Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü hakkında suç duyurusu

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 28 Şubat 2008 23:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KSÜ'de türban tartışması adliyeye taşındı

Lütfi YIKAN /KAHRAMANMARAŞ, DHA)

KAHRAMANMARAŞ Sütçü İmam Üniversitesi'nde (KSÜ) devam eden türban yasağı nedeniyle dün noter getirilerek tutanak tutturulmasının ardından bugün de başörtülü öğrenciler, Rektör Prof. Dr. A. Nafi Baytorun ve üniversite güvenlik görevlileri hakkında suç duyurusunda bulundu.

KSÜ'de eğitim gören yaklaşık 20 türbanlı öğrenci, Eğitim-Bir-Sen Şube Başkanı Hacı Datlı ile birlikte Kahramanmaraş Adliyesi'ne geldi. Türban yasağına devam eden MKÜ Rektörü A. Nafi Baytorun ve güvenlik görevlileri hakkında suç duyurusunda bulunan öğrenciler dilekçelerini teslim etti. Daha sonra Adliye önünde açıklama yapan Hacı Datlı, sendika olarak Türkiye genelindeki bütün rektörleri takibe aldıklarını belirterek, anayasa hükümlerine karşı çıkan rektörler hakkında gereken takiplerinin devam edeceğini belirtti. Sütçü İmam'ın memleketinde türban yasağı uygulanmasının devam etmesine üzüldüklerini belirten Datlı, "Artık bu yasağın tamamen ortadan kalkması gerekirken, anlamsız bir şekilde yasak halen sürmektedir. Bütün anayasal kurumlar dayanaklarını ve güçlerini kanundan alması gerekirken; kanunun 'alacaksın' demesine rağmen, rektörün 'Ben almıyorum' demesine bir anlam vermek mümkün değildir" dedi.

'YASAĞI UYGULAYANLAR SUÇ İŞLİYOR'

Öğrencilere eşlik eden Saadet Partisi (SP) Genel İdare Kurulu (GİK) üyesi ve 21'inci dönem Kahramanmaraş Milletvekilliği görevi yapan Avukat Prof. Dr. Mustafa Kamalak, üniversitelerdeki türban yasağının hukuki temeli olmadığını söyledi. Yasağın tamamen keyfi olduğunu ileri süren Kamalak şunları söyledi:

"Yasağı uygulayanlar anayasal suç işlemektedir. Anayasa Mahkemesi'nin kararından bahsediliyor. Anayasanın söz konusu kararının altında yani 1991 yılındaki kararında başka bir ifade ile 'üniversitelerde başörtüsü yasaktır' diyenlerin dayandığı kararın altında o zaman Anayasa Mahkemesi üyesi olan eski Cumhurbaşkanımız Ahmet Necdet Sezer Bey'le iki arkadaşının muhalefet şerhi vardır. Bu yasak milletimizi tedirgin etmektedir. Sütçü İmam'ın torunları, Kahramanmaraşlım, dikkat ederseniz Anayasanın hükmüne göre başörtüsü için herhangi bir kanuna ihtiyaç yoktur. Bugün 'üniversitelerimizde başörtüsü yasaktır' diyen herhangi bir kanun yoktur. Şu an uygulanan yazık ki hukukun gücü değil güçlünün hukukudur. Fiili bir durumdur, keyfidir. Yasak diyenler suç işlemektedir. Zaten karşımıza da bu Anayasa değişikliğinden sonra Anayasa hukukçularını çıkarmıyorlar, yasak diyorlar. Niye yasak? 'Gerekçesi yok ben öyle dedim' diyor." Öğrenciler açıklamanın ardından alkışlarla ayrıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber