TOKİ'nin 1,5 milyar ytl'lik KEY ödemeleri hazır

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Mart 2008 13:06, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) uzun süredir tartışılan Konut Edindirme Yardımı (KEY) kapsamında kasasında 1,5 milyar YTL hazırladı. TOKİ Başkan Yardımcısı Mehmet Murat, talimat geldiği anda ödemeleri yapabileceklerini belirterek, "Bizim paramız kasamızda hazır. İsimler netleşip hükümetten talimat geldiği anda ödemeleri hemen yapacak durumdayız" dedi.

Konutları büyük ilgi gören TOKİ, taleplere yetişilememesi durumunda yabancı şirketlere de Türkiye'de konut yaptırmak için kapıyı aralıyor. Şanlıurfa'da 132 konutluk TOKİ projesine 7 bin dar gelirli ailenin başvurduğunu dile getiren Murat, TOKİ'nin yeni hedefinin ise dar gelirlilere yönelik yapılan konutların TOKİ projeleri içerisindeki mevcut yüzde 70'lik oranı yüzde 80'e çıkarmak olduğunu kaydetti.

TOKİ yaptığı konutlarla 800 bin kişiye istihdam sağladı

TOKİ'nin 2008 başı itibariyle toplam yatırım harcamaları 23 milyar YTL'yi buldu. Bunun 13 milyar YTL'si müteahhit ödemelirinden oluşuyor. Son dönemde özellikle dar gelirlilerin gözdesi olan TOKİ konutları 2003'ten bu yana ilk kez 300 bin adet sınırına dayandı. Bu rakamın yüzde 70'i F tipi denilen dar gelirli konutlarından oluşuyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu TOKİ'nin bu tür yatırımlarının gözde bölgesi. Bu bölgelerde TOKİ yatırımları oranı giderek artıyor. Yeni hedef ise 2008 sonunda 350 bin adet konuta ulaşmak. TOKİ'nin 2008 başı itibariyle Türkiye genelindeki 970 şantisiyesinde yaklaşık 800 bin kişiye istihdam oluşturuldu. TOKİ Başkan Yardımcısı Murat, özellikle Doğu ve Güneydoğudaki projelerle hem bölgenin konut tipinin ıslah edildiğini hem de yerel girişimci ve müteahhitlere klavuzluk yapıldığını ifade etti.

KEY ödemeleri 2008 yılı içerisinde yapılacak

Öte yandan kamuoyunda uzun süredir tartışılan KEY fonu konusunda bilgi veren Murat, "KEY ödemelerini bu sene içerisinde istenirse eğer rahatlıkla yapabiliriz. Kasamızda bu konuya ayırdığımız faiziyle birlikte 1,5 milyar YTL para mevcut. Ödensin dendiği zaman parayı öderiz" diye konuştu.

2008 yılı başı itibariyle KEY ödemesi yapılacak kişi sayısı 5 milyonu buldu. Bu rakamın 9 milyonu bekleniyor.TOKİ'nin yaptığı Akabe konutlarının 132 konutluk kısmının kura çekimi için geldiği Şanlıurfa'da gazetecilere konuşan Murat, KEY hak sahiplerinin kayıtlar için Emlak Bank gayrimenkul yatırım ortaklığına başvurularını hızlandırması çağrısında bulundu.

Katar, Kuveyt gibi ülkelerin firmalarının Türkiye'de inşaat yapmak istediklerini belirten TOKİ Başkan Yardımcısı Murat, yapılacak işi karlı görmeleri durumunda rahatlıkla işbirliğinde bulunabileceklerini ifade etti. Deutche Bank gibi uluslar arası finans tröstlerinin kendilerine gelip "Size kredi açalım" dediklerini dile getiren Murat, yüksek faizli olması dolayısıyla bunları kabul etmediklerini söyledi. Murat, "Bu para bize bedava gelmiyor, yüksek faizle geliyor. Oradan faizli para alacağımıza kendi yağımızla kavrulmayı tercih ediyoruz" dedi.

Bu arada TOKİ konutları hakkındaki şikayetlerin temel nedenini teşkil eden müteahhit hataları konusunda da bilgi veren Murat, kalitesiz konut yapımının önüne geçmek için Kamu İhale Kanunu'nda değişiklik hazırlandığını belirterek, "İş denetleme belgesi olan müteahhitler ihalelere giriyor. Bazen düşük fiyatta veriyorlar. Bu durum zaman zaman idare olarak bizi de rahatsız ediyor" diye konuştu. Murat, Türk müteahhitlerinin de şikayet ettiği konulara değinerek, "Biz müteahhitlere rakip değiliz. Pazardaki payımız yüzde 9 civarında. Onlar çok para kazanmaya alışmışlar. 50 bin YTL'lik konutu 200 bin YTL'ye satıyorlar" diye konuştu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber