve Teknoloji Müzesi kurulmaktadır? dedi.

Yurt içi ve yurt dışından 19 üniversite ile yaptıkları protokol çerçevesinde Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı'nda 548 öğrencinin ODTÜ'de doktora yaptığını, bu proje için Devlet Planlama Teşkilatı'ndan ODTÜ'ye 17 trilyon lira kaynak sağlandığını bildiren Prof. Akbulut, ODTÜ'nün kişi başına düşen yurt dışı bilimsel makale sıralamasında 2003 yılında devlet üniversiteleri arasında birinci sırada yer aldığını, ancak bu başarıyla yetinmediklerini dile getirdi.

H.O.Tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber