Oylamadan sonra süreç nasıl işleyecek?

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Şubat 2008 18:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üniversitelerde uygulanan başörtüsü yasağının kaldırılmasını öngören Anayasa değişiklik teklifinin TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmesinden sonra gözler Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e çevrilecek. Değişikliğin 367'nin üzerinde bir oy alması, referandum zorunluluğunu ortadan kaldırdı.

Anayasa değişiklik teklifinin 367'nin üzerinde bir oyla kabul edilmesinden sonra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün önünde 3 alternatif bulunuyor. Cumhurbaşkanı Gül, 2 maddelik Anayasa değişikliğini, bir kez daha görüşülmek üzere Meclis'e iade edebilecek, halkoyuna sunabilecek veya onaylayabilecek. AK Parti ve MHP cephesi, Cumhurbaşkanı Gül'ün Anayasa değişikliğini vakit geçirmeden onaylamasını bekliyor. CHP'de de Gül'ün değişikliği onaylayacağı görüşü ağır basıyor. Cumhurbaşkanı Gül'ün değişiklik teklifi için 15 günlük inceleme süresi bulunuyor. Gül'ün 15 günlük inceleme süresini kullanmadan onaylaması ve değişikliği yayınlanmak üzere Resmi Gazete'ye göndermesi bekleniyor.

Anayasa değişikliğinin Cumhurbaşkanı Gül tarafından onaylanarak yürürlüğe girmesinin ardından Yüksek Öğrenim Kanunu'nun Ek 17. maddesindeki değişiklik gündeme gelecek. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti sözcüleri Ek 17. maddedeki değişiklik konusundaki önerilerine açık olduklarını ifade etmişti. Bu nedenle Yüksek Öğrenim Kanunu'nda değişiklik bir süre beklenebileceği ifade ediliyor.

Anayasa değişikliğini Anayasa Mahkemesi'ne götüreceğini açıklayan CHP, harekete geçmek için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün kararını bekliyor. Anayasanın 2'nci maddesine aykırı olduğu gerekçesiyle Anayasa değişikliğine karşı çıkan CHP'nin, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Anayasa değişikliği teklifini yayınlanmak üzere Resmi Gazete'ye göndermesinin ardından Anayasa Mahkemesi'nde Anayasaya aykırılık ve iptal davası açması bekleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber