Rektörler: Türban için Anayasa yetmez...

Haber Giriş : 25 Şubat 2008 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üniversitelerde türbanın önünü açan Anayasa değişikliğinin yürürlüğe girmesinin ardından; gözler, üniversitelere çevrildi. Çoğu üniversite rektörü, "türbanlı öğrencilerin üniversitelere alınmayacağına" ilişkin açıklamalar yaparken, uygulamanın nasıl olacağı merak konusu oldu.

CHP'nin Çarşamba günü Anayasa Mahkemesi'ne iptal davası açacağı türban düzenlemesine ilişkin Anayasa değişikliğinin tartışmaları sürüyor. Üniversite rektörleri ilgili düzenlemeyle ilgili olarak farklı görüşler ortaya koyuyor.

Özellikle büyükşehirlerde bulunan üniversitelerin çoğu Yükseköğretim Kanunu'nun ek 17'nci maddesinde değişiklik yapılmadan türbanlı öğrencileri derslere almayacaklarını bildirdiler.

-ANKARA, HACETTEPE VE ODTÜ 17. MADDEYİ BEKLİYOR-

Ankara'da Hacettepe Üniversitesi ek 17'de değişiklik yapılmadan türbanlı öğrencileri okula almamayı planlıyor. ODTÜ Rektör Prof. Dr. Ural Akbulut da anayasa değişikliğinin türbanlı öğrencilerin okula alınması konusunda önemli bir değişiklik öngörmediğini belirtmiş ek 17. madde çıkmadan uygulamada değişiklik olmayacağını, 17. maddenin değiştirilmesinden sonra türbanlı öğrencileri üniversiteye alacağını kaydetmişti. Gazi Üniversitesi ise konuyla ilgili karara varmadığını bildirdi.

Akdeniz Üniversitesi, YÖK 17'nci maddenin değiştirilmesine kadar türbanlı öğrencileri kesinlikle üniversiteye almayacağını açıkladı. Ondokuz Mayıs Üniversitesi de konu ile ilgili yargı kararları olması nedeniyle ek 17'nci madde de değişiklik yapılmadan türbanlı öğrencileri üniversiteye sokmayacak. Ege, Dokuz Eylül ve Uludağ Üniversiteleri de ek 17'de değişiklik yapılmasını beklerken, Maltepe Üniversitesi de anayasa değişikliği sonrasında yeni bir konu ile ilgili yeni bir yasal düzenleme yapılmasını bekliyor. Galatasaray Üniversitesi de ek 17'de değişiklik yapılmaması halinde mevcut yasakların devam edeceğini duyururken, İnönü Üniversitesi'nde de mevcut yasaklar devam edecek. Harran Üniversitesi ise YÖK'den gelecek kararları uygulayacağını açıkladı.

Konya Selçuk, Sakarya ve Bilecik Üniversitelerinin ise anayasa değişikliğinin Resmî Gazete'de yayımlanmasının ardından türbanlı öğrencileri kampusa alacağı ifade ediliyor.

YÖK ÜYESİ EŞME: "AÇIKLAMA YÖK ÜYELERİNE DANIŞILMADAN YAPILDI"

YÖK Üyesi Prof Dr. İsa Eşme, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın türban serbestisi için yeni düzenlemeye gerek olmadığı yönündeki açıklamasına bazı YÖK üyelerinin katılmadığını kaydederek, bir açıklama yapacaklarını bildirdi.

YÖK Başkanı Özcan'ın üniversitelere türbanla girilebilmesi için yeni bir düzenlemeye gerek olmadığı yönündeki yazısına, YÖK üyelerinden tepki geldi. YÖK eski Başkanvekili ve YÖK Üyesi Prof Dr. İsa Eşme, söz konusu açıklamanın YÖK Genel Kurulu'nda görüşülmesi gerektiğini bildirirken, ?YÖK üyeleri olarak bu açıklamaya katılmadığımızı dile getirmek amacıyla yarın bir açıklama yapacağız. Birkaç arkadaşımızla bu konu hakkında tartışmalarımızı sürdürüyoruz? dedi.

-?GENEL KURULDAN GÖRÜŞ ALINMADI?-

Eşme, söz konusu açıklamada üniversitelerin kolluk kuvvetleri ile eşgüdümlü çalışması gerektiğinin belirtildiğini kaydederek, ?Şurası çok kesin ki; Türk Silahlı Kuvvetleri Irak'ın Kuzeyi'ne bir harekat yapıyor, şehitlerimizin haberleri geliyor. Birlik ve beraberliğe en çok ihtiyacımız varken, Genel Kurul'da da hiçbir görüş alınmadan böyle bir açıklamanın yapılmasını manidar buluyorum? dedi.

ÜAK BAŞKANI PROF DR. AKAYDIN: ?ÜNİVERSİTEMDE GEÇEN HAFTA NASILSA BU HAFTA DA ÖYLE OLACAK?

Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) Başkanı ve Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Akaydın, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın türban serbestisi için yeni düzenlemeye gerek olmadığı yönündeki açıklamana rağmen, ek 17'de değişiklik olmadan türbanlı öğrencileri derslere almayacaklarını açıkladı.

ÜAK Başkanı Prof. Dr. Akaydın, son bir aydır yaptıkları açıklamaların birer birer gerçekleştiğini belirtti. Akaydın, ?Üniversiteler bile bile kaosun içine sürükleniyor. Politikacılar ne yaptığını bilmiyor, Yüksek Öğretim Kurulu ne yaptığını bilmiyor, halk şaşkınlık içerisinde olanları izliyor? dedi. Akaydın, değişikliği yapılan 42. maddenin sonunda ve Cumhurbaşkanı'nı gerekçeli kararında ne deniyorsa uygulayacağını kaydederek, Yükseköğretim Kanunu'nun ek 17'nci maddesinde değişiklik yapılmadan üniversiteye türbanlı öğrencileri almayacağını söyledi.

-?EK 17'NCİ MADDEYİ BEKLİYORUM?-

Prof. Dr. Akaydın, ?Yaptığım uygulamanın da hukuki olduğunu düşünüyorum. Yükseköğretim kanunun 17. maddesin bekliyorum. Geçen hafta üniversitemde nasılsa bu hafta da öyle olacak. Ben bunu yapmakla yükümlüyüm. Anayasa ve Danıştay kararları var ve bana bunu yapmamı söylüyor. Eğer bana türbanlı sokulacağı emri veriliyorsa da bunu doğru bulmuyorum. Rektör arkadaşlarımız ile de görüştüm birçoğu da bu şekilde düşünüyor? dedi.

PARLAK: GELENİ GERİ ÇEVİRECEĞİM

İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mesut Parlak, başörtüsü yasağına son veren yasal düzenlemenin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylandıktan sonra resmi gazetede yayınlanmasına rağmen, başörtülü öğrencilerin yarın İstanbul Üniversitesi kapısından geri çevrileceğini söyledi.

Bayburt Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından Yeşilköy Polat Renaissance Otel'de düzenlenen geceye katılan İstanbul Üniversitesi Rektörü Mesut Parlak, başörtüsü konusunda tavrını ortaya koydu. TBMM'den rekor oyla geçen, üniversitelerde başörtüsü yasağını sona erdirmesi düşünülen 10. ve 42. madde ile ilgili düzenleme Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından da onaylanmıştı.

Kararın Resmi Gazete'de yayınlanmasının ardından üniversitelerde yarın nasıl bir tavır izleneceği merak ediliyor. İstanbul Üniversitesi Rektörü Mesut Parlak, YÖK'ün ek 17. maddesi değişmediği sürece öğrencilerin başörtüsü ile üniversiteye alınmayacağını savundu.

Rektör Parlak, konuşmasında, "Bu yasa geçmişteki uygulamayı ortadan kaldırmıyor. Ek 17. madde değişirse o zaman yapılacak bir şey yok" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu hatırlatan Parlak, "Bu hukuk devletinde bürokrat olarak görev yapıyoruz. Hiç kimse yargının üzerinde değildir" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül'ün imzaladığı 10. ve 42. maddenin başörtüsü yasağını AİHM'nin ifade ettiği boyutu ortadan kaldırmayacağını savunan Parlak, "17. madde değişmedikçe öğrenciler ile ilgili herhangi bir değişiklik olmayacak. Geçmişte nasıl giriyorlarsa bu evlatlarımız yarın da aynı şekilde girecekler. Başörtüsü ile içeri alınmayacaklar" dedi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber