Antibiyotiğin gribe faydası yok!

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 11 Şubat 2008 13:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Avrupa Grip Gözlem Komitesi ve Avrupa Hastalıktan Korunma ve Kontrol Merkezi'nin A-H1 adlı yeni bir tür grip virüsünün salgın haline geldiğini açıklamasıyla birlikte, grip virüsü tekrar mercek altına alındı.

Ancak gribe yakalananlar için VKV Amerikan Hastanesi'nden Dr. Hayri Aydın'ın önemli bir uyarısı var; ''Grip, influenza virüsünün yol açtığı bir solunum yolu hastalığı olup bildiğimiz antibiyotiklerin bu konuda herhangi bir faydası yoktur.''

Tüm üst solunum yolu şikâyetlerinin grip olmadığını vurgulayan Dr. Aydın, şu bilgileri veriyor: ''Genel olarak gripte ateş, burun akıntısı, boğaz ağrısı, kas ve eklem ağrıları, öksürük, halsizlik gibi şikâyetler görülür. Bunların diğer solunum yolu virüslerinin de yarattığı şikâyetler olduğu düşünülecek olunursa ayırım yapmak çok kolay değildir. Ancak gripte genellikle bu belirtiler biraz daha ağır seyreder. İnfluenza virüsüne karşı yeni antiviraller geliştirilmiştir. Bunlar özellikle ilk 24 - 48 saat içinde alındığı zaman etkinlikleri olan, hastalığın daha hafif ve daha kısa sürmesini sağlayan ilaçlardır. Grip olduğunu düşünen insanların bir an önce bir doktor ile görüşmesi ve bu konuda önerilerini alması uygun olacaktır. Bu arada bol bol C vitamini içeren meyveleri tercih etmek, yine grip önleme konusunda yapabileceklerimiz arasındadır.''

Sık sık el yıkayın

Dr. Aydın'ın griple ilgili dikkat çektiği diğer noktalar şöyle;

Grip virüsü, hastalıklı insanların virüsün olduğu vücut salgılarına dokunmuş olan elleriyle başka yerlere dokunmaları ve daha sonra burayla temas eden sağlıklı insanların ellerini ağız ve burunlarına götürmeleri ile vücuda girer. Gripten korunmak için eller sık sık yıkanmalı. Eğer yıkamak mümkün olmuyorsa alkol bazlı dezenfektan, temizleyici maddelerle temizlemeli.

Hastaların topluluklara karışmaması, özellikle çocukların okula gönderilmemesi gerekir. Grip aşısı olanlar gribi daha hafif geçirirler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber