Eroğlu: İstanbul'da su sorunu tarihe karıştı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Şubat 2008 17:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İlki 1997'de Fas'ta, daha sonra Hollanda, Japonya ve Meksika'da yapılan Dünya Su Forumu toplantılarının 5'incisi Türkiye'de gerçekleştirilecek.

Dünyadaki su sorunun etraflıca masaya yatırıldığı ve çözüm arandığı toplantı 16-22 Mart 2009 tarihleri arasında İstanbul Haliç Uluslararası Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenecek. Her 3 yılda bir yapılan toplantıların İstanbul'dakinin ana temasını "Su İçin Farklılıkların Birleştirilmesi" oluşturuyor. Önümüzdeki sene düzenlenecek etkinlikler öncesi koordinatörler Bakan Veysel Eroğlu'nun da katılımıyla biraraya geldi. Bakan Eroğlu, yaptıkları çalışmalarla İstanbul'da su sorununun tarih olduğunu söyledi.

Grand Cevahir Otel'de düzenlenen Tematik Koordinatörler toplantısı öncesi konuşan Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Dünya Su Forumu'nun Türkiye'de yapılmasından büyük mutluluk duyduklarını söyledi. Veysel Eroğlu, yapılacak Dünya Su Forumu'nun başarılı olmasını ve "İstanbul'dan önce ve İstanbul'dan sonra" diye anılmasını istediğini kaydetti. Türkiye'de "Tereciye tere satmak" diye bir söz olduğunu belirten Bakan Eroğlu, burada su ile ilgili uzmanlar bulunduğunu, kendisinin su konusunda konuşmasının gereksiz olacağını belirtti. Çevirmen de espri yaparak, "Hocam bu cümleyi nasıl çevireyim?" demesi salonda gülüşmelere yol açtı.

"Benim ömrüm sularla geçti." diyen Bakan Eroğlu, İstanbul'da 1994 yılında çok büyük su sıkıntısı yaşandığını, bazı yerlere haftada bir su verildiğini anlattı. O zaman yürütülen çalışmalarla İstanbul'da su sorunun tarihe gömüldüğünü belirten Eroğlu, suların o zamandan bu yana aktığını akmaya da devam edeceğini dile getirdi. Recep Tayyip Erdoğan'ın 1994 İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı, kendisinin de İSKİ Genel Müdürü olmasının ardından önemli çalışmalar yaptıklarını anlatan Eroğlu, "Dün kafamı yastığa koyduğumda düşündüm. 1994'ten bu yana kaç insana su temin ettik diye hesap yaptım. Tam 25 milyon insana ilave su getirdiğimizi gördüm." dedi. Haliç'in çok büyük kirlenme yaşarken burayı temizleyip canlandırdıklarına işaret eden Eroğlu, şimdi Haliç'in yanında yapılan kongre merkezinde Dünya Su Forumu'nun yapılacağını anlattı.

Forum takviminin çok iyi işlediğini, paralel olarak Türkiye'de 15 bölgede su ile ilgili toplantılar planladıklarını belirten Eroğlu, uluslararası alanda da işbirlikleri olduğunu,Ürdün, Bosna, Kuzey Kıbrıs, Özbekistan, İsveç, İspanya, Brezilya gibi ülkelerle toplantılar yapılacağını dile getirdi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ahmet Selamet yaptığı konuşmada, başta çevre olmak üzere dünyanın çok kritik bir dönemden geçtiğini anlatarak, bu açıdan Dünya Su Forumu'nun ayrı bir önem taşıdığını kaydetti. Sadece bilimsel çalışmalarda da değil gündelik yaşamda da başta su ile ilgili sorunların hissedildiğini belirten Selamet, Dünya Su Forumu'nun bu sorunlara çözüm arandığını dile getirdi. İstanbul olarak bu toplantıya büyük bir hızla hazırlandıklarını belirterek, toplantıların yapılacağı Haliç Uluslararası Kongre ve Kültür Merkezi'nin bu sene içerisinde bitirileceğini söyledi. Toplantılara 80 ülkeden 20 binden fazla kişinin katılacağını belirten Selamet, İstanbul'un bu forumu büyük bir sabırsızlıkla beklediğini kaydetti.

Dünya Su Forumu Başkanı Loic Fauchon yaptığı konuşmada, toplantıya verilen destekten dolayı Türkiye'ye teşekkür etti. Fauchon, Türkçe olarak, "Türkiye'ye yardımlarından ve bize verdiği destekten dolayı teşekkürlerimi iletirim" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber