Başbakan onayladı; Aydın, Denizli ve Muğla'da elektriği özel şirket dağıtacak

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 28 Şubat 2008 09:15, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Elektrik dağıtım ihaleleri son olarak 31 Aralık 2008'e ertelendi. Hükümetin süre sonunda üç dağıtım şirketi için teklif alması bekleniyor.

Hükümetin, 'altyapı yatırımı ve elektrik kablolarını yer altına almak' amacıyla ertelediği dağıtım özelleştirmelerinde yeni bir adım atıldı.

Özelleştirme Yüksek Kurulu, Aydın, Denizli ve Muğla'nın elektrik dağıtımının Aydem AŞ'ye (Aydem Güneybatı Anadolu Enerji Sanayii ve Ticaret AŞ) devrine onay verdi. Onayla elektrik dağıtım işinin önü açılan Denizli merkezli Bereket Enerji'nin iştiraklerinden olan Aydem AŞ, şimdi Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'ndan çıkacak lisansı beklemeye başladı. Şirket yetkilileri, üst kuruldan da gerekli kararın kısa bir sürede çıkacağına inanıyor. Böylece Kayseri'nin ardından ikinci bir bölgede daha elektrik dağıtımı özel bir şirket tarafından yürütülmeye başlanacak.

İstanbul Teknik Üniversitesi'nde elektrik mühendisliği okuyan Denizlili iki ortağın kurduğu Bereket'in enerji serüveni 1991 yılına dayanıyor. İş hayatına 1980'de emaye bobin teli üretimiyle atılan Ceyhan Saldanlı ve Ali Yağlı, daha sonra mermer ticaretine de başlar. Ardından şirketlerinin elektrik ihtiyacını karşılamak için toplam 3 MW gücünde iki küçük hidroelektrik santral kurar. Böylece ülkenin hidrolik ve otoprodüktör olarak ilk elektrik santralına sahip olurlar. Bereket sulama kanalı üzerine yapılan küçük santrallar iki arkadaşın bu alandaki açığı fark etmesine vesile olur ve elektrik işine ağırlık vermeye başlarlar. Şirketin adının kuruldukları kanaldan geldiğini aktaran Ali Yağlı, "Güzel bir isimdi, adı bu olsun dedik." diyor. Bereket, o tarihlerde Bakanlar Kurulu kararı ile satışa çıkarılan Aydın, Denizli ve Muğla'nın elektrik dağıtım özelleştirmesini de almaya hak kazanır. Ancak karar, 1996'da kaldırılır. Şirket, Danıştay'a dava açar ve 1997'de kazanır. Ancak işini geri alması kolay olmaz. Yağlı, bu durumun sebebini, "Bürokrasi ve hükümetlerin sık değişmesi yüzünden bir türlü olmadı." diye özetliyor. Bereket ile enerji yönetimleri arasında uzayıp giden devir görüşmelerinde Temmuz 2007'de nihai sonuca ulaşılır ve şirket ile yeniden anlaşmaya varılır. Aydem'in dağıtım işini üstlenme karşılığında 7 yıl içerisinde 110 milyon dolar işletme hakkı devri bedeli ödeyeceği ifade ediliyor. Ardından konu ÖYK'ya gelir. Kurul, 18.1.2008'de aldığı kararla, Özelleştirme İdaresi'nin Nisan 2004'te 20 elektrik dağıtım bölgesi içine kattığı söz konusu üç ilin elektrik dağıtım şirketi Menderes Elektrik Dağıtım AŞ'nin kapsamından çıkarılarak, eski statüsüne devrini onayladı. Üç ilin elektrik abone sayısı, 13 milyonu buluyor. Bu arada Türk-Enerji Sen de şebeke Aydem'e geçmeden ayrılmak isteyen çalışanların aynı bölgedeki diğer kamu kurumlarına aynı özlük haklarıyla geçişi için çalışma yapıyor.

İsmail Altunsoy

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber