Vergi ihtilafına dair tasarı komisyonda görüşülüyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Şubat 2008 21:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

BAZI KAMU ALACAKLARININ UZLAŞMA USULÜ İLE TAHSİLİNE İLİŞKİN KANUN TASARISI PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU'NDA GÖRÜŞÜLÜYOR

- MALİYE BAKANI KEMAL UNAKITAN:

- "İDARENİN İŞ GÜCÜNÜ İHTİLAFLARDAN KAYIT DIŞI EKONOMİ İLE MÜCADELEYE KAYDIRACAĞIZ"

- "YARGININ ÜZERİNDEKİ YÜK HAFİFLEYECEK, BİZ DE BELLİ BİR GELİR SAĞLAYACAĞIZ"

ZAFER ÇAKMAK

ANKARA (İHA) - Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, mükellefler ile vergi daireleri arasındaki ihtilafların azaltılması amacıyla hazırlanan tasarı ile hem yargının yükünün hafifleyeceğini, hem idarenin takibatındaki dosyaların azalacağını, hem de Maliye'nin belli oranda bir gelir elde edeceğini söyledi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan 'Bazı Kamu Alacaklarının Uzlaşma Usulü ile Tahsili Hakkında Kanun Tasarısı'nı görüşmek üzere AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Sait Açba başkanlığında toplandı. Toplantıya katılan Maliye Bakanı Unakıtan, tasarıya ilişkin bir sunum yaptı. Bu tasarı ile mükellefler ile vergi daireleri arasındaki ihtilafların azaltılmasını ve böylelikle vergi kanunlarına uyumda engel olarak görülen yorum farklılıklarından oluşan problemlerin ortadan

kaldırılmasını hedeflediklerini söyledi. Bu getirilen kanunun bir af kanunu olmadığını vurgulayan Unakıtan, "Bu kanunla yargıda bulunan ihtilaflı vergi konularına bir kereye mahsus olmak üzere tekrar bir uzlaşma kapısı açıyoruz. Böylece idarenin işgücünün sözkonusu ihtilaflardan, kayıt dışı ekonomi ile mücadeleye kaydırılmasına imkan sağlayacağız" dedi.

70 binin üzerinde ihtilaflı dosya bulunduğunu kaydeden Unakıtan, bu ihtilaflı dosyaların kaldırılması suretiyle yargının üzerindeki büyük yükü azaltmayı hedeflediklerini dile getirdi. Mükelleflere, yıllar süren yargı süreci içinde artık bıkkınlık geldiğini belirten Unakıtan, "Gelin bir defa daha uzlaşma kapısını açıyoruz diyoruz. Bu uzlaşma neticesinde de birçok dosya ortadan kalkacak. Hem yargının üzerindeki yük hafifleyecek, hem idarenin takibatındaki dosyalar azalacak, hem de mükelleflerimiz

rahatlayacak. Biz de Maliye olarak belli bir gelir sağlayacağız" dedi.

Tasarının birinci maddesinde Vergi Usul Kanunu'nun 359. maddesindeki suç ve cezaların hariç tutulduğunu açıklayan Unakıtan, sahte fatura, sahte evrak düzenleme, çifte defter tutma, defterleri ibraz etmeme gibi suç unsurunu kapsayan vergi kayıplarının nazarı itibara alınmadığını açıkladı. Unakıtan, vergi tarhiyatlarıyla bir defaya mahsus olmak üzere mükelleflere uzlaşma kapısı açtıklarını ifade ederek, uzlaşan mükelleflere uzlaşılan tutarı 18 ayda 18 eşit taksitte ödeme imkanı getirdiklerini bildirdi.

Yargıdaki ihtilaflı dosyaların tutarının 2 milyar YTL'nin üzerinde olduğuna işaret eden Unakıtan, uzlaşma olduğu zaman bunun belli bir miktarının gelir olarak Maliye'ye geleceğini söyledi.

Tasarının ikinci maddesinin, hazine taşınmazlarının idarenin izni dışında işgal ve tasarruf edilmesi sebebiyle bu kullanımdan kaynaklanan bir bedel olan ecrimisillere ilişkin olduğunu açıklayan Unakıtan, onlara da bir anlaşma kapısı getirdiklerini ifade etti. Takdir Komisyonu kurulacağını söyleyen Unakıtan, ecrimisil borçları olanların durumunun takdir komisyonuna götürüleceğini ve takdir edilecek rakamın 18 eşit taksitte ödeneceğini belirtti. Unakıtan, bu şekilde 340 bin dosya bulunduğunu dile getirdi.

Bankalar Kanunu'na 2001 yılında bir madde getirildiğini ifade eden Unakıtan, bankacılık krizinin yaşandığı o dönemde bankalara nefes aldırılmak için bu maddeler getirilirken 'enflasyon muhasebesini uygulayabilirsiniz' dendiğini anlattı. Bu uygulandığında bankaların zararda gözüktüğünü ifade eden Unakıtan, Maliye ile bankalar arasında bu nedenle ihtilaflar yaşandığını bildirdi. Unakıtan, "Zararların yüzde 65'ini biz kabul ediyoruz. Siz de gelirseniz biz sizin ihtilafınızı kaldırırız diyoruz" şeklinde

konuştu.

Unakıtan, tamamen vatandaşların sıkıntılarını çözecek bir kanun tasarısı hazırladıklarını belirterek, "Kimseyi de zorlama yok. İsteyen istifade edecek" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber