Karlar yüzde 5'lik su getirecek

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Şubat 2008 19:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, bugüne kadarki yağışların toplamıyla barajlarda 5-6 aylık su kaldığını belirterek, "Yüzde 32'leri bulduk, eriyecek olan karlar da yüzde 5'lik bir artış getirir diye tahmin ediyorum. Geçen yıla gelemedik, onun için tasarruf istiyoruz" dedi.

Saraçhane'deki Başkanlık makamında Fransa Dış Ticaret ve İşletmelerden Sorumlu Devlet Bakanı Herve Novelli ve beraberindeki heyet ile görüşen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Son kar yağışlarıyla birlikte yaşanan gelişmeleri değerlendiren Topbaş, "Özellikle karla mücadelede Büyükşehir Belediyesi ekipleri çok başarılı. Sorumluluk alanlarımızda bir problem çıkmadı. Bu konudan dolayı ekiplerimize teşekkür ediyorum. Gerçekten başarılı bir mücadele verdiler. Tabii bunun barajlardaki olumlu etkisi bizim için önemli. 262 milyon metreküplük bir suyumuz var. Bu yüzde 30'u geçiyor" dedi.

Baraj bölgelerinde çok ciddi, şehir içinden daha fazla yağış olduğuna dikkat çeken Topbaş, "60, 70, 80 santimleri bulan yerler olduğunu, bunun da yüzde 5 civarında belki daha fazla olumlu olduğu tahmin ediliyor. Bu İstanbul'da beklediğimiz tabii ki bir yoğunluk ihtiyaç. Ama tabii ki geçen yılla mukayese ettiğimiz zaman henüz o noktaya gelmedik. Yine ben tasarruf öneriyorum. Tasarruftan mutlaka vazgeçmeyeceğiz. Doğal kaynaklar dünyanın neresinde olursa olsun sonsuz değil. Bu hassasiyeti hepimizin göstermesi gerekiyor. İstanbullulardan özellikle bunu istiyorum. Su kesmeyeceğiz, sıkıntıya sokmayacağız ama İstanbulluların da bize yardımcı olması lazım" diye konuştu.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, barajlardaki doluluk oranlarıyla ilgili olarak, "Tabii yeraltı su seviyelerimiz düştü onların da artı değeri var. Şu an barajlardaki su tahmin ediyorum ki 150 günlük. Bu, 5-6 aylık bir suyumuz anlamına gelmektedir. Önümüzde yağışlar var. Melen Çayı geldi, onun etkisi olacak, onu biliyoruz. Yine tedarik çalışmalarımız var ama yeraltı suları bizim için önemli. Gelen bir yağış oldu. İstanbul'un tamamı kar aldı bu çok önemli. Olumsuz hiçbir şey yok. Yer yer bazı noktalarda bizim sorumluluk alanımız dışında problemlerin yaşandığı yerler oldu. Ona da müdahale etmek için araçlarımız karayollarına destek çalışması yaptı. Özellikle bu yıl 145 traktöre taktığımız aparatlar köylerde büyük hizmet verdi. Çatalca ve Silivri belediye başkanımızla görüştük, 'müthiş bir olay' diyorlar. Bizim buradan araç göndermemiz yerine oradan sefer görev kağıdı almış gibi, bir olağanüstü hal gibi bu traktörler muhtarlıkların denetiminde devreye girdi, bu da bizim için önemli oldu.

Kapalı köy yolları bir iki nokta var sanıyorum" şeklinde konuştu.

TIR'ların karıştığı kazalar nedeniyle TEM yolu üzerinde 2 gün üst üste ciddi sıkıntı yaşandığını ifade eden Topbaş, "Özellikle Cumartesi Pazar günü. Tabii kaymalar, birtakım sıkıntılar ortaya çıktı. Bu bir şey gösteriyor; 3. boğaz köprüsü ihtiyacı var bu şehirde. Yani yüzde 4'lerde olan ağır vasıtalar için köprü yapılır mı diyenler için söylüyorum. Çünkü onlar karışık düzen mevcut araçlar içinde seyretmek zorunda kalıyorlar. Onların şehre girişleri ve çıkışları yasaklandı. Bu da bir ekonomik kayıp anlamına gelmektedir. Bu bakımdan bir 3. köprünün mutlaka bu ağır vasıtaları, TIR'ları, günde 75 bin civarındaki İstanbul'un üzerinde olan ağır vasıtaları İstanbul'un dışına atmak için önemsiyoruz. Bugüne kadar yağışların toplamı 5-6 aylık suyumuz var. Yüzde 32'leri bulduk tahmin ediyorum. Eriyecek olan karlar da yüzde 5'lik bir artış getirir diye tahmin ediyorum. Su altı kaynakları doldu. Yüzde 40'a yaklaşırız ama biz geçen yılın yüzde 50'sine gelmedik. Onun için tasarruf istiyoruz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber