Eğitim Bir Sen, yasakçı tavrı noterlere tastik ettiriyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Şubat 2008 16:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memur-Sen Malatya Temsilcisi ve Eğitim Bir Sen Şube Başkanı Şahin Kayaduman, başörtüsü yasağını devam ettiren rektörlerin anayasa suçu işlediğini dile getirdi.

Şahin Kayaduman, Eğitim-Bir-Sen olarak Anayasa hükmünü hiçe sayarak yasakçı tavrını sürdüren rektörleri tüm üniversitelerde noter marifetiyle tespit ettirdikten sonra mücadelelerini kanuni zeminde sürdürmek adına suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.

Kayaduman, Anayasa'da yapılan değişikliğin Cumhurbaşkanı tarafından onaylanması Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından zaten yasal olmayan başörtüsü yasağı tamamen ortadan kaldırıldığını söyledi.

Şahin Kayaduman üniversitelere başörtüsüyle girilemeyeceğine ilişkin hiçbir anayasal ve kanuni düzenleme olmamasına rağmen bazı rektörlerin Anayasa hükmünü hiçe sayarak başörtülü öğrencileri derslere almamaya devam ettiklerini kaydetti.

"Anayasamızın 'Anayasanın Bağlayıcılığı ve Üstünlüğü' başlıklı 11. maddesine göre 'Anayasa hükümleri, yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını ve diğer kuruluş ve kişileri bağlayan temel hukuk kurallarıdır." diyen Kayaduman, "Kanunlar Anayasa'ya aykırı olamaz.' Yine Türk Ceza Kanunu'nda da Anayasa'yı ihlalin suç olduğu belirtilerek bu suça verilecek cezaya yer verilmiştir. Anayasamızın 10. ve 42. maddelerinde yapılan düzenlemelere rağmen, başı örtülü kız öğrencilerin, yükseköğrenim haklarından mahrum bırakılmaları Anayasa'nın bağlayıcılığı ve üstünlüğü ilkesine aykırıdır." dedi.

Anayasa'nın yasama, yürütme ve yargı organlarını, idari makamları, diğer kuruluş ve kişileri bağlayacağına işaret eden Kayaduman, "Anayasaya aykırı hareket edilemez. Kanunlar dahi Anayasa'ya aykırı olamaz. Anayasa'nın ilgili düzenlemelerine aykırı kanun hükmü de getirilemeyeceğinden başı örtülü öğrencilerin yükseköğrenim haklarını kullanabilmelerine imkân sağlamak için yeni bir kanuni düzenlenmenin beklenmesi de gereksizdir. Rektörlerin yasağın devamı yönündeki tutumları Anayasa'yı hiçe saymaktan başka bir şey değildir." şeklinde konuştu.

Şahin Kayaduman, kendilerini Anayasa'nın dahi üzerinde bir güç ve uygulayıcı olarak gören üniversite rektörlerinin seçimle göreve gelen Yasama Organı'nı da hiçe sayarak suç işlediklerini kaydetti.

Kayaduman rektörlerin Türk Ceza Kanunu'nun fiillerine uygun maddeleri uyarınca cezalandırılmaları gerektiğini dile getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber