Özel dersaneler için araştırma önergesi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Şubat 2008 13:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MHP Kastamonu Milletvekili Mehmet Serdaroğlu ve arkadaşları, özel dersanelerin yarattığı fırsat eşitsizliğinin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istedi.

TBMM Başkanlığına sunulan araştırma önergesinin gerekçesinde, Türkiye'de sayıları 4 bine yaklaşan özel dersanelerde 60 binden fazla öğretmen ve 20 bin personel çalıştığı ifade edilerek, özel dersanelere devam eden öğrenci sayısının ise 1 milyonu geçtiği kaydedildi.

Özel dersanelerin yıllık 1.5-2 milyar YTL büyüklüğünde bir sektör oluşturduğuna dikkat çekilen gerekçede, "Dersaneler neredeyse temel eğitime alternatif kurumlar haline gelmişlerdir" denildi.

Özel dersanelerin paralı eğitim yapmaları nedeniyle, eğitimde fırsat eşitsizliği yaratan kurumlar olarak görüldüğü ifade edilen gerekçede, dersaneye giden öğrencilerin daha başarılı olduğu yönündeki görüşlerin de fırsat eşitsizliği iddialarını güçlendirdiği savunuldu.

Dersanelerin yarattığı bu eşitsizliğin, fakir aile çocuklarının iyi bir eğitimle iyi bir iş bulma ve sınıflar arası geçiş imkanını da azalttığına dikkat çekilen gerekçede, "Cumhuriyetimizin büyük başarılarından biri olan eğitim yoluyla sınıflar arası hareketlilik, dersane sistemi ile azalmaktadır" görüşüne yer verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber