2B arazilerine, TOKİ konutları ile çözüm önerisi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Şubat 2008 10:28, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Gürses, ormanlık vasfının yitirilmesine yol açılarak 2B kapsamında değerlendirilen alanlardaki yapılaşmaların bir daha yinelenmemesi için kalıcı çözümler üretilmesi gerektiğini bildirdi.

Gürses, çeşitli etkinlik ve ziyaretlerde bulunmak üzere geldiği Adana'da, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2B olarak adlandırılan, orman vasfını kaybetmiş arazilerin satılmasının son derece yanlış olduğunu söyledi.

Önceki hükümetler döneminde de orman alanlarının satışı yönünde girişimlerde bulunulduğunu ifade eden Gürses, "2B yasal tabiriyle bilim ve fen bakımından orman özelliğini kaybetmiş alanların orman dışına çıkmasıdır. Siz ormanları keser ve 'orman özelliğini kaybetmiş' derseniz bu doğru olmaz, şimdi yapılan da bu" dedi.

Gürses, bu durumu "ormanlarının devlet eliyle satılması" diye yorumladıklarını ifade ederek, çok önemli bir sorun olduğunu, giderilmesi ve çözülmesi gerektiğini, ancak tekrarına yol açmayacak şekilde konunun sona erdirilmesinin önemli olduğunu ifade etti.

2B kapsamındaki alanların yapılaşmaya açılması nedeniyle sanayi

tesisleri ve konutların yanı sıra devlet kurumlarına ait yapıların dahi bu alanlarda bulunduğunu ifade eden Gürses, bunlardan İstanbul Sultanbeyli gibi alanların artık ormana dönüştürülmesinin mümkün gözükmediğini belirterek, şöyle devam etti: "Bu ve benzeri konumdaki yerler için ketsel dönüşüm planları yapılmalı ve o planlama içerisinde sorun çözülmeli. Ancak, 2B kapsamında olup da adeta yaylaya dönüştürülmüş yerler derhal terk edilmeli veya bu alanların ormana dönüştürülmesi sağlanmalı. Bu insanların mağdur edilmemesi için de TOKİ konutları gibi alternatifler geliştirilmeli. Oradaki binaların da bedeli dikkate alınarak, uygun fiyatlarda konut edinmelerini sağlayacak öneriler sunulmalı. İnsanlar mağdur edilmeden çözüm üretmek mümkün."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber