Harekat bitti tartışması sürüyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Mart 2008 19:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yaptığı ve 8 gün süren sınır ötesi harekatı sona erdi ama tartışması bitmedi. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın, operasyonun bitiminde dış güçlerin etkisi olmadığını söymeseni rağmen, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli eleştirilerini sürdürmeye devam ettiler.

İşte Büyakınıt, Baykal ve Bahçeli'nin açıklamaları:

SANKİ O GÖREVİ KENDİ TAYİN ETMİŞ

Orgeneral Büyükanıt, şunları söylemişti:

?Bir kere ben siyasilerle polemiğe girmem. O doğru da olmaz. ?Görev tamamlanmamıştır' diyene soruyorum ben. Görevimizi siz mi belirliyorsunuz? Görevimiz ne? Sanki o görevi kendi tayin etmiş. Musul olsun, Kerkük olsun görev tamamlanmıştır diyorum ben. Bakın 8 günde ve harekatın hedefi açıkladım da. Operasyon şiddetli ve kısa. O tabiat koşullarının altında birliklerimizi daha fazla tutmamak için hedeflenmiştir. Görev tamamlanmıştır. O bölgede uzun sürede görev yapılmaz. Darbe vurulmuştur. Bir operasyonla PKK'yı bitirelim. Daha büyük operasyon olsun, daha fazla yere gidelim, bir operasyonda PKK'yı bitirelim. Yok böyle bir şey."

"TÜRK KAMUOYU TATMİN OLMADI"

Bahçeli, Türk kamuoyunun geri çekilme konusunda "Salt güvenlik" nedenleriyle yapılan açıklamaları tatmin edici bulmadığını bildirdi. Operasyonla ilgili olarak yapılan basın açıklamalarında etkisiz hale getirilen hedeflere ilişkin olarak, "PKK terör örgütünü gerilla statüsüne sokacak" uluslararası savaş hukukunda bu yönde karşılığı olan terim ve sıfatlara yer verildiğini öne süren Devlet Bahçeli, "Bu çerçevede, komuta merkezi, muhabere ve lojistik tesisi ve mürettebatı olan uçaksavar mevzii gibi terimlerin, teröristlere savaş hukuku kapsamında savaşan taraf statüsü atfedecek nitelikte olduğunu düşünmekteyiz. Düzenli bir muharip güç için kullanılması doğal olan bu nitelendirme ve atıfların, terör örgütünün hak etmediği bir imaj ve prestij kazanmasına ve kendisine büyük bir güç vehmedilmesine hizmet edebileceğinin bu kapsamda hatırda tutulması da yerinde olacaktır" ifadesini kullandı.

"KİMSE ALINMASIN, KİMSE KIZMASIN"

Terörle mücadele konusunda ele geçen fırsatın sonuna kadar kullanılması gerektiğini ifade eden CHP lideri Baykal, şunları söyledi: "Ben TSK'nın o güç coğrafyada, bu kış koşullarında, en ağır koşullarda başarıyla vermekte olduğu mücadeleyi sadece 8 gün sürdürebileceğine, onun ötesine taşımaya muktedir olmadığına inanmıyorum. Kimse alınmasın. Kimse duygusallaşmasın. Kimse kızmasın. Hepimiz görevimizi yapıyoruz. Bu olayın askeri boyutu vardır, siyasi boyutu vardır. Siyasi boyutunu elbette konuşacağız. 'Sen ne hakla konuşuyorsunuz?' Ben, TBMM'de anamuhalefet partisinin genel başkanıyım, milletin vekiliyim. Silahlı kuvvetlerimize bu görevi veren heyetin bir parçasıyım. O tezkerenin altında benim de imzam var, milletin iradesi var orada."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber