Memur-Sen: Kimsenin 'anayasa emrine uymam' deme hakkı yoktur

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Şubat 2008 12:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memur-Sen Genel Başkanı Dr. Ahmet Aksu, anayasa değişikliğine rağmen başörtülülerin üniversiteye girmesine engel olanların Türk Ceza Kanunu'nun birden fazla maddesinde karşılığı bulunan olağanüstü ciddi bir anayasal suç işlediği söyledi.

Rektörlerin, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan tarafından yapılan 'Yeni bir düzenlemeye gerek yok" açıklamasına rağmen, 'Biz yasakçılığa devam ederiz' diyerek, açıkça anayasa ve öğrenim özgürlüğüne tecavüz ettiğini belirten Aksu, "Anayasa herkesi bağlar. Kimsenin anayasa emrini uygulamam deme hakkı yoktur. Huzur ortamının sürdürülmesini bahane eden rektörler, ülkede kaos çıkarmaya çalışıyorlar" dedi.

Üniversitelerde başörtüsü yasağını sona erdiren Anayasal değişikliğinin Resmi Gazete'de yayınlanmasına rağmen, rektörlerin yasayı uygulamaması ile ilgili yazılı bir basın açıklaması yapan Memur-Sen Genel Başkanı Dr. Ahmet Aksu, kılık kıyafet zorlaması yapan ve eğitim hakkını engelleyen rektörlerin Türk Ceza Kanunu'nun 106. ve 112 maddesine göre suç işlediği belirtti.

Kanunda açıkça gösterilmemiş bir nedene dayanarak yükseköğretim hakkının engellenemeyeceğini vurgulayan Aksu, Anayasa'nın dışında, ayrıca bir kanunî düzenlemeye gerek olduğu yönündeki açıklamaların hukukî dayanaktan yoksun olduğunu ifade etti.

ANAYASA HERKESİ BAĞLAR

Aksu, sözlerine şöyle devam etti: "Başörtülü öğrencileri okula almayan rektörler anayasal olmayan, hukuktan ve mantıktan yoksun gerekçelerle mantık yürütmekte ve hak ihlaline sebep olmaktadırlar. Bu tür davranışta bulunanları hukuka uymaya davet ediyorum. Anayasa herkesi bağlar. Kimsenin 'Anayasa değişikliğini uygulamam' deme hakkı yoktur. Huzur ortamının sürdürülmesini bahane ederek, yasağı uygulamayan rektörler, ülkede kaos çıkartmaya çalışmaktadırlar. Ayrıca, yasayı uygulayan rektörlere de teşekkür ediyor, yanlarında olduğumuzu ifade etmek istiyorum."

Devleti, yasayı uygulamayan rektörlerle ilgili gerekeni yapmaya çağıran Aksu, Anayasa'da kimsenin eğitim ve öğreniminin din, ırk ve giyiminden dolayı engellenemeyeceği emredildiğini, bunun gereğinin uygulanmasını istedi. Başörtüsü sorununun Türkiye'de gerilim sebebi olmaktan çıkarılması gerektiğini kaydeden Aksu, "Böylelikle çocuklarımız en tabii eğitim haklarına kavuşacaklar ve Türkiye kendi dengesine dönecektir. O bakımdan Anayasa Mahkemesi'nin de bu doğrultuda hareket etmesi temenni ediyorum" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber