Gözdeki fay hattı sarı nokta

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 10 Şubat 2008 12:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Sarı nokta, retinada çatlaklara neden oluyor. Görme kalitesinde ani gelişen azalma bu göz hastalığının en önemli belirtisi olarak görülüyor

Sarı Nokta hastalığı tedavisindeki yeni yöntemler ise bu çatlaklara bağlı hasarların tamirinde büyük başarı sağlıyor. Sıklıkla 50 yaş sonrasında rastlanan sarı nokta hastalığı çeşitli nedenlerden dolayı genç yaşlarda da görülebiliyor. Sarı nokta hastalığının genç yaştaki etkilerini, teşhis ve tedavisini Dünya Göz Hastanesi doktorlarından Doç Dr. Yusuf Durlu anlatıyor.

GENCİM, BENDE OLMAZ DEMEYİN

"Sarı nokta hastalığı eğer tedavi edilmez ise körlüğe yol açan önemli bir göz hastalığı.

Sarı nokta hastalığının ortaya çıktığı yer ise retinanın merkezindeki "makula" (sarı nokta) olarak tanımlanan bölgedir. Bu bölge, okuma-yazma, araba kullanma, televizyon seyretme gibi keskin görme işlevini sağlamasıyla beraber kontrast hassasiyeti ve renkli görmeden de sorumlu çok önemli bir bölgedir. Dolayısıyla sarı nokta hastalığının ilk belirtisi olarak kişinin görme kalitesinde bozulma ve daha sonra görme azalması gerçekleşir. Her ne kadar yaşa bağlı geliştiği bilinse de sarı nokta hastalığının genç yaşta karşımıza çıkmasını sağlayan 3 neden vardır. Genç yaşlarda görülen sarı nokta hastalığı ise Travmaya bağlı olarak, yüksek miyopu olan hastalarda ve Kalıtımsal, yani damara benzeyen çatlak adı verilen bir hastalığa bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir.

ENJEKSİYON İYİ BİR YÖNTEM

Sarı nokta hastalığının en eski ve bilinen yöntemi argon lazer ve fotodinamik tedavidir. Günümüzün gelişen teknolojisi ile birlikte sarı nokta hastalığı tedavisinde çok yol kat edilmiştir. Hastalığın tedavisinde en son ve en etkili yöntem ise göz içi enjeksiyon (iğne) tedavisidir. Bu iğnede kullanılan ilaç bir çeşit antikordur. Göze enjeksiyon yöntemiyle antikor verildikten 1 ay sonra sarı nokta altında oluşan damarlar kapanmaktadır.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber