TOKİ'den yoksul konutu alıp, oturmayanların sözleşmesi fesh edilecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Şubat 2008 21:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Toplu Konut İdaresi (TOKİ), alt ve yoksul grubuna yönelik projelerden konut alanları, sözleşmenin şartlarını yerine getirmeleri konusunda uyardı.

TOKİ'den yapılan açıklamada, "alt ve yoksul grubu projelerinden konut alıp, borç bitene kadar içinde oturmayanların sözleşmeleri fesh edilecek" uyarısında bulunuldu.

Bugüne kadar yoksul vatandaşlar için 3 bin 3, alt gelir grubundakiler için, hizmetli daireleri dahil 60 bin 912 konut uygulaması yapan TOKİ, çok uygun şartlarla satışa sunulan bu konutlarla ilgili suistimallere yönelik şikayetler üzerine, bir açıklama yaptı.

Alt gelir ve yoksul grubu konut projesi kapsamında yer alan konut projelerinin "özellikli" olduğuna işaret edilen açıklamada, bu projelere başvuruda bulunabilmek için TOKİ tarafından belirlenen şartların yerine getirilmesi gerektiği vurgulandı.

İdarenin, bu konutların rant alacı olarak kullanılmasını önlemek için, 26 Mayıs 2006'da, bu projelerden konut alanlara, borçlarını bitirene

kadar konutu devretmeme ve içinde ikamet etme şartı getirdiği hatırlatılan açıklamada, şöyle denildi: "Ancak, bazı bölgelerden, alt gelir ve yoksul grubu şartlarında yer alan oturma şartının ihlal edildiği yönünde şikayetler gelmektedir. Konu ile ilgili şikayetler göz önünde bulundurularak yapılacak olan incelemelerde, şartları ihlal edenler tespit edilmiş olup; söz konusu kişiler ile ilgili gerekli işlemler yapılacak ve tespit edilen kişilerin imzalamış oldukları satış sözleşmeleri idaremiz tarafından feshedilecektir. Sözleşme gereği, alt gelir ve yoksul grubu projelerinde hak sahibi olup sözleşme imzalayanlar konutlarını borçları bitene kadar devredemeyeceklerdir. Ayrıca, sözleşme imzalanan konut için borç bitene kadar, alıcının veya ailesi için ikamet koşulu aranacak olup, alıcının, kendisinin, eşinin veya çocuklarının söz konusu konutta ikamet etmediklerinin tespit edilmesi halinde sözleşmeleri feshedilecektir. Gerçeğe aykırı beyanda bulunulması halinde, kurada hak sahibi olanların konut alma hakları iptal edilecektir. Sözleşme imzalanmış ise sözleşmeleri feshedilerek gerekli hallerde ödenen peşinat tutarları irat kaydedilecek ve ödenen taksit tutarları masraflar tahsil edildikten sonra faizsiz olarak iade edilecektir." Yoksul ve alt gelir grubu projelerden konut almak isteyenler, 4-5 bin YTL peşinat ödüyor. Taksitler konut tesliminden sonra başlıyor ve 15 yıl vade uygulanıyor. Taksitleri de projeye göre 180-200 YTL'den başlıyor. TOKİ'nin yoksul ve alt gelir grubuna yönelik konut projelerine, genellikle konut sayısının 3-4 katı başvuru oluyor. Bazı illerde bu konut sayısının 10 katına kadar ulaşıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber