Tedavi için il dışına sevk halinde de ek ders ödenecek

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 03 Mart 2008 07:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sevk işlemlerinde ek ders ücreti ödenmesiyle ilgili konu; Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın 16.maddesinde düzenlenmiştir.

16.maddedeki ?İl düzeyinde millî ve mahallî bayramların kutlamaları için kurulan hazırlık komitelerinde görevlendirilen yönetici ve öğretmenler, millî ve mahalli bayramların hazırlık çalışmalarına katılan yönetici ve öğretmenler, söz konusu bayramların hazırlık çalışmalarına ve törenlerine sınıf veya okul bütünlüğünde katılan öğrencilerin öğrenim gördüğü eğitim kurumlarının yönetici ve öğretmenleri ile millî bayramlar nedeniyle tatil edilen günlerde ve bir ayda dört günü geçmemek Üzere ayakta görülen tedavi nedeniyle ders görevlerini yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenler, bu sürelerde üzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yönetim ve hazırlık ve planlama görevlerini yapmış sayılırlar,? hükümlerindeki;

?...bir ayda dört günü geçmemek Üzere ayakta görülen tedavi nedeniyle ders görevlerini yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenler, bu sürelerde üzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yönetim ve hazırlık ve planlama görevlerini yapmış sayılırlar,?

İbaresine göre:

1. Bir ayda 4 defa sevkli olunması halinde, ek ders ücreti ödenecektir.

2. Sevkli olunması halinde il içi veya il dışı şartı bulunmamaktadır.

3. il dışına sevkli gidilmesi halinde, ayrıca kişiye; Devlet Memurlarının Tedavi Yardımı Ve Cenaze Giderleri Yönetmeliği'nin

?Başka yerde tedavi:

Madde 26 ? Hasta memurun tedavi için bulunduğu yerden başka yere gönderilmesi halinde;

A) Gönderildiği yerde yatakta tedavi sağlanırsa;

a) Tedavi kurumunun bulunduğu yere kadar gidiş dönüş yol masrafı ile hamal, bagaj gibi zaruri giderler.

b) Yolda geçen süreler için yevmiye,

c) Yataklı tedavi kurumunun bulunduğu yerde, tedavi kurumuna başvurulduğu tarihten kabul işlemi sonuçlanıncaya kadar ve beş günü geçmemek üzere yevmiye ödenir.

B) Gönderildiği yerde ayakta tedavi sağlanırsa;

a) Tedavi kurumunun bulunduğu yere kadar gidiş dönüş yol masrafı ile hamal, bagaj gibi zaruri giderler.

b) Yolda geçen süreler için yevmiye,

c) Tedavi kurumunca sürekli ayakta tedaviye lüzum gösterildiği takdirde tedavi süresince yevmiye ve ikamet ettiği yer ile tedavi kurumu arasındaki mutad taşıt aracı ücreti,

ödenir.

C) Gönderildiği yerdeki tedavi kurumunca yatak sağlanıp yemek verilmediği takdirde;

a) Tedavi kurumunun bulunduğu yere kadar gidiş dönüş yol masrafı ile hamal, bagaj gibi zaruri giderler;

b) Yolda geçen süreler için yevmiye,

c) Yatakta tedavi süresince2/3 oranında yevmiye ödenir.

Yol masrafı ve yevmiyeler "Harcırah Kanunu" hükümlerine göre hesaplanır. Ancak, hastayı sevkeden sağlık kurumu veya kurulunca hastanın durumu gözönüne alınarak hangi taşıt aracı ile ve aracın hangi mevkiinde gitmesi gerektiği belirtilmişse, harcırah buna göre ödenir.

Memurun eşi, bakmakla yükümlü olduğu ana, baba ve aile yardımı ödeneğine müstehak çocuklarının bulundukları yerden başka yere gönderilerek tedavi ettirilmeleri halinde de aynı şekilde işlem yapılır. Bunların yol masrafları ile yevmiyeleri ilgili memurun kanuni yol masrafı ve yevmiyesi üzerinden hesaplanır.? hükümlerince Yol masrafı ve yevmiyeleri ödenir.

Millî Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün konu hakkındaki; 07.08.2007 tarih ve 51464 sayılı yazısında konuyu değerlendiren daire başkanı Tahir KILIÇARSLAN ?Söz konusu hükümde ayakta görülen tedavilerle ilgili olarak tedavinin il içinde veya dışında yapılmış olması yönünde herhangi bir ayrıma gidilmemiş olmasına rağmen konu hakkında tereddüde düşülmesinin nedeni anlaşılamamıştır.? İbaresiyle konuyu anlamayarak, il dışına sevkli kişilere ek ders ödemesi yapmayanlara resmi üslübla gereken cevabı vermiştir.

T.C.

Sayı: B.08.0.PGM.0.23.01.02.32?2045/51464 07.08.2007

Konu: Ek ders ücreti

??????.VALİLİĞİNE

(İl Milli Eğitim Müdürlüğü)

İlgi: a) Kastamonu Valiliğinin 30/07/2007 tarihli ve B.08.4.MEM.4.37.00.24?120/14153 sayılı yazısı.

b) Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar.

İlinizde görev yapmakta olan öğretmenlerden il dışında ayakta tedavi görenlerin de ek ders görevini yapmış sayılıp sayılmayacakları hususunda tereddüde düşüldüğüne ilişkin ilgi (a) yazı incelenmiştir.

Bilindiği gibi, İlgi (b) Karar'ın16'ncı maddesinin değişik (b) bendinde; "İl düzeyinde millî ve mahallî bayramların kutlamaları için kurulan hazırlık komitelerinde görevlendirilen yönetici ve öğretmenler, millî ve mahalli bayramların hazırlık çalışmalarına katılan yönetici ve öğretmenler, söz konusu bayramların hazırlık çalışmalarına ve törenlerine sınıf veya okul bütünlüğünde katılan öğrencilerin öğrenim gördüğü eğitim kurumlarının yönetici ve öğretmenleri ile millî bayramlar nedeniyle tatil edilen günlerde ve bir ayda dört günü geçmemek Üzere ayakta görülen tedavi nedeniyle ders görevlerini yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenler, bu sürelerde üzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yönetim ve hazırlık ve planlama görevlerini yapmış sayılırlar," hükmüne yer verilmiştir.

Söz konusu hükümde ayakta görülen tedavilerle ilgili olarak tedavinin il içinde veya dışında yapılmış olması yönünde herhangi bir ayrıma gidilmemiş olmasına rağmen konu hakkında tereddüde düşülmesinin nedeni anlaşılamamıştır.

Bilgilerinizi rica ederim.

Tahir KILIÇARSLAN

Bakan a.

Daire Başkanı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber