Geçen yıl 22 memur hapis cezasına çarptırıldı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Şubat 2008 10:41, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

- KESK tarafından hazırlanan raporda, 2007 yılında 18 kamu emekçisinin para cezasına çarptırıldığı, 121 kamu emekçisi hakkında dava açıldığı, bunlardan 22'sinin hapis cezasına çarptırıldığı bildirildi.

KESK, Sendikal Hak İhlalleri Araştırması'nda kullanılmak üzere "2007 Yılı Sendikal Hak İhlalleri Raporu" hazırlayarak Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu'na (ITUC) gönderdi.

Eğitim Sen'in, 2005 yılında düzenlediği yürüyüş nedeniyle 11 sendika yöneticisi hakkında açılan davada, 9 yöneticinin cezasının ertelendiği bildirilen raporda, daha önce ertelenmiş cezaları bulunan KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul ve BTS eski Genel Başkanı Fehmi Kütan'ın cezası Yargıtay'da onanırsa, cezaların birlikte infaz edileceği ve cezaevine girecekleri belirtildi. Raporda, aynı yürüyüşe katılan bazı KESK üyeleri hakkında açılan davaların da devam ettiği kaydedildi.

Raporda, sendika temsilcileri ve üyelerinin görevlerine sendikal faaliyete katıldıkları gerekçesiyle son verildiği öne sürülerek, 2 BES üyesinin "siyasi ve ideolojik amaçlı" sendika yayınları dağıttıkları gerekçesiyle görevlerinden alındığı, bu kişilerin daha sonra yargı kararıyla tekrar görevine başladığı bildirildi.

Yapı Yol-Sen'in, 1998 yılında yapmış olduğu iş bırakma eylemi nedeniyle verilen para cezasına karşı açılan davada, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM), 17 Temmuz 2007'de ceza olarak ödenen paranın tanzimine karar verdiğine işaret edilerek, "AİHM kararında, Türkiye Cumhuriyeti'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 11. Maddesi'ni ihlal ettiğini ve iç düzenlemeleri buna göre yapmadığını belirtmiştir. Tüm bu yasal süreçlere ve uyarılara rağmen, hükümet bu konuda gerekli adımları atmamaktadır" denildi.

"Tam anlamıyla güvence yok"

Sendikal hak ve özgürlüklerin temel insan hakları bağlamında değerlendirilmesi ve güvence altına alınması gereken haklar arasında yer aldığı vurgulanan raporda, ülkede sendikal hak ve özgürlüklerin tam anlamıyla güvence altında olmadığı öne sürüldü.

Konfederasyona bağlı sendikaların üye ve temsilcilerinin bu nedenle görev yerlerinin değiştirildiği ya da cezai yaptırımlara maruz kaldığı iddia edilen raporda, şunlar kaydedildi:

"2007 yılında, 8 kamu emekçisi sürgün edildi. 32 kamu emekçisi hakkında disiplin soruşturması açıldı. 18 kamu emekçisi para cezasına çarptırıldı. 121 kamu emekçisi hakkında dava açıldı, bunlardan 22 kişi hapis cezasına çarptırıldı. Birçok farklı iş yerinde sendikal faaliyetlere müdahale edildi, 2 üye sendikal faaliyetlerinden dolayı işten çıkarıldı. Birçok basın açıklamasına müdahale edildi ve fiziksel saldırı yaşandı, sendikal yetki birçok kez gasp edildi, birçok kez toplu sözleşmeyi zayıflatan yasama gerçekleşti."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber