Demirkan:''Türkçe'deki kirlenmenin önlenmesi için yasa çıkartılmalı''

Haber Giriş : 25 Eylül 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Üniversitesi araştırma görevlisi Demirkıran: "Türk alfabesine Q, W ve X gibi yeni harfler eklenmeye çalışılıyor. Türkçe'deki kirlenmenin önlenmesi için yasa çıkartılmalı"

5. Türk Dili Kurultayı'nda ?Kitle İletişim Araçlarında Türkçe'nin Kullanımı Mevcut Uygulamalar ve Fransa Örneği' konulu araştırmayı sunan akademisyen, Türkçe'deki kirlenmenin önlenmesi için yasa çıkartılmasını istedi.

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü araştırma görevlisi Cenk Demirkıran, Türk alfabesine Q, W ve X gibi yeni harfler eklenmeye çalışıldığını, özellikle X harfinin alfabenin 30'uncu harfi gibi kullanıldığını belirterek, Türkçe'deki kirlenmenin önlenmesi için yasa çıkartılmasını istedi.

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü araştırma görevlisi Cenk Demirkıran, Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü Araştırma Görevlisi Korhan Mavnacıoğlu ile hazırladığı ?Kitle İletişim Araçlarında Türkçe'nin Kullanımı Mevcut Uygulamalar ve Fransa Örneği' konulu araştırmayı, 5. Türk Dili Kurultayı'nda sundu.

Son yıllarda televizyonlarda, TDK'nın önerdiği Türkçe karşılıklar gözardı edilerek yabancı kelimelerin aynen kullanıldığını anlatan Demirkıran, ayrıca bu televizyonlardaki program adlarının çoğunluğunun da İngilizce olduğunu söyledi.

Demirkıran, ?Jet Set', ?Cafe Plaza', ?Life Star', ?First Class', ?Pack Shot', ?Special Weekend', ?Eko Style', ?Animax', ?Speed', ?Life Style Racing', ?Non-Stop Hits', ?Expo Info', ?Hi-End', ?Adrenal-In', ?Beach Party', ?Dream World', ?Dream Hits'in, Türk televizyonlarında yayınlanan programlardan bazılarının adı olduğunu söyledi.

Son dönemlerde ülkenin her yerinde tabelalardan medyaya, marka isimlerine hatta bilimsel toplantılara kadar bir çok alanda yurttaşların, özellikle İngilizce kullanmayı tercih ettiğini anlatan Demirkıran, işletmelerin de adlarını yabancı dillerden seçtiklerini söyledi.

Demirkıran, Türkiye'de düzenlenen uluslararası bilimsel toplantılarda toplantının uluslararası olmasını gerekçe olarak gösteren bir çok bilim adamının bildirilerini yabancı dille sunduğunu hatırlatarak, ?Bir çok çevrelerce Türkçe utanılan, yetersiz, bir yerel dil durumuna sokulmaya çalışılmaktadır. Sokaktaki durum ise daha çarpıcıdır. Türkçe tabelaların azlığı, çoğu yerde Türkçe'nin yanında yabancı dildeki karşılıklarının da yazılması, turizm bahane edilerek hiçbir şeyin Türkçe yazılmaması, Türkiye'yi Batı'nın eski sömürgelerinin bugünkü haline dönüştürmektedir. Bir çok turistik şehrimiz toprak olarak bize ait olsa da taşıdığı ruh haliyle artık bizim değildir? diye konuştu.

Öte yandan Türk alfabesine yeni harfler eklenmeye çalışıldığına dikkati çeken Demirkıran, ?Ş yerine SH yazılması, Ç yerine CH yazılması, KS yerine X kullanılması gibi yaklaşımlar çoğalmıştır. Özellikle X harfinin alfabenin 30'uncu harfi gibi kullanıldığı görülmektedir? dedi.

Demirkan, dilin korunması konusunda kitle iletişim araçlarının önemli görevler üstlenmesi gerektiğini, kitle iletişim araçlarından özellikle televizyonun toplumun kullandığı dili biçimlendirmede büyük güç sahibi olduğunu vurgulayarak, ?Televizyonda kullanılan dil unsurları sanıldığından çok daha kısa sürede konuşulan dile girmekte ve yerleşmektedir? dedi.

Dilin korunması için alınan önlemler konusunda Fransa'yı örnek veren Demirkıran, Fransa'da 1635 yılında çıkarılan ve 1994 yılında da pekiştirilen bir yasayla Fransız Dili'nin, ?Fransa'nın kişiliğini ve ata mirasını gösteren temel unsur? olarak tanımlandığını söyledi. Yürürlükteki yasanın reklam panolarından film adlarına varıncaya kadar kamuya yönelik bütün metinlerde ve medya dilinde Fransızca kullanılmasını öngördüğünü anlatan Demirkıran, söz konusu yasada İngilizce ya da başka bir yabancı dil kullananların 600 ila 600 bin Frank para cezasına çarptırılması hükmünün bulunduğunu kaydetti.

Demirkıran, yasanın yürürlüğe girmesinin ardından Fransız dilindeki kirlenmenin önüne geçildiğini belirterek, Türkiye'de de Türkçe'nin korunması için bir yasa çıkarılarak, bu yasaya sahip çıkılması gerektiğini savundu.

netgazete

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber