MTA'nın 1400 YTL maaşlı mühendisi holding kuracaktı

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 06 Mart 2008 08:27, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Arda AKIN/ANKARA

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü'ndeki (MTA) yolsuzlukları ortaya çıkarmak amacıyla düzenlenen ve "Kazı Operasyonu" adı verilen operasyon ile bürokratlarla işadamları arasında çok kapsamlı rüşvet ilişkilerini ortaya çıkarıldı.

Ankara Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlar Bürosu'nca, MTA ve MİGEM'e ait bazı ihalelere fesat karıştırıldığı, maden ruhsatlarının değerlerinin altında gösterilerek ucuza satıldığı iddiasıyla gerçekleştirilen soruşturma, Cumhuriyet Savcısı Vahdet Polatkan'ın talimatları doğrultusunda derinleştirildi. MTA ve MİGEM müfettişleri, zanlıların ev ve iş yerlerinde yapılan aramalarda ele geçirilen maden dosyalarını, emniyette kendileri için ayrılan özel bir odada inceliyorlar.

HOLDİNG KURACAĞIM: Çete üyelerinin hesaplarını da inceleyen polisler, mühendis Erkan G.'nin 16 ay içinde banka hesaplarına 3 milyon doların üzerinde para girdiğini tespit etti. Çok düşük rakamlarla MTA ve MİGEM'den satın aldığı maden arazilerini astronomik rakamlarla büyük şirketlere satan Erkan G., kendi adına 47 bin metre kare tarlası, eşi Sebahat Hülya G. adına Antalya'da 12 bin metrekare arazi, Ankara'da dubleks ev, Erzurum'da üç ayrı ev, Ankara'nın çeşitli semtlerinde arazileri bulunduğu açıklandı. Erkan G., tüm bu malvarlığını 1400 YTL maaşla yaptığını söyledi. Bir dönem Trabzon Cezaevi'nde idare müdürü olarak görev yapan Erkan G.'nin, MTA'ya geçiş yapmasının ardından büyük miktarlarda paralar kazandığı yine banka hesaplarıyla ortaya çıkarıldı. Mühendisin, Baki ismindeki işadamıyla yaptığı telefon görüşmesinde, satın aldığı bir araziyle ilgili bilgi verdikten sonra, "Dedim ya holding kuracam az kaldı inşallah" dediği dikkat çekti.

ABD İÇİN ALTIN, ÇİN'E KROM: MTA Genel Müdürü Mehmet Üzer'in, "Sülün Osman" olayına benzettiği ve "Maden çok para ediyor. Bazı insanlar madene para yatırmak istiyor. Biri 'MTA'dan şunu talep ederim' demiş olabilir. Olay da öyle gelişmiş. Madenciliği bilmeyen bizden ayrılmış bir adam" diye açıkladığı operasyonda, vurgunun boyutlarının uluslararası olduğu da ortaya çıktı. Türkiye'de bir Amerikan firmasına aracılık eden Hamit ismindeki işadamı, mühendis Erkan G.'ye firmanın Hakkári Yüksekova da çinko, Kaz Dağları'nda altın, Adapazarı Gölcük'te bakır sahalarıyla ilgilendiğini söyleyerek maden sahalarının ayrıntılı bilgilerini istedi. Ayrıca Çin ve Kanada firmaları için de altın, krom, bakır gibi rezervler hakkında aracılara bilgi aktarıldığı yine telefon konuşmalarıyla ortaya çıktı.

Telefonlar 9 ay dinlendi, gizli belgeler şirkette çıktı

KAZI Operasyonu adı verilen soruşturma 9 ay süren yoğun telefon dinlemelerinin ardından başlatılmıştı. Bu dinlemeler sonucunda mühendis Erkan G.'nin yolsuzluk çetesine liderlik yaptığı iddia edildi. Erkan G.'nin evinde ve gayri resmi ortağı olduğu ileri sürülen Yer Küre Madencilik şirketinde yapılan aramalarda yüzlerce madensahası haritası ele geçirildi. Üzerlerinde "çok gizli" ibaresi bulunan bu haritaların incelemeleri devam ediyor. Haritaların değişik firmalara yüksek fiyatlarla satıldığı yönündeki bilgiler de araştırılıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber