Polis skandalları

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 22 Şubat 2008 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Deposu basılan sigara kaçakçısı, polis şefiyle dinlemeye takıldı. Şefin uyarısı üzerine 'Kaçak mal yok' diye zabıt tutuldu ve şefin adı dinleme tutanağında rumuza çevrildi

Tolga Şardan

1

İstanbul'da sigara kaçakçılığı ve sahtecilik olayı kapsamında bir depoya yapılan baskın sırasında operasyondan sorumlu üst düzey polis müdürü C.G. ile depo sahibi T.T. arasında geçen telefon görüşmesi kayıtları, müfettiş soruşturması dosyasına girdi.

İstanbul Emniyeti'nin mali suçlarla mücadele biriminde görevli C.G.'nin, kendi biriminde görevli polislerin, 'arkadaşı' T.T.'ye ait bir depoya yaptığı baskın sırasındaki telefon görüşmesinde yer alan konuşmaları hakkında soruşturma başlatıldı. Emniyet Genel Müdürlüğü'nce başlatılan soruşturmayı yürüten müfettiş, C.G.'nin kaçak ve sahte sigara ile içki sattığı gerekçesiyle yakalanıp tutuklanan T.T. ile yaptığı telefon konuşmasını da incelemeye aldı.

Soruşturma dosyasındaki bilgilere göre; İstanbul Emniyeti Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, "örgütlü sigara kaçakçılığı ve sahtecilik" yapıldığı iddiası üzerinee İstanbul 1. Sulh Ceza Mahkemesi'nin verdiği kararla çalışma başlattı, 8 kişi hakkında dinleme kararı alındı. Kaçak sigara ve içki satıldığı iddiasıyla 6 ayrı deponun telefonlarına teknik takip başlatıldı.

İzlenen işyerlerinden T.T.'ye ait Beşiktaş Nispetiye Mahallesi'ndeki depoda çok fazla miktarda kaçak ve sahte sigara ile içki bulunduğunun belirlenmesi üzerine, 3. Sulh Ceza Mahkemesi'nden alınan kararla 31 Ekim 2007'de baskın yapıldı.

'Suç unsuru yok' yazıldı

Mali Suçlarla Mücadele Şubesi görevlilerinin depoda arama yaptığı sırada, deponun sahibinin ofisine telefon geldi. Baskın sırasında devam eden teknik dinleme sırasında deponun 0. 212. 273 XX XX numaralı telefonun, operasyonu yapan polis biriminde görevli C.G. tarafından arandığı anlaşıldı.

Bu telefon görüşmesi sonrasında C.G.'nin, operasyonu yürüten ilgili amire, "Ekiplerini T.T.'nin işyerinden çek herhangi bir suç unsuruna rastlanmadı diye tutanak tutsunlar" biçiminde talimat verdiği öne sürüldü. Ayrıca, T.T.'nin "mal var" şeklindeki sözlerine karşın polisin, "kaçak mal yoktur" biçiminde tutanak tuttuğu öğrenildi.

Yakalanan mal azaldı

Bu gelişmelerin ortaya çıkmasının ardından operasyondan 2 hafta sonra mali polis, 12 Kasım'da T.T.'nin deposuna yeniden baskın yaptı. Bu baskında T.T. gözaltına alındı. Soruşturma sonrasında T.T. çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Ancak, ikinci operasyonda dabeklenenden az miktarda kaçak ve sahte mal yakalandığı iddia edildi.

Soruşturmada, teknik dinleme raporları ve ses dosyaları da adliyeye gönderilen evrak içinde yer almasına karşın zanlılara bu konuda herhangi bir soru sorulmadığı öne sürüldü. C.G.'nin konuşmalarının çok açık biçimde yer almasına karşın dosyada (X kişi) şeklinde değerlendirildiği öğrenildi. Bu iddialar üzerine Emniyet Genel Müdürlüğü, C.G. hakkında soruşturma başlattı. Teftiş Kurulu'nda görevli polis başmüfettişi, İstanbul'da çalışmalarına başladı.

İşte o diyalog

Müfettiş dosyasında yer alan telefon görüşmesi tutanağına göre, T.T. ile C.G. arasında şu diyaloğun geçtiği iddia edildi:

C.G.: Abi beni aramışsın?

T.T.: Ekipler dükkânda...

C.G.: Mal var mı?

T.T.: Çok mal var...

C.G.: Eyvah, şimdi mi söylenir. Tamam bakayım...

2

İzinsiz dinlemeye komik ceza

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesinde ihmali olduğu gerekçesiyle görevinden uzaklaştırılan İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler'in, boşanmak isteyen bir işadamının eşinin telefonunu mahkeme kararı olmaksızın dinlettiği ortaya çıktı. Güler'e, bu nedenle "üç günlük aylık kesinti cezası" verildi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde yaşanan telekulak skandalı, işadamı Mehmet C.T.'nin avukatının izinsiz dinleme kayıtlarını delil olarak mahkemeye sunması, boşamak istediği avukat eşi A.T.'nin de bunun üzerine şikâyetçi olmasıyla ortaya çıktı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber