Rektöre soruşturma izni YÖK'e havale edildi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 04 Mart 2008 07:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

TÜRKER KARAPINAR Ankara

Savcılık, YÖK Başkanı'nın ?Türbanlı öğrencileri alın' talimatını yerine getirmeyen Gazi Üniversitesi Rektörü hakkındaki suç duyurusunu, görevsizlik kararı vererek soruşturma izni için YÖK'e gönderdi

. Yusuf Ziya Özcan'ın, ?türbanlı öğrencileri alın? talimatını uygulamayarak suç işlediği iddia edilen Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kadri Yamaç hakkındaki suç duyurusunu, görevsizlik kararıyla YÖK'e gönderdi. Yamaç'la ilgili ön soruşturma izni YÖK Başkanı tarafından doğrudan verilebileceği gibi görevlendireceği bir soruşturmacı ya da 3 kişilik heyet tarafından da verilebiliyor. Son kararı ise Danıştay verecek.

Başsavcılık, geçen hafta YÖK Kanunu'nda değişiklik yapılmasını beklemeden anayasa değişikliği uyarınca ?türbanlı öğrencileri alın? talimatı vererek, suç işlediği iddia edilen Özcan hakkındaki suç duyurularını da görevsizlik kararıyla Milli Eğitim Bakanlığı'na göndermişti.

Karar Danıştay'ın

YÖK Kanunu'na göre, suç işlediği iddia edilen rektörler hakkındaki soruşturma yürütme yetkisi savcılıklarda bulunmadığından suç duyuruları görevsizlik kararı verilerek YÖK'e gönderiliyor. Rektörlerin yargılanması YÖK Kanunu'na göre iki aşamadan oluşuyor. Ön soruşturma izni YÖK Başkanı tarafından doğrudan verilebileceği gibi, görevlendireceği bir soruşturmacı ya da 3 kişilik heyet tarafından da verilebiliyor. Son soruşturma izni ise YÖK tarafından belirlenen 3 kişilik kurul tarafından veriliyor. Rektörler hakkında hazırlanan bu kararla ilgili dosya Danıştay'a gönderiliyor. Rektörlerle ilgili son kararı Danıştay veriyor.

Yamaç hakkında, Hukuk-Der Genel Başkanı Avukat İsmail Aydos önderliğindeki Gazi Üniversitesi'nden bir grup türbanlı öğrenci, geçen hafta içinde suç duyurusunda bulunmuştu. Suç duyurusu dilekçelerinde, Özcan'ın anayasa değişikliğinin ardından üniversite rektörlüklerine bir yazı göndererek, ?türbanlı öğrencileri alın? talimatı verdiği, Yamaç'ın ise türbanlı öğrencileri okula almayarak, suç işlediği iddia edildi.

Aras ile Erdener sırada

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Aras ile Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Uğur Erdener hakkında da aynı gerekçelerle suç duyurusunda bulunulmuştu.

Savcılığın, Yamaç dosyasında olduğu gibi Aras ile Erdener'in dosyalarını da görevsizlik kararıyla YÖK'e göndermesi bekleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber