Günde 500 kişi sigaradan ölüyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Şubat 2008 15:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- İzmir Konak Belediyesi, Konak Kaymakamlığı, Sigara ile Mücadele ve Sağlıklı Yaşam Merkezi tarafından düzenlenen "Çağdaş İzmir Sigaraya Hayır diyor" konulu seminer, sigara kullanımının insan yaşamı üzerindeki olumsuz etkilerini bir kez daha ortaya koydu.

Dr. Selahattin Akçiçek Eşrefpaşa Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen seminere, Konak Kaymakamı Ali Muhsin Nakiboğlu, Konak Belediye Başkanı Muzaffer Tunçağ, Konak İlçe Emniyet Müdürü Şemi Albat, okul müdürleri, veliler ve öğrenciler katıldı. Sigara üreten şirket yöneticilerinin sigara kullanmayan insanlar olduğunu ifade eden Konak Belediye Başkanı Muzaffer Tunçağ, sigarayla mücadele etmenin kendileri için bir görev olduğunu, özellikle gençleri sigaradan uzak tutmak için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.

Türkiye'de son 20 yılda sigara kullanım oranının yüzde 80 arttığını ve sigara içmeye başlama yaşının 12'ye düştüğünü hatırlatan Konak Toplum Sağlığı Merkezi Doktoru Tefariye Dayıoğlu, "Türkiye'de sigara kullanımı artarken son yirmi yılda ABD'de yüzde 30 azalmıştır. Çünkü gelişmiş ülkelerde toplum daha bilinçli ve duyarlıdır. Resmi kayıtlara göre, Türkiye'de her yıl 200 bin, günde 500, iki buçuk dakikada ise bir kişi sigaradan dolayı hayatını kaybetmektedir. Bu çok vahim bir durumdur. Sigara, diğer ölüm (terör, kaza, hastalık) oranlarının toplamından beş kat daha fazla orana sahiptir. Yapmamız gereken sigaraya karşı etkili bir mücadele vermektir" dedi.

Türkiye'nin sigara satımı ve kar elde etmek için tüm şirketlerin gözdesi olduğunu belirten Dayıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: "Türkiye'de sigara tüketimine yılda 15 milyar dolar harcanmaktadır. Şirketler için sigara satışına dayalı pasta her yıl daha da büyümekte ve Türkiye büyük bir pazar haline gelmektedir. Bu durumun en korkunç boyutuysa çocukların ve gençlerin hedef seçilmesidir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber