Hukukçular: Cumhurbaşkanı'nın onayı yeterli

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Şubat 2008 11:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hukukçular, yükseköğretimde başörtüsünün serbest bırakılmasını içeren yasanın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanmasının, rektörlerin yasayı uygulamaları için yeterli olduğunu söyledi.

Başörtüsünün yükseköğretimde serbest bırakılmasını içeren Anayasa'nın 10 ve 42. maddelerinin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) 411 gibi rekor bir oyla kabul edilmesinin ardından yasa Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylandı. Atatürk Üniversitesi'nin hukukçu akademisyenlerine göre, rektörler artık kalkan yasayı yükseköğretim kurumlarında uygulayabilir.

AÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Hukuk Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Tiftik, Cumhurbaşkanı tarafından onaylanan bu yasanın YÖK'ten bir resmi yazı gelmeden de uygulanabileceğini söyledi. Yürürlükteki kanuna bir üst idari amirin talimatı olmaksızın uyulabileceğini belirten Tiftik, "Anayasa maddelerinin temelini oluşturduğu bir kanun var. Yükseköğretim kanunlarında kılık kıyafet serbesttir. Bundan böyle rektörler rahatlıklıkla bu yasayı uygulayabilir. Bazı rektörler Erdoğan Teziç'in talimatıyla yeni kanun çıkmadığı müddetçe başörtüsü yasağını uygulayacaklarını söylüyorlar. Bu tamamen hukuk dışıdır. Cumhurbaşkanının onayladığı bu kanunu uygulamaları lazımdır." dedi.

Bir diğer hukukçu Prof. Dr. Fahrettin Korkmaz ise anayasa değişikliğinin Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra uygulanması gerektiğini ve Cumhurbaşkanın yasayı onaylamasının yeterli olduğunu ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber