Böbrek taşı kader midir?

Kaynak : Takvim
Haber Giriş : 19 Şubat 2008 10:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Hiç böbrek ağrısı çekmediyseniz kendinizi şanslı hissedebilirsiniz...

***

Böbrek taşı kader midir?

Hiç böbrek ağrısı çekmediyseniz kendinizi şanslı hissedebilirsiniz. Çünkü taşların neden olduğu bu rahatsızlık, ağrılar arasında en üst sıralarda....

Üriner sistem taş hastalığı, oldukça sık rastlanan ve genelde ağrılı bir ürolojik rahatsızlıktır. Bu hastalık idrar yolu enfeksiyonları ve prostat patolojilerinden sonra üriner sistemi en sık etkileyen üçüncü patolojik durumdur. Üriner sistem taş hastalığı, M.Ö. 4800 yıllarından beri bilinen ve günümüzde hâlâ oldukça sık görülen bir rahatsızlıktır.

DOĞUM AĞRISINA BENZETİLİR

Eğer bir böbrek taşı düşürdüyseniz muhtemelen bu tecrübeyi bir daha unutmanız mümkün olmaz... Çünkü bu oldukça ağrılı bir durumdur ve bazı hastalar tarafından doğum ağrısına benzetilir. Ancak bütün böbrek taşları ağrıya neden olmaz. Son zamanlarda taş hastalığının arttığı gözlenmektedir. Bu artışın sebepleri net olarak bilinmemekle beraber, diyet seçimi ve sıvı alımının azlığı ile ilgili olduğu düşünülmektedir. İfade ettiğimiz gibi, bütün böbrek taşları belirti vermeyebilir. Belirti vermeyen bu taşlar, genellikle başka bir rahatsızlık nedeniyle çekilen röntgen filminde görülebilir veya yine başka bir hastalık dolayısıyla yaptırılan idrar tahlilinde kan hücreleri olduğunda taştan şüphelenilebilir. Bazen de sık tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları taştan şüphelenmemize neden olur. Bunun yanında, daha önce hiçbir şikayeti olmayan hastanın taşının böbrekten çıkıp idrar yoluna girmesi ile aniden çok şiddetli bir şekilde ortaya çıkabilir.

SU İÇMEK ÇOK ÖNEMLİDİR

Birçok küçük böbrek taşı kalıcı hasar bırakmadan mesaneye düşer. Ancak bu durumda da gelecekte yeni taş oluşumunu engellemek amacıyla altta yatan sebebi belirlemek büyük önem taşır. Çünkü üriner sistem taş hastası olan bir hasta, ek tedavi almadığı takdirde 1'inci yılda yüzde 10, 5'inci yılda yüzde 35 ve 10'uncu yılda yüzde 50 tekrarlama eğilimindedir. Birçok vakada, böbrek taşı oluşumunu önlemek için içilen su miktarını artırmak ve yiyecek seçiminde yapılacak bazı değişiklikler yeterli olmaktadır.

Ağrıların nedeni kalsiyum içeren taşlardır

Taşlar böbrek içerisinde oluşan çok küçük kristallerin bir araya gelip birbirine tutunmaları sonucunda şekillenir. Bu küçük kristal parçalarının oluşabilmesi için de taşların yapısında bulunan maddelerin idrarda yeterince bulunması ve çökmesi gereklidir. Böbrekte oluşan ağrıların çoğunun nedeni kalsiyum maddesi içeren taşlar olup (kalsiyum okzalat, kalsiyum fosfat vs.) bunların dışında başka maddelerden oluşan taşlar da mevcuttur (ürit ait, sistin ve enfeksiyon taşları, vs.). Böbrek boşluklarında oluşan ve büyüyen bu taşlar, orada kalıp büyümeye devam edebileceği gibi böbrekten çıkıp idrar kanalına da girebilir. Taşlar burada takılı kalabilir veya bu kanaldan idrar torbasına geçen taşlar dışarıya atılabilir.

Medicana Çamlıca Hastanesi Üroloji Uzmanı Dr. Tansu Güdelci anlatıyor...

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber