ÖSYM Başkanı: Anadolu lisesi gibi bir okul olmasını yadırgıyorum

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Şubat 2008 15:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, "Anadolu lisesi gibi bir okul türünün olmasını yadırgadığını" belirterek, "Ben Milli Eğitim Bakanı olsam bütün liseleri Anadolu Lisesi yaparım" dedi.

Türkiye Özel Okullar Birliği'nce düzenlenen "Ortaöğretim Sisteminde Arayışlar" Sempozyumuna katılan Yarımağan, "Ortaöğretim Sonrası Yükseköğretim" konulu bir konuşma yaptı.

Türkiye'deki mevcut eğitim sistemine değinen Yarımağan, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sisteminin geçmişini anlattı.

Yükseköğretime girişte arz talep dengesinin bozuk olduğunu belirten Yarımağan, bu dengenin bozuk olduğu sürece öğrencinin dershaneye gitmesini önlemenin mümkün olmayacağını söyledi. Yarımağan, "Bu konuda, dönemin YÖK Başkanına 'Sınavları kaldırsak, mülakatla öğrenci alsak bile dershaneler gene devam eder, öğrenci dershaneye gider. Mülakatta nasıl davranacağını öğrenir' dedik. Yani dershaneyi kesmek kolay değildir. Dershaneyi kesmek için öncelikle arz talep dengesini düzeltmek gerekir" diye konuştu.

Ortaöğretimde, Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) sağlaması gereken konular olduğunu belirten Yarımağan, üniversiteye giriş sınavında sorulmayan derslere ilginin yok olmasını, öğretmenlerin de bu konuda çok aşırı anlayışlı davranmasını önlemenin gerektiğini belirtti.

Mevcut sistemin temel özelliklerine de değinen Yarımağan, şöyle devam etti:

"Karşınızdaki kitle çok heterojen bir kitle. Sınava girenler arasında fen lisesi mezunları da var, nakış bölümü öğrencileri de var, bahçe bitkileri mezunları da var. Bunları tek bir sınavda olabildiğince adil ve doğru bir biçimde yerleştirmeye çalışacaksınız. Diyeceksiniz 'Neden tek sınav yapıyorsunuz?' Kaç sınav yapalım? Eğer her alan için ayrı sınav yapmaya kalkarsak onlarca sınav yapmak lazım. Bazıları da 'Sınavı tekrarlayın. Hayat 180 dakika değildir, bir 180 dakika verin. Birincide başarısız olan diğerinde şansını denesin' diyor. Bu sınavı 2 kere yaparsanız emin olun 1 milyon 750 bin kişinin tümü 2'sine de girer. İlk 500'e giren ilk 300'e girmek için girer. Sınavın hazırlığı 6 ay sürüyor. Türkiye'nin gündemini kaplıyorsunuz. Sınavdan bir hafta önce tüm emniyet kuvvetleri, valilikler, kaymakamlıklar seferber oluyor. Yani bir noktada Türkiye'de hayat duruyor. Türkiye'de hayatı iki kere, üç kere durduramazsınız. Sorun sayının büyüklüğü."

Yarımağan, ÖSYM Başkanı olduğu dönemde üniversite sınavıyla ilgili Kızılay'da bildiri dağıtılmasını, öğrencilerin isyanını görünce, bunun üzerine bir değişiklik paketi hazırladıklarını anlattı.

Paketi YÖK'e sunduğunu belirten Yarımağan, önerilerin, müfredata dayalı sınav, katsayılarla ilgili ayarlama, kendi alanında yükseköğretime gidiş ve ek puanların azaltılmasından oluştuğunu belirten Yarımağan, müfredata dayalı sınav ve ek puanların azaltılması önerilerinin kabul edildiğini, diğer iki önerinin kabul görmediğini kaydetti.

Öğrencilerin, kendi alanlarının devamı olan yükseköğretim programlarına gitmelerini teşvik eden sistemin sadece meslek liseleri için engel getirmediğini ifade eden Yarımağan, "Eğer ki bir engel varsa, bunu liselerin kendi alanları için de getiriyor" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber