Sigarayla mücadelede dünyada en ileri yasa Türkiye'de

Haber Giriş : 09 Şubat 2008 19:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Genel Başkanı Dr. Mustafa Aydın, 19 Mayıs 2008 tarihinde yürürlüğe girecek olan Tütün Kontrol Kanunu'nun bugüne kadar dünyada kabul edilen en ileri yasa olduğunu söyledi.

Dünyada Türkiye ile birlikte yalnızca 7 ülkede bu tip yasaların uygulandığını hatırlatan Aydın, "Dizi, film, klip ve benzeri televizyon programlarında tütün ürünlerinin kullanılması ve görüntülerine yer verilmemesi kuralı"nın Türkiye'yi 6 ülkeden üstün kıldığını kaydetti.

-9 ŞUBAT DÜNYA SİGARAYI BOYKOT GÜNÜ-

Türkiye Sigarayla Savaş Derneği'nin 9 Şubat Dünya Sigarayı Boykot Günü nedeniyle düzenlediği basın toplantısında konuşan Aydın, "Dünya Sigarayı Boykot günü olan 9 Şubat'ta, bu yıl yasalaşan Tütün Kontrol Kanunu ile Türkiye'de sigara ile mücadele devrim denebilecek önemli bir dönüm noktasına ulaşılmıştır" dedi. Ulaşılan bu noktada Türkiye Sigarayla Savaş Derneği'nin de uzun uğraş ve çabaları bulunduğunun altını çizen Aydın, bundan sonra da söz konusu yasanın takipçisi ve denetçisi olacaklarını kaydetti. Aydın, "Tütün Kontrol Kanunu"nun birçok hükmünün 19 Mayıs 2008 tarihinde, birkaç hükmünün de 19 Temmuz 2009'da yürürlüğe gireceğini söyledi. Aydın, yasanın bugüne kadar dünyada bu alanda kabul edilen en ileri yasa olduğunu vurguladı. Türkiye'nin benzer yasayı kabul eden 7 ülkeden biri olduğunu belirten Aydın, "Dizi, film, klip ve benzeri televizyon programlarında tütün ürünlerinin kullanılması ve görüntülerine yer verilmemesi kuralı"nın Türkiye'yi 6 ülkeden üstün kıldığını ifade etti.

-"YASA TİRYAKİLERE SİGARA İÇMEYİ YASAKLAMIYOR"-

Yasanın tiryakilerin sigara içmesine bir yasaklama getirmediğinin de altını çizen Aydın, şunları söyledi: "Sadece içtikleri tütün ürünlerinin öldürücü olan zararlı etkilerinden başta çocuklar olmak üzere içmeyenlerin korunmasını amaçlıyor. Her insanın zehir solumadan temiz hava soluması temel haktır. Bu hak hiçbir surette kimsenin elinden alınamaz. Bu yasa bugüne kadar çiğnenen bu temel hak ve özgürlüğün korunması yönünde bir düzenleme yapmaktadır." Toplantıda sigara karşıtı kampanyaya destek veren Milli Futbolcu Tanju Çolak da kurulan sembolik futbol kalesindeki dev sigara maketine penaltı atışı yaparak, "Sigaraya Büyük Gol" attı.

-YENİ YASA NE GETİRECEK?-

Tütün Kontrol Kanunu'nun yürürlüğe girmesi ile konutlar hariç tüm kapalı alanlarda 19 Mayıs 2008 den itibaren, sigara ve benzeri tütün ürünlerinin içilmesi yasaklanacak. Kitlelerin yoğun olarak bir arada bulunduğu, statlar, açık hava konserleri, şehir hatları vapurlarının açık alanlarında da bu kural uygulanacak. Ayrıca çocuk ve gençleri korumaya yönelik olarak yüksekokul öncesi tüm eğitim kurumlarının bahçelerinde ve açık alanlarında "sigara içilemez" kuralı getirilecektir. Tütün ürünlerinin satışının yapıldığı yerlerde 18 yaşından küçüklerin ulaşacakları yerlere, işletme dışından görülebilecek yerlere tütün ürünleri sergilenemeyecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber