Hamilelere midye yasak

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 19 Şubat 2008 11:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Çocuğun sağlıklı gelişmesi anne karnında başlar. Anne adaylarının sağlıklı bir gebelik süreci için bazı besinlerden uzak durması gerekiyor. Özellikle gebelikte yenen midye ve karides bebeğin zeka gelişimini olumsuz etkiliyor

Bebekler için doğru beslenme ne kadar önem taşıyorsa hamilelikte yenen gıdalar da çocuğun beyin gelişimi için o kadar önem taşıyor. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mete Akısü çocuğun zeka gelişimi ve hamilelikte beslenme konusunda merak edilen sorularıma yanıt verdi:

Zeka gelişimi nasıl bir süreçtir?

Beynin gelişmesinde kuşkusuz beslenme önemli bir yer tutmaktadır. Ancak bebeğin daha anne karnında iken annenin kötü beslenme koşullarından çok olumsuz et-kileneceği unutulmamalıdır.

Bebeklerde zeka gelişimi hamilelikte başlıyor dediniz. Anne adayları nasıl beslenmelidir?

En hassas dönem anne karnındaki dönem ile başlayan, doğum ile beraber ilk 18 aydır diyebiliriz. Hamilelik döneminde anne adaylarının beslenmelerinde önemle dikkat etmeleri gereken konu tükettikleri civa maddesidir. Bazı balıklarda, kalamar ve midyede bulunan civa beyin gelişiminde zararlayıcı ve annenin bilmeden tükettiği bir maddedir. Bir ağır metal olan cıvaya karşı gebeler cıva içermediğine inanılan organik ve temiz besinlere yönelmelidirler.

Beslenme ve zeka gelişimi arasında nasıl bir ilişki var?

Yapılan çalışmalarda anne sütü ile beslenen çocuklarda şişmanlık, koroner kalp hastalıklarının gelişmesinin önlenebildiğini destekler niteliktedir. Anne sütü ile beslenen çocuklarda konuşma problemlerinin daha az izlendiği ve matematik problemi çözme zeka puanlarının (IQ) daha yüksek olduğu araştırmalarda ortaya konmuştur. Yapılan araştırmalarda 2 yaşından sonra çocukların IQ puanları mama ile beslenenlerden 8 puan daha yüksek bulunmuştur.

B vitamini alan çocuk zeki olur...

Bebeğin beyninin gelişimi için neler yapılmalıdır?

Beynin büyüme ve gelişmesini arttıran, zeka gelişimi üzerine çok olumlu olan besin öğeleri; omega-3 yağ asitleri, kolin, demir, çinko, iyot, folik asit ve antioksidan maddelerdir.

Omega-3: Bu uzun zincirli yağ asitleri beyin ve gözün retina gelişiminde çok önemli görevler alırlar.

Kolin: Bir çeşit B vitamini olan kolin çocukların beyin gelişimi açısından önemli bir besin öğesidir.

Demir: Anne sütü dışındaki en önemli kaynağı kırmızı et, yumurta sarısı ve üzüm pekmezidir. Sanılanın aksine ıspanaktaki demirin yararı yoktur.

Çinko: Zihinsel gelişimde önemli yere sahiptir. Deniz ürünleri, et, karaciğer, fındık, süt ve yumurtada bulunur. Yaşamın 6. ayından itibaren bebeklere verilmelidir.

İyot: Tiroid hormonların temel elementi olan iyot eksikliği, çocuklarda zeka geriliğinin nedenlerinden biridir. Bu nedenle bebeklere 7. aydan itibaren haftada en az 1 kez deniz (tuzlu su) balığı verilmeli ve 1 yaşından itibaren iyotlu tuza başlanmalıdır.

Hamilelikte hangi besinleri tüketmek çocuğun zeka gelişimi üzerinde olumlu etki yaratır?

Soğuk deniz balıkları (somon, ton), balık yağı, ceviz, badem, yumurta sarısı ve demir içeren besinler, folik asit, iyotlu tuz kullanımı yararlı olacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber