Genel Müdürün reddettiği rüşvetin ses kayıtları yayımlandı

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 21 Şubat 2008 07:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

?Bu işler al gülüm ver gülümle olur?

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ndeki rüşvet iddiaları derinleşiyor.

Yusuf DEMİR

TT Air'in sahibi Ali Tarhan, Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru hakkındaki iddialarına devam ederken, kendisinden rüşvet istendiği ilk günden itibaren kurumla yaptığı tüm görüşmeleri gizlice kaydettiğini açıkladı. Görüşmelerden birinde Sivil Havacılık Genel Müdür Yardımcısı Haydar Yalçın, Ali Tarhan'a ?Bu işler al gülüm ver gülümle olur? diyor

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ndeki rüşvet iddiaları derinleşiyor. ?Sivil Havacılık Genel Müdürü uçuş izni karşılığında bizden 800 bin dolar istedi? diyerek çarpıcı iddialarda bulunan TT Air Yönetim Kurulu Üyesi Ali Tarhan, sivil havacılıktaki rüşvet çarkını ispat ettiğini iddia ettiği bir teyp kaydını gündeme taşıdı.

Ekim 2006'da Sivil Havacılık Genel Müdür Yardımcısı Haydar Yalçın'la telefonda görüşen Ali Tarhan'a görüşmenin bir yerinde Haydar Yalçın ?Bu işler al gülüm ver gülümle oluyor? diyor.

Ali Tarhan, bu konuşmaların genel müdürlükte işlerin nasıl yürüdüğüne delil olduğunu ve rüşvet iddiasını da pekiştirdiğini öne sürdü. Kendisinden ilk rüşvet istendiği tarihten sonraki tüm görüşmeleri kaydettiğini belirten Ali Tarhan, ?Sivil Havacılık yetkilileriyle onlarca kez görüştüm. Hepsinde muhteşem balonlar var. Muhteşem gaflar var. Hepsini kaydettim. 5 saatten fazla kayıt var. Bence bu adamın (Ali Arıduru'yu kastediyor) istifa etmesi yetmez. Japonya'da olsa intihar etmesi gerekirdi? diye konuştu.

Ali Tarhan, Arıduru ile ilgili çok sert ifadeler kullanmaya da devam etti:

?Kuruluş dilekçemizde açıkça yazdığımız uçuşlarımızı para karşılığı başka firmalara pazarlayıp bize vermediler. En sonda elimizde Erbil vardı. Düzenli oyunlardan sonra Erbil uçuşlarını da başka havayollarına para karşılığı pazarladılar.?

İŞTE RÜŞVET KANITI OLDUĞU İDDİA EDİLEN KAYIT

Böyle şeyleri duyunca kimyam bozuluyor rahatsız oluyorum...

Alİ Tarhan, Sivil Havacılık Genel Müdür Yardımcısı Haydar Yalçın'ı cep telefonundan arıyor. Haydar Yalçın bu sırada bayram tatili için şehirlerarası yolda. Otomobilini kenara çekip konuşuyor. Ekim 2006'da yapılan bu telefon görüşmesi Ali Tarhan tarafından kaydedildi. Tarhan rüşvet iddiasına delil olarak bu görüşmeyi ortaya koyuyor. İşte Sivil Havacılık Genel Müdür Yardımcısı Haydar Yalçın ile Ali Tarhan arasında geçen ve Tarhan'ın kaydettiği görüşmenin tam metni:

AT: Müsteşara gitmiştik işinizi yapacağız dediler. Dün bizi Oktay (Sivil Havacılık'ta bir diğer genel müdür yardımcısı olan Oktay Erdağı'yı kastediyor) aradı. 'İşiniz kilitlendi, hiçbir işiniz olmayacak' dedi. Ben bir anlam veremedim. Biz müsteşara gittik.

HY: Anlamıyorum ki ben bu işleri. Birisi öyle birisi böyle mi diyor diyorsun.

AT: Abi ben öyle bir bloke oldum ki... Kusura bakmayın abi sana nazım geçtiği için arıyorum, bir bilgi almak istiyorum. Ne yapmamız lazım.

HY: Tamam da benim söyleyebilecek birşeyim yok ki abicim. Müsteşar Bey orda, Oktay Bey de orda, nasıl bir konuşma oldu bilmiyorum. Sen benden daha fazla biliyosun. Benim hiçbirşeyden haberim yok. Birisi müsteşar, birisi genel müdür yardımcısı. Müsteşar, olur dediyse olur.

AT: Olur da... O diyor ki ben Ali Arıduru'yu geçemiyorum kardeşim. Müsteşarınıza da öyle buyurun. Ben bu saatten sonra size hiçbirşey yapamam. Yani ben demek istiyorum ki, bu müsteşarın Ali Arıduru'ya sözü geçmiyor mu. Bakan'a mı gitmemiz lazım.

HY: Bilmiyorum ki, sonuç buysa, dediğin onu gösterir.

AT: Evet sonuç bu. Bize telefon açtılar. 'Sizin burdaki işlerinizin hiçbir tanesi olmayacak' dediler. Böyle kesin bir dille dediler.

HY: Allah Allah.

AT: Ben hiç yorum yapmadım, bloke oldum. Öyle sinirle kalkmayalım diye. Önce birkaç arkadaşımıza soralım dedim.

HY: Abicim yapılmayacak diye sana açık açık söylediyse daha ben sana ne diyeyim. Başkasına da birşey söylemesine gerek yok ki.

AT: Yani bu yetkisi var mı abi diyorum.

HY: Yahu yetkisi var mı değil, kendisinin yapması gerekiyor. Kendi görev sahasındaki konuda böyle birşey söylediğine göre başka kimsenin birşey söylemesine gerek yok ki.

AT: Biz ne yapalım abi. Kusura bakma hep sana şey oluyoruz.

HY: Yok yok sorun değil de ben de anlamış değilim. Bu tür şeyleri ben de anlayamıyorum. Tamam.

AT: Bana dedi ki, 'Ben iki kez genel müdürümün yanına çıktım. Bu işi aşamadım. Ben sizin hiçbir işinizi yapamam.Bu saatten sonra da benden hiçbir şey istemeyin' dedi.

HY: Kim dedi bunu?

AT: Oktay.

HY: Demek ki onun bir üstü Genel Müdür. Onunla konuşmanız gerekiyor demek ki, ona bunu söylüyor.

AT: Abi bizimle konuşmuyor ki o. Yani biz bir üst makama gittiysek bizim işimiz zorlaşıyor. Yani bakana gittiğimiz zaman daha mı zor olacak diye korkuyorum.

HY: Abi ben bilmiyorum ki. Ben anlayamıyorum bu işleri, sebebi ne. Bu tip şeyler artık al gülüm ver gülüme dönmüş yani.

AT: Abi al gülüm ver gülümün de şeyini bize söylemiyor. Bana diyor ki, ben sana söylüyorum kusura bakma, sana adam yollıycam ne kadar verirsin. Ben de diyorum kardeşim bir rakam olur, ne kadar verirsin diye bir rakam olmaz.

(Ali Tarhan bu noktadan sonra HY'nin kayıt yapıldığını anladığını ve buna göre tedbirli konuştuğunu söylüyor)

HY: Kusura bakma ben böyle şeyleri duymak da istemiyorum, konuşmak da istemiyorum, gözünü seveyim. Çünkü benim de kimyam bozuluyor. Ben böyle rahatsız oluyorum.


'Havada rüşvet' iddiası iftira

Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru, Tarhan Towers Havayolu Genel Müdürü Ali Tarhan'ın "Benden 800 bin dolar rüşvet istedi" iddiasına sert cevap verdi. Arıduru, "Çirkin iftira. Mukaddeslerim üzerine yemin ederim ki; O kişiyle ne havada, ne karada yan yana oturmadım, çay bile içmedim" dedi. Dün Vatan gazetesinde yeralan iddialarla ilgili basın toplantısı yapan Arıduru, Tarhan Towers havayolu şirketinin sahibi Ali Tarhan'ın "800 bin dolar rüşvet istedi" iddiasıyla ilgili olrak "Şiddetle reddettiğim bu çirkin iddia ve iftiralar konusunda yasal haklarımı saklı tutuyorum. Bundan sonra konu ile ilgili yargı süreci başlayacaktır" dedi. Arıduru, konu ile ilgili Ulaştırma Bakanlığı tarafından hakkında soruşturma açılmasını talep ettiğini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber