BBP: Çekilme operasyona gölge düşürdü

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Mart 2008 15:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu, Irak'ın Kuzeyi'nde icra edilen Kara Harekatı'nda geri çekilme anının olumlu imaja gölge düşürdüğünü savundu.

BBP Genel Başkanı Yazıcıoğlu, gündeme yönelik gelişmeleri değerlendirdi. BBP Genel Merkezi'nde konuşan Yazıcıoğlu, Kara Harekatı'yla silahlı kuvvetlerin her görevin üstesinden geleceğini belirtti. Muhsin Yazıcıoğlu, harekatın son anının iyi yönetilemediğinden yakınarak, operasyonun ABD isteğiyle bırakıldığı izlenimi verildiğini ileri sürdü. Yazıcıoğlu, "Harekattan çekilme anı olumlu imaja gölge düşürdü" dedi.

BBP Lideri, Savunma Bakanı Robert Gates'in Türkiye'ye gelişi ve sarf ettiği sözlerin, ABD'nin isteğiyle Türk ordusunun Irak'ın Kuzeyi'nden çekildiği görüntüsü verdiğini ifade eden Yazıcıoğlu, şöyle dedi: "Ayrıca, çekilmeye ilişkin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bilgisi olmadığı izlenimi ortaya çıktı. Halbuki Zebari'nin Irak'lı yetkililerin hatta Roj Tv'nin de duruma yönelik bilgisi vardı. Geri çekilme kararı iyi olmamıştır. Güvenlik gerekçesiyle sınırlarımızın ötesinde gerçekleşen operasyonda geri çekilirken verilen imaj başarıyı örttü."

Türkiye'nin bölgeye girerek meşru savunma hakkını kullandığını vurgulayan Muhsin Yazıcıoğlu, Irak'taki yerel ve merkezi unsurların kaygılarını giderecek açıklamaların daha önce yapıldığını hatırlattı.

Yazıcıoğlu, "Harekatta peşmergelerle karşı karşıya gelinecekse gelinsin. Kargadan korkan darı ekmesin, demirden korkan trene binmesin. Operasyonu tamamlayacaksınız. Bu yöndeki düşüncelerle hareket edilirse yarın sınırı da koruyamazsınız" diye konuştu.

Yerel ve küresel unsurların müdafaa hakkına ve bağımsızlığa engel olamayacağının altını çizen BBP Genel Başkanı, aksi davranışın caydırıcılığı sona erdireceğini belirtti. Yazıcıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ben 'ABD emir verdi girdik çıktık.' demiyorum. Kamuoyuna böyle bir intibanın verildiğini anlatmaya çalışıyorum. Kamuoyu doğru oluşturulamadı, yönetilemedi. Dış politikada mütekabiliyet esası var ancak Gates geliyor Dışişleri Bakanı ile Başbakan'la görüşüyor.

Robetr Gates'in normalde Bakan Vecdi Gönül'le görüşmesi ve gitmesi gerekiyor. Bakan Gönül, ABD'ye gittiğinde Rice ve Bush'la görüşebiliyor mu? Yanlış bir imaj verildi.

Ahmet Davutoğlu'nun bölgeye gitmesi ve Irak'taki yetkililerle biraraya gelmesi normaldir. Karşımızda bir devlet vardır. Alt seviyede doğal karşılanabilir."

"ÇENE ALTI FORMÜLÜ ANAYASA MAHKEMESİNDEN DÖNER VE TARTIŞMA BİTMEZ"

Sözün başörtüsü tartışmalarına gelmesi üzerine Yazıcıoğlu, kimi rektörlerin Anayasa Mahkemesi'nin dolaylı yorumundan hareket ettiğini ve yasağı savunduğunu ifade etti.

Anayasa değişikliklerinin söz konusu çevrelerce yok hükmünde görüldüğünü aktaran BBP Lideri, yasal düzenlemenin yapılabileceğini belirtti. Ek 17'nci maddenin mevcut haliyle tartışmaları bertaraf etmeyeceğinin altını çizen Muhsin Yazıcıoğlu, yasal düzenlemenin özgürlükleri genişletme istikametinde yapılmasını istedi.

Yazıcıoğlu, şöyle dedi: "Metin mevcut haliyle doğru değil. Anayasa Mahkemesi'nden dönebilir, yanlıştır. Çene altı formülü Anayasa Mahkemesi'nden döner. Tartışmayı da bitirmez. Üniversitelerde bağlama şeklinden dolayı tartışmalar devam eder. Sorun YÖK'le ilgili belirsizliği ortadan kaldırmaktır: Konuyu rektörlere bırakmamak için süratle yeni bir düzenleme yapmalısınız, yüksek mahkemeden geri gelmeyecek şekilde değişiklik gerçekleştirilmelidir.

Bu, ancak ve ancak yasada olmaması gerekenleri ortaya koymakla olur. Mahkemeden dönmeyecek bir yasa çıkarabilirsiniz. Kanunlar, muğlak olmamalı, yoruma açık olmamalı, hukuki bütünlük içinde olmalıdır. Bu düzenlemeye bir an evvel başvurulmalıdır."

"DEMOKRASİ DIŞI SÜREÇ TÜRKİYE'YE ZAMAN KAYBETTİRDİ"

Konunun üstünden 11 yıl geçen 28 Şubat Süreci'ne gelmesi karşısında BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu, demokrasi dışı dönemin Türkiye'ye zaman kaybettirdiğini söyledi. Demokrasi dışı dayatmalarla yargının bağımsızlığına şüphe ve şaibe getirildiğine işaret eden Yazıcıoğlu, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin de süreçle zedelendiğini dile getirdi.

AK Parti iktidarının sürecin sonucu olduğuna dikkat çeken Yazıcıoğlu, "Sandıkla gelen hükümet, sandıkla görevden alınmalıdır" şeklinde konuştu.

Muhsin Yazıcıoğlu, çetelerle ilgili olarak da hukuk dışı her organizasyonun gayri meşru sayılmasını istedi. "Söz konusu örgütlerin hedefleri kutsansa da sonuçları ülkeye zarar veriyor" diyen BBP Genel Başkanı, Hukuk Devleti'nde örtülü organizasyonlar ile dokunulmaz kişi ve kurumların yer almaması gerektiğini belirtti. Yazıcıoğlu, söz konusu vakaların yaşanmaması için siyasi iktidarların muktedir olması, insiyatif alması gerektiğini vurguladı.

Hafta içerisinde parlamentoda görüşülmesi beklenen "Belediyelere Yönelik Yasa Tasarısı"na ilişkin olarak Yazıcıoğlu, beldelerin ekonomik ve siyasi nedenlerle sürekli göç verdiğini söyledi. Yazıcıoğlu, "Beldeleri köyleştirelim anlayışı sorunu çözmüyor. Düzenleme siyasi maksatlı görünüyor. Siyasi iktidarın kontrolünü güçlendirmek amaçlı yapılmış olabilir" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber