Bağımsız eğitimciler kast sistemi kalkmazsa yemekhanelerde eylem yapacak

Haber Giriş : 09 Şubat 2008 19:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bağımsız Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı, bazı kurumlardaki "kölelik dönemlerinden kalma ilkel kast sistemi uygulamalarının artık bırakılması gerektiğini" belirterek, "Aksi takdirde, yemekhanelerde protesto eylemleri başlatma" kararı aldıklarını bildirdi.

Avcı, Sendika Genel Merkezi'nde yaptığı açıklamada, bugün Sendika Yönetim Kurulu üyelerinin Kredi ve Yurtlar Kurumu ile Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kurumlarda çalışan hizmetli, şoför, bekçi, hademe ve şef temsilcilerinden oluşan eğitim çalışanlarıyla istişare toplantısı gerçekleştirdiklerini belirtti.

Toplantı sonucunda aldıkları kararları 'deklarasyon' haline getirdiklerini anlatan Avcı, bu kararları başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, siyasi parti liderleri ile ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına göndereceklerini kaydetti.

Avcı, eğitim hizmetlerinin halka sunumunda büyük katkı ve emekleri geçen eğitim çalışanlarının, kendilerini "üvey evlat gibi gördüklerini" ileri sürerek, yaşamakta oldukları psikolojik, sosyal ve mesleki sorunların her geçen gün arttığını iddia etti.

Avcı, eğitim çalışanlarının 700 YTL maaş aldıklarını, bu nedenle de "geçim sıkıntısı" yaşadıklarını belirterek, şöyle konuştu:

"Bugüne kadar örgütlü mücadele verme imkan ve zemini oluşturamayan bu ezgin kesim, maalesef yöneticilerden ve iktidarlardan sürekli darbe yemiş, küçümsenmiş ve horlanmıştır. Onursal konumu bakımından bir hizmetli ve bir müsteşar eşittir. Ayrı yemekhaneler, makamların kutsal birer mekan olarak sunulması, insanın değil, makamın yüceltilmesidir ki, bu durum onur eşitliğine aykırıdır. Lojmanlarda memur ve hizmetlilere bodrum katlarının layık görülmesi, yemekhanelerde müdür ve amirlere özel bir bölümde yemek servisi yapılması, memur ve hizmetlilerin ise ayrılmış başka bir bölümde kuyruğa girerek tabldotta yemeğini alması bir aşağılama ve insan hakkı ihlalidir. Kölelik dönemlerinden kalma bu ilkel kast sistemi uygulamaları artık bırakılmalıdır. Aksi takdirde, yemekhanelerde protesto eylemleri başlatmaya karar verilmiştir." Avcı, gönderecekleri deklarasyonda, eğitim çalışanlarının maaş ve özlük haklarına ilişkin iyileştirmeler yapılmasını talep ettiklerini de ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber