Gelirler kontrolörleri ne diyor

Haber Giriş : 02 Ekim 2004 07:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yalçın BAYER/ Hürriyet

KÖŞENİZDE farklı tarihlerde yayınlanan yazılarda Maliye Bakanlığı Gelirler Kontrolörlerini yakından ilgilendiren bazı iddialarda bulunulmuştur. Buna ilişkin açıklamalarımız aşağıdaki gibidir.

Köşenizde çıkan ?Cumhurbaşkanı'na inat kararnamesi' (3.9.2004) başlıklı yazınızda gelirler kontrolörü arkadaşlarımızla ilgili gerçek dışı iddiada bulunulmuştur.

Gelirler kontrollüğünden istifa eden bir kişinin özel sektörde görev aldıktan sonra yine gelirler kontrolörlüğüne döndüğü yer almıştır. Gelirler Kontrolörleri Yönetmeliği'nin 54. maddesi gereğince gelirler kontrolörlüğünden istifa eden bir kişinin serbest meslek faaliyetinde bulunmasından veya özel şirkette görev almasından sonra gelirler kontrolörlüğüne dönmesi imkánsızdır.

Bursa Defterdarı'nın vergi incelemesine giden hesap uzmanlarının çalışmasını engellediği ve incelemelerin yapılmadığı belirtilmiştir. Vergi inceleme yetkisini kanundan alan vergi denetim elemanlarının (Maliye Müfettişleri, Gelirler Kontrolörleri, Hesap Uzmanları ve Vergi Denetmenleri) incelemelerini defterdar dahil hiç kimsenin engelleme yetkisi olmadığı gibi böyle bir yola başvurmaları da mümkün değildir. Bu kanaatte olan denetim elemanlarının kanundan aldıkları yetkilerini kullanmamaları nedeniyle hukuki yollara başvurmaları gerekirdi.

?Hesap Uzmanları Yanıtlıyor' (9.9.2004) başlıklı yazı ile ilgili olarak aşağıdaki açıklamayı yapmak ihtiyacını duymuş bulunuyoruz:

VERGİ DENETİMİNDE KADEME YOKTUR

?Haset duyguları, kendini bilmezlik' gibi şık olmayan benzetmelerle ilgili polemiklere girmek istemiyoruz. Kariyer sahibi mesleklerin sorunlarını bir masa etrafında çözmeyi denemelerinin uygun olacağı kanaatini taşıyoruz.

?Vergi denetiminde çokbaşlılık yoktur' denmesi, gerçekleri görmezlikten gelmektir. Bakanlık merkezinde, maliye müfettişleri, gelirler kontrolörleri ve hesap uzmanlarının Vergi Usul Kanunu'nun 135. maddesinden aldıkları aynı yetkiyi bakanlık merkezinde ve ülke çapında vergi inceleme yetkilerini kullanmaları çokbaşlılığının açık göstergesidir.

Vergi denetiminde yetki açısından, incelenen mükelleflerin büyüklükleri açısından çok kadememelilik kesinlikle yoktur. Ne kanun, ne de uygulama hiçbir denetim birimine bağlı olduğu makamı esas olarak diğerinden farklı bir yetki vermemiştir.

Maliye Başkanlığı'nda, kademeli vergi incelemesi yoktur. Büyük-küçük ayrımı yapılmadan bütün mükellefleri her denetim birikiminin elemanları tarafından incelenmektedir.

Gelir idaresinin yeniden yapılanması tüm Maliye camiasını, tüm mükellefleri ve ülkenin sağlıklı gelir sağlamasının bilincinde olan vergi denetim yetkisine sahip dört denetim birimini yakından ilgilendirmektedir ve sağlıklı çözüme ulaştırılması gereken bir meseledir.

Kemal TURAN-Gelirler Kontrolörleri Derneği

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber