Üniversiteler başörtüsüne yasakta ısrar ediyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Şubat 2008 11:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü ile Amasya Üniversitesi rektörleri, başörtüsü yasağının ek 17. madde ile devam edeceğini görüşünü ileri sürdü.

OMÜ ve Amasya Üniversitesi rektörleri, senatonun aldığı kararla; YÖK yasasının ek 17. maddesini baz alarak, öğrencilerinin kılık ve kıyafetiyle ilgili uygulamanın eskiden olduğu gibi devam etmesi gerektiği görüşünü savundu.

İki üniversitenin benzerlik arz eden açıklamalarında; "Üniversiteler 2547 sayılı YÖK Kanunu çerçevesinde faaliyet gösteren kamu kurumlarıdır. Üniversitelerdeki kılık kıyafetle ilgili konular 2547 sayılı YÖK yasasının Ek 17. maddesi ile düzenlenmektedir. Bu nedenle 2547 sayılı yasanın Ek 17. maddesinde yeni bir yasal düzenleme yapılmadan mevcut durumda bir değişim olamaz. Aksi takdirde yasa karşısında suç işlenmiş olur." denildi.

Anayasanın 42. maddesinde yapılan değişiklik doğrultusunda yeni bir yasal düzenlemeye ihtiyaç olduğunu da belirten rektörler; "Durum böyle iken 24 Şubat 2008 tarihli 225 sayılı YÖK Başkanı Prof. Dr.Yusuf Ziya Özcan imzalı, üniversitelere gönderilen yazıda öne sürülen görüş ve öneriler değerlendirilmiş, Anayasa Mahkemesi'nin içtihadı ile oluşan İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi'nin de uygun bulduğu hukuki durumun ortadan kalkmış gibi gösterilmesi karşısında 'yasalarla belirlenen durumun görmezlikten gelinerek türbanın serbest bırakılması için yapılan değişim yeterli' olduğunun vurgulanması, doğru değildir." denildi. Buna mukabil; "Anayasanın 137. maddesinde ise 'Konusu suç teşkil eden emir, hiçbir suretle yerine getirilmez; yerine getiren kimse sorumluluktan kurtulamaz.' ifadesine dayanak alan rektörler; "Buna göre, kanunlarla verilmeyen bir yetkiyi idare kullanamaz. Konusu suç teşkil eden bir emir verilemez ve bu emri yerine getiren de sorumluluktan kurtulamaz. Kanunsuz emirin tanımı yapılmış iken, rektörlerin de yasalarca kendilerine verilmeyen bir yetkiyi kullanma hakları olamayacağı ve konusu suç teşkil eden bir emri yerine getiremeyeceği açıktır. 2547 sayılı yasanın Ek 17. maddesinde yasal bir düzenleme yapılmadan üniversitemizde türbanla ilgili hiçbir değişik uygulamanın yapılamayacağını, yürürlükteki durumun aynen devam edeceğini tüm kamuoyuna saygı ile duyururuz." ifadelerine yer verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber