ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Yarımağan: Bütün suç 3 saatlik sınavın değil

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 09 Şubat 2008 18:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, orta ve yüksek öğretimde ciddi sorunlar olduğunu, bunların üzerine gidilmeyip suçun 3 saatlik sınavın üzerine atıldığını söyledi. Bunun sorunları görmemezlikten gelmek olduğunu belirten Prof.Dr. Yarımağan, ?Anadolu lisesi gibi bir okul türü olmasını yadırgıyorum. Ben Milli Eğitim Bakanı olsam bütün liseleri Anadolu Lisesi yaparım'' dedi.

Türkiye Özel Okullar Birliği'nin Sheraton Voyager Antalya Otel'de düzenlediği ve dün başlayan ?Ortaöğretim Sisteminde Arayışlar' konulu sempozyumun bugünkü bölümünde ÖSYM Başkanı Prof.Dr. Ünal Yarımağan konuştu. Sempozyumuna katılan Prof.Dr. Yarımağan, ?Orta Öğretim Sonrası Yüksek Öğretim' konulu konuşma yaptı. Türkiye'deki mevcut eğitim sistemine değinen Prof.Dr. Yarımağan, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi'nin geçmişini anlattı. Yüksek öğretime girişte arz- talep dengesinin bozuk olduğunu belirten Prof.Dr. Yarımağan, bu denge bozuk olduğu sürece öğrencinin dershaneye gitmesini önlemenin mümkün olmayacağını söyledi.

1974 yılında ÖSS'ye 229 bin öğrenci başvurduğunu, geçen yıl bu sayının 1 milyon 775 bine ulaştığını belirten ÖSYM Başkanı Prof.Dr. Ünal Yarımağan, yerleştirilen öğrenci sayısının 1974'te 37 bin olduğu halde, geçen yıl 626 bine ulaştığını ve bunun aslında Türkiye'nin gelişmişliğini gösterdiğini söyledi. Mevcut sistemin özelliklerine değinen Prof.Dr. Yarımağan, şöyle devam etti:

?Karşınızda çok heterojen bir kitle var. Sınava girenler arasında fen lisesi mezunları, nakış bölümü öğrencileri, bahçe bitkileri mezunları da var. Bunları tek sınavda olabildiğince adil ve doğru biçimde yerleştirmeye çalışacaksınız. Diyeceksiniz ?Neden tek sınav yapıyorsunuz?' Kaç sınav yapalım? Eğer her alan için ayrı sınav yapmaya kalkarsak onlarca sınav yapmak lazım. Bazıları da ?Sınavı tekrarlayın. Hayat 180 dakika değildir, bir 180 dakika verin. Birincide başarısız olan diğerinde şansını denesin' diyor. Sınavın hazırlığı 6 ay sürüyor. Türkiye gündemini kaplıyorsunuz. Sınavdan 1 hafta önce tüm emniyet kuvvetleri, valilikler, kaymakamlıklar seferber oluyor. Yani bir noktada Türkiye'de hayat duruyor. Türkiye'de hayatı iki kere, üç kere durduramazsınız. Sorun sayının büyüklüğü.'' Anadolu liselerinin ?yabancı dil öğretmek, teknolojiyi takip etmek ve yükseköğretime hazırlamak' amacıyla kurulduğunu anlatan Prof.Dr. Ünal Yarımağan, ?Anadolu lisesi gibi bir okul türü olmasını yadırgıyorum. ?Anadolu lisesi' diye bir okul türüne ne gerek var. Ben Milli Eğitim Bakanı olsam, bütün liseleri Anadolu lisesi yaparım'' diye konuştu.

Orta ve yüksek öğretimde ciddi sorunlar olduğunu belirten Prof.Dr. Yarımağan, ?Eğer bu sorunların üzerine gitmeyip bütün suçu 3 saatlik sınavın üzerine yüklerseniz, bence sorunları görmezlikten gelmiş olursunuz'' dedi.

Son yıllarda orta öğretimi bitiren öğrenci sayısında hızlı artış olduğunu belirten Prof.Dr. Yarımağan, ?Maalesef yüksek öğretim kontenjanlarında hiç yükselme yok. Eğer aynı eğilim devam ederse, bundan sonra çocuklarımızın üniversiteye gitmesi zorlaşacak. Buna herkesin dikkatini çekmek istiyorum. Ne yapıp yapıp bu kontenjanları artırmak lazım. Son yıllarda 25 yeni üniversite kuruldu. Aslında üniversiteler parçalandı, kurulmadı'' diye konuştu.

Türkiye'nin her yere sınavla girilen ve sadece çoktan seçmeli sınav yapan tek ülke olarak kaldığına dikkati çeken ÖSYM Başkanı Prof.Dr. Ünal Yarımağan, ?Bizim de bundan kurtulmamız lazım. Her yıl üniversiteye girmek isteyen 1 milyon 700 bin öğrenci olduğu müddetçe bundan kurtulamayız. Şöyle veya böyle hepsini bir yükseköğretim programına yerleştirmemiz lazım. Ama bu milli bir politika gerektirir, kaynak ayrılmayı gerektirir'' diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber