Evlenme ödeneği Meclisten geçti

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 04 Mart 2008 21:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda değişiklik öngören tasarının ölüm aylığı, evlenme ve cenaze ödeneklerini düzenleyen maddeleri kabul edildi.

AK Parti Bursa Milletvekili Altan Karapaşaoğlu başkanlığında toplanan TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, daha önce 16 maddesi kabul edilen tasarının maddeleri üzerindeki görüşmelere devam edildi.

TBMM Alt Komisyon Başkanı AK Parti Ankara Milletvekili Zekai Özcan, geçen hafta yapılan görüşmeler sırasında milletvekili özlük haklarıyla ilgili düzenleme konusunda hakkında yapılan eleştirileri yanıtladı. Özcan, isim vermeden bir milletvekilinin (AK Parti Isparta Milletvekili Sadi Bilgiç), kendisini kınadığını ve popülist olmakla suçladığını belirtti.

Plan ve Bütçe Komisyonunda, 5 yıldır görev yaptığını, burada hiç kimseye saygısız ve düzeysiz bir ifadeyle konuşmadığını dile getiren Özcan, ''Ama geçen hafta bir saygıdeğer milletvekili beni kınamıştır. Niçin kınamıştır? Tutanaktan anlaşıldığına göre, emekli milletvekillerine yapılması gereken zammı rapora yansıtmamışız...'' diye konuştu.

''BENİ LİNÇ ETMEK İSTEYEN DÜZENLEME...''

Özcan, milletvekilinin kendisini kınadığı gün, bir gazetede kendisiyle ilgili gerçek dışı bir haber yayınlandığını, ''Orada da deniyor ki 'Milletvekillerini Zekai Özcan gazi yaptı ve bunlar da gazi gibi katkı payı ödemeyecek.' Bizim kınandığımız gün, basın yoluyla beni linç yapmak isteyen bir düzenleme yapılmıştır'' ifadesini kullandı. Özcan, Komisyon Başkanı Sait Açba ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in, ''Kınama'' kelimesine katılmadıklarını açıklamamalarının da kendisini üzdüğünü ifade ederek, şunları kaydetti: ''Asla kınandığım için bir üzüntüm yok. Ben şuna inanıyorum; insanları Allah kınanacak duruma düşürmesin. Bu Sayın Milletvekili, Sosyal Güvenlik Kanunu konuşurken, Zekai Özcan'ı karalayarak basında yer almıştır. Bir de CHP Malatya Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu'dan bravo almıştır. Bu, onun hanesine yazılmıştır. Plan ve Bütçe Komisyonu üyeleri arasında farklı görüşler olabilir. Bu medeni ölçülerde çözülmeli. Bu yapılmadığı durumda milletvekilleri ayıplanacak hale düşer.''

Özcan, kendisinin düşüncelerini kimse sormadığını, ama hakkında devamlı haksız konuşmalar yapıldığını savunarak, ''Haksız yere eleştirenleri, eğer inançları varsa, ki inanıyorum inançları vardır, onlara hakkımı helal etmeyeceğim'' dedi.

''BİZİ KARIŞTIRMAYIN''

Bunun üzerine söz alan CHP'li Aslanoğlu, Özcan'dan, AK Parti'li milletvekilleri arasındaki diyaloğa kendisini karıştırmamasını istedi. Aslanoğlu, ''Ben sizin aranızdaki şeyi 'Kınamış, kınamamış' bilmem. Biz sadece burada gelip görevimizi yapıyoruz. Böyle bir konuşmanın yapılmasından dolayı üzüntü duydum. Kendi aranızdaki sorunlara bizi karıştırmayın'' diye konuştu.

Özcan da, kendisine konunun böyle aktarıldığını, doğru değilse Aslanoğlu'dan özür dilediğini ifade ederek, basınla hiç konuşmadığını söyledi.

''Gazete gazete gezmedim'' diyen Özcan, yasada olmayan bir şeyi kendisine sorduklarında ''yok'' dediğini, ''Ama var'' dediklerinde de o zaman kendisinin koymadığını söylediğini belirtti. Özcan, ''Eğer bu suçsa, ben bunu şerefle taşıyorum'' dedi.

Tasarının 20, 21, 22, 23 ve 24. maddeleri kabul edilirken, gazeteci ve milletvekillerinin de aralarında bulunduğu bazı iş kollarında, kamuoyunda ''Yıpranma payı'' olarak bilinen fiili hizmet zammını kaldıran 25. maddesi üzerinde görüşmeler sürüyor.

Tasarının kabul edilen maddelerine göre, ölüm aylığından yararlanabilmek için en az 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödeme şartı aranacak. Genel sağlık sigortası primi dahil prim ve prime ilişkin borcu bulunan BAĞ-KUR'lu hak sahibine ölüm aylığı bağlanmayacak. Hak sahiplerine verilecek cenaze yardımı tutarı, brüt asgari ücret kadar olacak.

Sigortalıların kız çocukları ile eşlerine, talepte bulunmaları halinde, almakta oldukları aylık veya gelirin bir yıllık tutarı kadar bir defaya mahsus evlenme ödeneği verilecek.

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, dul ve yetim hakkıyla oynanılmamasını isteyerek, ''Yoksa çarpılırsınız'' dedi. CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi, ölüm aylığında 1800 gün prim ödeme yerine 900 gün prim ödenmesini önerdi.

Bir cenazenin kaç liraya kaldırıldığını soran CHP Malatya Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu da cenaze ödeneğinin gülünç bir rakam olduğunu ifade etti. Aslanoğlu, ''İnsanlar acı gününde mahcup olmasın. İnsanları borçlu göndermeyelim'' dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de SSK ve BAĞ-KUR'lu hak sahibine 242 YTL, Emekli Sandığına ise 940 YTL cenaze yardımında bulunulduğunu anımsattı. Çelik, tasarının amacının norm ve standart birliğinin sağlanması olduğunu ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber