Ehliyette stajyerlik sistemi geliyor

Haber Giriş : 27 Eylül 2004 19:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AB standartları çerçevesinde, Trafik Kanunu'nda da köklü değişiklikler geliyor. Yeni uygulamayla herkes sürücü belgesi alamayacak. Ehliyet için başvuran önce 2 yıl stajyerlik yapacak başarılı olursa ehliyet alabilecek.

1 Ocak 2005 tarihinde yürürlüğe girmesi beklenen yeni yasayla, ehliyet almak isteyenlere önce 2 yıllık stajyer sürücü belgesi verilecek. Bu sürede, kuralları ihlal etmeyenler ehliyet sahibi olabilecek.

Avrupa Birliği standartlarınna uyum çalışmaları çerçevesinde bir yıldır sürdürülen çalışmalarla sürücü belgesi almak zorlaşıyor. Yeni yasayla önce 2 yıllık stajyer sürücü belgesi verilecek. Bu sürede kuralları ihlal etmeyenler ehliyet sahibi olacak. Yılbaşından önce başvuranlar ise, yasadan muaf tutulacak. Ehliyet alabilmek için sürücü kurslarına başvuranlar, yeni yasada yer alan iki yıllık staj döneminin uzun olduğu görüşünde.

STAJ DÖNEMİ ÖNEMLİ

Staj dönemi içerisinde 2 kez kırmızı ışıkta geçen, 2 kez hız limitini aşan, alkollü araç kullanan, ölümlü ve yaralamalı kazalara karışan sürücülerin belgeleri iptal edilecek.

Bu kişilerin belge alabilmesi için yeniden eğitim görüp sınavı geçmesi gerekecek.

PERİYODİK SAĞLIK KONTROLLERİ

Sürücü kursu yetkilileri, yasanın gündeme gelmesinin ardından ehliyet alabilmek için başvuranların sayısında artış olduğuna dikkat çekiyor. Yasada, sürücü belgesi sahibi olanlar için de 50 yaşına kadar 10 yılda bir, 50-65 yaş arası beş yılda bir, 65 yaşından sonra üç yılda bir sağlık kontrolünden geçmesi öngörülüyor.

NTVMSNBC

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber