Dünyaca ünlü iktisatçılar Türkiye'ye geliyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Şubat 2008 14:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Uluslararası Ekonomi Birliğinin 3 yılda bir düzenlediği Dünya Ekonomi Kongresinin 15'incisine, Türkiye ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.

Bu çerçevede dünyanın önde gelen iktisatçıları, 25-29 Haziran 2008 tarihleri arasında İstanbul'da biraraya gelecek.

''Küreselleşmenin meydan okuması'' başlığıyla toplanacak kongrede, ''yükselen piyalarda dalgalanma'', ''finansal küreselleşme ve küresel dengesizlikler'', ''Asya'da sermaye işlemi rejimi'', ''beyin göçü'' gibi tüm dünyayı etkileyen konular masaya yatırılacak.

Toplantının açılışında Nobel ekonomi ödülüne de aday gösterilen Birlik Başkanı Prof. Dr. Guillermo Calvo, dünyanın en önemli iktisatçıları sıralamasında ön sıralarda yer alan Harvard Üniversitesi Profesörü Türk asıllı Dani Rodrik, California Üniversitesinden Maurice Obstfeld ile Columbia Üniversitesinden Ronald Findlay birer konuşma yapacak.

Aralarında Nobel Ekonomi Ödüllü iktisatçılar Robert Solow ve Joseph Stiglitz ile Amerikan Ekonomi Derneği tarafından ''En İyi Genç Ekonomist Ödülü''ne değer görülen Prof. Daron Acemoğlu'nun da yer aldığı Columbia, MIT, Harvard, Yale, Stanford, Princeton gibi üniversitelerden akademisyenler, ABD, Türkiye, Çin, Japonya, Hindistan, Arjantin, Meksika, Macaristan, Fransa, Norveç gibi dünyanın dört bir yanından önemli iktisatçılar toplantıda yer alacak.

Türkiye Ekonomi Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ercan Uygur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, açılış konuşmaları dışında Solow, Stiglitz ve Daron Acemoğlu'nun konuşmalarının netleştiğini ifade ederek, dünyanın en önemli üniversitelerinden ve araştırma kurumlarından toplam 80 davetli konuşmacı bulunacağını söyledi.

Kongrede ayrıca yaklaşık 140 adet de bildiri sunulacağını belirten Uygur, bildiriler için teslim tarihinin 1 Mart'ta sona ereceğini kaydetti. Uygur, 25 Ocak itibariyle gönderilen bildiri sayısının 200'u aştığını, rakamın 500 bulmasının beklendiğini ifade ederek, Uluslararası Ekonomi Birliği Program Komitesinin bu bildiriler arasında eleme yapacağını belirtti.

Birliğin, Türkiye'nin de aralarında yer aldığı 67 üyesi bulunduğunu ve tüm üye ülkelerden katılım beklediklerini kaydeden Uygur, İran gibi birlik üyesi olmayan ülkelerden de başvuru bulunduğunu söyledi.

-''İKTİSATÇILAR İÇİN İHRACAT PLATFORMU''-

Uygur, Türkiye'nin üstlendiği organizasyonun yaklaşık 600 bin Avroya mal olacağını belirtirken, Merkez Bankası başta olmak üzere, Türk Tanıtma Fonu, Türk Telekom, İş Bankası, Akbank, Hazine, Türkiye Ekonomi Kurumu Vakfı, Garanti Bankası, Devlet Planlama Teşkilatı, Toyota Motor A.Ş, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Fırat A.Ş'nin sponsorluk üstlenen kurumlar arasında yer aldığını kaydetti.

Uygur, Eximbank ve Yapı Kredi Bankası ile de sponsorluk görüşmelerinin devam ettiğini belirtti.

Sponsorluk açısından kamu ve özel sektörün biraraya gelmesinden mutluluk duyduklarını ifade eden Uygur, kongrenin Türkiye'nin tanıtımı için taşıdığı önemin altını çizdi.

Uygur, kongre sayesinde iktisatçıların dünyaya açılma ve ''kendi ürünlerini ihraç etme'' şansı bulacağına vurgu yaparak, dünyanın değişik bölgelerinden önemli iktisatçıların biraraya gelmesinin, herkes için ufuk açıcı olacağı kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber