Askere örtülü af yok

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Şubat 2008 09:22, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Kamuoyunda "örtülü af" tartışmasına neden olan TCK'ya uyum yasasına ilk "rötuş" bugün yapılacak. Temel Ceza Kanunlarına Uyum Yasası'nda, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 231. maddesinde yapılan ve 2 yıla kadar hapisle yargılananların hükmün açıklanmasının geriye bırakılmasına ilişkin düzenleme Askeri Ceza Kanunu'na göre yargılanan askerleri kapsamaması için düğmeye basıldı.

AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ tarafından hazırlanan ve TBMM Adalet Komisyonu'nda bugün görüşülecek 9 maddelik kanun teklifine göre, 1632 sayılı Askeri Ceza Kanununa eklenecek yeni bir maddeyle, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 231. maddesindeki yapılan ve kamuoyunda "örtülü af" tartışmasına neden olan fıkralarının askerler için uygulanmayacağı hüküm altına alınacak. Yani, hükmün açıklanmasının geriye bırakılması konusundaki uygulama Askeri Mahkemeler tarafından uygulanmayacak.

GEREKÇE DİSİPLİN

Kanun teklifinin gerekçesinde, "Askeri yargı sisteminde uygulanan askeri disiplin ve bu yargının kandine mahsus özellikleri dikkate alınarak Askeri Ceza Kanunu'nda yazılı suçlarla ilgili olarak 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 231. maddesinde düzenlenen denetimli serbestlik ve hükmün açıklanmasının geriye bıkarılmasına ilişkin müessesenin askeri yargıda yer almaması amacıyla değişiklik yapılmıştır" denildi.

YASADA NE VARDI?

Askeri Ceza Kanunu'nda yer alan, "firar, izin tecavüzü, emre itaatsizlikte ısrar, üste fiilen taaruz, üste hakaret, üstü tehdit, üste mukavemet, göz veya oda hapsi ceza yerinden kaçmak, amire saygısızlık, kendini askerliğe yaramayacak hale getirmek, yalan yere veya usulsüz şikayet etmek, isyan ve fesat" gibi suçları işleyen askerler hakkında da hükmün ertelenmesi kararını içeriyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber