10 Şubat 2008'den Önemli Gündem Başlıkları

Haber Giriş : 10 Şubat 2008 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

GÖZLER EK 17'DE

-İkinci tur oylaması dün yapılan ve üniversitelerde türban serbestisi getiren anayasa değişiklik teklifinin ardından, gözler Yükseköğretim Kanunu'nun ek 17. Maddesine ilişkin sürece çevrildi. Türban serbestisi için beraber hareket eden AKP ve MHP, YÖK kanununun ek 17. maddesine ilişkin stratejisini bu hafta belirleyecek. Düzenleme, bu hafta Meclis gündemine gelmeyecek. AKP ile MHP, Çankaya Köşkü'nden anayasa değişiklikleri ile ilgili çıkacak sonuca göre hareket edecek. AKP ve MHP'nin, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün anayasa değişikliğini onaylaması halinde, ilgili değişikliği rektörlere bırakması bekleniyor.

-CHP ise anayasa değişikliği ile ilgili teklifinin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne yapacağı başvurunun hazırlıklarına bu hafta da devam edecek.

-Meclis'te parti grup toplantıları, 12 Şubat Salı günü yapılacak. Gruplarda bu hafta da ağırlıklı olarak türban konusu değerlendirilecek.

-Tartışmalı Yargıtay Kanunu'nun alt komisyon çalışmaları da bu hafta başlayacak. Çalışmaların on gün içinde tamamlanması gerekiyor. Geçen hafta türban değişikliği ile ilgili anayasa değişikliğinin Meclis Genel Kurulu'nda görüşülmesi nedeniyle ertelenen Vakıflar Yasa Tasarısının görüşmelerine bu hafta devam edilecek. Bu arada vetolu Vakıflar Yasasının tartışmalı 25. maddesinde MHP'nin istediği bazı değişikliklerin de yapılması bekleniyor.

-CUMHURBAŞKANI ABDULLAH GÜL'DEN EN FAZLA "MADDİ YARDIM" İSTENDİ

-Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün göreve başladığı 28 Ağustos 2007'den bu yana geçen yaklaşık 5 aylık sürede vatandaşlar, Çankaya Köşkü'nden en fazla "para" talep etti. Köşk, 2 bin 227 ?maddi yardım? talebini işleme koydu.

-TÜSİAD'DAN TBMM'YE AR-GE MEKTUBU

-TÜSİAD, "Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun Tasarısı" ile ilgili TBMM Plan Bütçe Komisyonu Başkanı Sait Açba'ya gönderdiği mektupta, Ar-Ge merkezinin tanımında yer alan unsurların yeniden gözden geçirilmesi, söz konusu tanımdaki Ar-Ge personeli sayısı koşulunda indirime gidilmesi, teknoparklarında tasarı kapsamına alınması uyarısında bulundu.

-DSP'Lİ YAĞIZDAN BAŞBAKAN ERDOĞAN'A ?EGEMENLİK? SORUSU

-DSP'li Süleyman Yağız, bazı kurumların türbanla ilgili açıklamalarını eleştirerek ?Millet adına konuşma yetkisi, bu kurumlarda değildir. Millet adına konuşma yetkisi aslında parlamentodadır? diyen Başbakan Erdoğan'a, ?Egemenlik kayıtsız şartsız Milletindir? ifadesinden, egemenliğin kullanılacak tek yerinin sadece parlamento olduğu sonucunu çıkarmak doğru bir yaklaşım mıdır?? diye sordu.

-KAPATILAN BELEDİYELERDEKİ PERSONEL BAKANLIKLARA KAYDIRILACAK

-AKP'nin, belediyelerle ilgili yaptığı yeni düzenleme ile kapatılacak belediyelerde çalışan personel, bakanlıklara kaydırılacak. Özellikle büyükşehirlerde oluşturulacak yeni ilçelerde kamu binaları için ise yer sıkıntısı aşılmaya çalışılıyor. Bakanlar ve milletvekilleri de kendi bölgeleriyle ilgili rapor hazırlıyor ve AKP Genel Merkezi'ne sunuyor. Verilen raporlar doğrultusunda hangi ilçelerin bölüneceği, hangi beldelerin ilçe yapılacağı kararlaştırılacak. Konuyla ilgili sık sık her bölgenin milletvekilleri ve bakanlarıyla Genel Merkez'de toplantılar yapılıyor ve öneriler dinleniyor.

-TÜRK İŞÇİSİ AVRUPALI'YA GÖRE YILDA BİN 152 SAAT FAZLA ÇALIŞIYOR

-Yüksek boyutlardaki işsizlik olgusunun oluşturduğu tehdit nedeniyle yasal olmayan fazla çalışma sürelerini kabul etmek zorunda kalan Türk işçisi, hizmetler, ticaret ve turizm gibi sektörlerde AB ülkelerinde aynı işi yapan bir işçiye göre yılda bin 152 saat daha fazla çalışıyor. Buna göre, Türkiye'de 3 işçiyle yapılması gereken işler, 2 işçinin yasa dışı biçimde fazla çalıştırılması yoluyla yaptırılıyor.

-Hak-İş'in araştırmasına göre Türkiye'de haftada en fazla 45 saat olarak belirlenen çalışma süresi, fazla mesailerle birlikte ortalamada 50 saate, bazı sektörlerde ise 72 saate kadar çıkıyor. AB standartlarında ise ortalama çalışma süresi fazla mesailer de dahil 48 saati aşamıyor.

-HÜKÜMETİN EĞİTİMİ GELİŞTİRME PLANI: ÖZELİN PAYININ ARTTIRILMASI VE ÖĞRENCİ HARÇLARINA ZAM

-Hükümet'in belirlediği 2008 yılı tedbirlerine göre, özel okullar ve vakıf üniversiteleri yaygınlaştırılacak. Ayrıca üniversite öğrencilerinden alınan harçların da artırılarak "öğrencilerin üniversitelerin finansmanında daha etkin olması" planlanıyor. Söz konusu çalışmaların amacı ise eğitimin geliştirilmesi.

-AB'DE MAHKEMEDE DİNİ SİMGE TARTIŞMASI: ?MAHKEMEDE ÇARMIH FAŞİST DEVLETTEN KALMA?

-İtalyan mahkemelerinde Hıristiyanlarca kutsal çarmıha gerilmiş İsa tasvirinin bulunması Avrupa Parlamentosu'nda soru önergesine konu oldu.

-Avrupa Parlamentosu'nda İtalyan Milletvekili Marco Cappato, 28 Ocak'ta verdiği bir soru önergesinde, ?Faşist dönemde yayınlanan genelgeye dayanan mahkemelerde çarmıha gerilmiş İsa tasviri bulunması laikliğe aykırı değil mi?? dedi.

-İLK VE ORTAÖĞRETİMDE 2. DÖNEM YARIN BAŞLIYOR

-2007-2008 eğitim-öğretim yılının 2. dönemi yarın başlıyor. 25 Ocak Cuma günü başlayan yarı yıl tatilinin bitmesiyle 15 milyon öğrenci ve 600 bine yakın öğretmen, tekrar ders başı yapacak.

-TELEKOM'UN SUSTURDUĞU ARAÇ TELEFONLARINA, UYDU TELEFONU ÇARE OLDU

-1980'li yıllarda en büyük iletişim mucizesi olarak kullanıma sokulan araç telefonu sisteminin, Telekomünikasyon Kurumu'nun kararı doğrultusunda Türk Telekom tarafından 31 Aralık 2007 tarihi itibariyle kapatılması 15 bin aboneyi seçeneksiz bıraktı.

-Dünyada uydu haberleşmesi alanında en önemli isim olan Thuraya Türkiye/Teknomobil, kullanıma kapatılan araç telefonlarını uydu telefonları ile değiştirmek için bir kampanya başlattı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber