Danıştay, İzmir Limanı satışına ?dur' dedi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Şubat 2008 22:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, TCDD Genel Müdürlüğü'ne ait İzmir Limanı'nın özelleştirilmesi amacıyla yapılan ihale ile ihaleyi sonuçlandıran Özelleştirme Yüksek Kurulu kararının yürütmesini durdurdu.

Liman-İş Sendikası ve Kamu İşletmeciliğini Geliştirme Merkezi Vakfı'nın, TCDD Genel Müdürlüğüne ait İzmir Limanının 49 yıl süreyle işletme hakkının verilmesi yöntemiyle özelleştirilmesi amacıyla 3 Mayıs 2007'de yapılan ihale ile söz konusu ihalenin onaylanmasına ilişkin 3 Temmuz 2007 tarihli ÖYK kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay'da iki ayrı dava açmıştı.

Danıştay 13. Dairesi, iki ayrı davada da söz konusu ihale ve ÖYK karının yürütmesinin durdurulması istemlerini reddetmişti.

Davacı Kamu İşletmeciliğini Geliştirme Merkezi Vakfı, Dairenin bu kararına itirazı üzerine dosyaları görüşen Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, itirazları kabul etti ve dava konusu işlemlerin yürütmesini durdurdu. Danıştay 13. Dairesi, davanın esasını inceleyerek karara bağlayacak.

1.27 MİLYAR DOLARA İHALE EDİLMİŞTİ

Türkiye'nin en büyük ihracat limanı olan İzmir Limanı'nın 49 yıl süreyle işletme hakkının devredilmesine ilişkin olarak geçen yıl Mayıs ayında yapılan ihaleyi 1 milyar 275 milyon dolarlık teklifiyle Global Holding-Hutchison-Ege İhracatçı Birlikleri Ortak Girişim Grubu kazanmıştı.

LİMAŞ: ÖZELLEŞTİRME SÜRECİ UZAYACAK

İzmir Limanı ihalesini alan konsorsiyum içinde yer alan EİB Liman Hizmetleri AŞ (LİMAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı Servet Eröcal, ihalenin yürütmesinin durdurulması yönündeki kararının özelleştirme sürecini uzatacağını belirtti.

Eröcal, şöyle konuştu: ?Şimdi esastan inceleme yapılacak, esası bekleyeceğiz. Daha önce liman özelleştirmesi olarak Mersin'de de yapılmış bir uygulama var. Yargıyı herhangi bir şekilde eleştiremeyiz. Yargı değerlendirmesini yapacak, esas hakkında kararını verecektir. Yargı kararına saygılıyız. Bu yönde bir karar çıkmasaydı devir işleminin Mart ayında olmasını bekliyorduk. Bundan sonraki süreçte yargının işleyiş hızıyla ilgili bir yorumda bulunmak istemiyorum.?

DTO: YARGI HIZLI ÇALIŞMIYOR

Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Başkanı Geza Dologh da, yürütmeyi durdurma yönündeki kararla Mersin Limanı ihalesi sonrası yaşanan sürecin tekrarlanacağının ortaya çıktığını ifade eden Dologh, ?Türkiye'de maalesef yargı hızlı çalışmıyor. Özelleştirme sürecinin Mersin'de açılan davalarla 27 ayda düzlüğe çıkabildiği göz önüne alınırsa benzeri süreci İzmir'in de beklediği söylenebilir. Geçen her gün İzmir ve Türkiye'nin kaybına oluyor çünkü devlet bu limanı çok kötü işletiyor. Karar, İzmir'in deniz ticaretiyle ilgili hedeflerinde de hayal kırıklığına neden oldu? şeklinde konuştu.

EİB: BELİRSİZLİK KALKMALI

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Başkanlar Kurulu Başkanı Mustafa Türkmenoğlu ise liman özelleştirmesinde belirsizliğin en kötü durum olduğunu söyledi. Türkmenoğlu, şöyle konuştu: ?Belirsizlik bir işletmenin efektif çalışmasını engeller. Limanın geleceğiyle ilgili belirsizlik çıkmasını istemiyoruz. Yargının bu konuda bir an önce karar vermesini bekliyoruz. Özelleşecek mi, özelleşmeyecek mi? Mevcut liman yönetimi de bu belirsizlik içinde nasıl bir yatırım düşünebilir. Bir an evvel belirsizliğin hallolması lazım.?

İTO: HEP SORUN ÇIKARSA YATIRIMCI BULAMAYACAĞIZ

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, şunları söyledi: ?Bu şekilde her özelleştirmeyle ilgili hukuki sorun çıkarsa yakında özelleştirme ihalelerine girecek ne yerli ne yabancı yatırımcı bulacağız. İhale dosyalarının hiçbir hukuki sorun çıkmayacak şekilde hazırlanması gerekiyor. İzmir Limanı'nın özelleştirme ihalesi zaten adeta yılan hikayesine dönmüştü. Yıllarca ihale beklendi. Limana hiçbir yatırım yapılmadı. İhaleyi bekleyerek büyük vakit kaybettik. Eğer İzmir Limanı'nın özelleştirilmesiyle ilgili süreç tıpkı Mersin Limanı gibi yıllar alırsa bundan hem ülke ekonomisi ve dış ticaret hem de İzmir ekonomisi büyük zarar görür.?

İHRACATIN ÜÇTE BİRİ İZMİR LİMANI'NDAN

İzmir Limanı, bölge ihracatının yüzde 90'ını, Türkiye ihracatının da yaklaşık üçte birini gerçekleştiriyor. Ancak yatırım yapılmadığı için limana büyük gemiler yanaşamıyor. ÖİB bu nedenle ihale şartnamesine yatırım şartı koymuştu.

1959 yılında hizmete giren, 2 bin 959 metre rıhtım uzunluğu ve 902 bin metrekare alana sahip İzmir Limanı, son 5 yılda iş hacmini hızla artırdı. Elleçlenen konteyner sayısının hızla arttığı limanda 2001 yılında 490 bin konteyner elleçlenirken, 2006 yılında yaklaşık 2 kat büyümeyle bu rakam 850 bine yükseldi.

2006'da limana gelen gemi sayısı 2 bin 973'e yükselirken, limandan yapılan ihracat 8 milyon 302 bin ton, ithalat ise 3 milyon 967 bin tona ulaştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber