MTA mühendisi 20 bin YTL karşılığında yasak üretim bölgesine olumlu rapor vermiş

Haber Giriş : 08 Mart 2008 21:05, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Maden rüşvetinin bedeli 20 bin YTL

MTA'daki Kazı Operasyonu'nda stratejik önemi bulunan maden sahalarıyla ilgili çok sayıda gizli bilgi, belge ve harita ele geçirildi. Mühendislerin trilyonluk yolsuzlukları nasıl yaptıkları da netleşiyor.

Stratejik öneme sahip maden sahalarıyla ilgili operasyonda polisin teknik takibi, yolsuzluğun nasıl yapıldığını ortaya koydu. Tutuklu mühendis E.G., 20 bin YTL karşılığında yasak üretim bölgesine olumlu rapor vermiş.

Enerji Bakanlığı'na bağlı Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM) ile Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA)'nde yürütülen yolsuzluk operasyonunda tutuklanan mühendis E.G. ile zanlılardan mühendis S.Ö.'nün şirketlerle kurduğu çark, soruşturma dosyasına girdi. Mühendislerin raporlarında, maden çıkaran firmaların üretimdeki usulsüzlüklerini görmezden geldikleri belirlendi. Ayrıca üretim yapılması yasak olan yerlere giren şirketlerden de rüşvet alındığı tespit edildi.

Ankara Cumhuriyet Savcısı Mehmet Tamöz'ün, KOM Şubesi'yle birlikte yürüttüğü 'Kazı' adı verilen operasyonla ilgili yeni bilgiler ortaya çıkıyor. MTA ve MİGEM'e ait maden sahalarının usulsüz ve rüşvet karşılığı özel firmalara satıldığı, yolsuzluğun bir numaralı ismi E.G. ile MİGEM'de görevli zanlı mühendis S.Ö.'nün rüşvet çarkı, telefon dinlemelerine takıldı. Kayıtlara göre, mühendis E.G., Mardin Kızıltepe'de bulunan ve üretim yapılması yasak olan sahada üretim yapılmasına göz yumulmasını sağlamış. Şirket sahibi Ş.C., E.G.'ye üretimlerinin denetim ekibinden saklanması gerektiğini söylüyor. E.G. de bölgeye gelecek ekibi kendisinin ayarlayacağını ve sıkıntı çıkmayacağını dile getiriyor. Raporlar, şirketin istediği gibi yazılıyor ve bir aracı vasıtasıyla tutuklu mühendisin hesabına 20 bin YTL yatırılıyor.

Mühendise 12 bin YTL ve GPS cihazı

İddialara göre; MİGEM'de görevli mühendis S.Ö.'nün de ilginç ilişkiler ağı bulunuyor. S.Ö.'nün, bazı şirketlerin kanunlara aykırı faaliyetlerini görmezden geldiği anlaşıldı. Çanakkale'nin Yenice ilçesinde maden sahasında mevzuata aykırı üretim yapıldığı tespit edildiği halde bu durum şirketin lehine çevrilmiş. Karşılığında, 3 bin 500 YTL GPS cihazı ile Nokia 6300 cep telefonu alınmış. Yine Çanakkale'nin Çan ilçesinde faaliyet gösteren bir maden şirketi, usulsüz çalışma yaptığı gerekçesiyle şikâyet edilmiş. Çalışmaların durdurulması için MİGEM tarafından valiliğe gidecek olan yazının şirket lehine yazılması için S.Ö. ile şirket yetkilileri arasında rüşvet pazarlığı yapılmış. Teknik takibe takılan konuşmalarda mühendis S.Ö., bu iş karşılığında hesabına 12 bin YTL yatırılmasını istiyor, bu anında gerçekleşiyor.

Telefon kayıtlarına göre; mühendis E.G., arkadaşı S.G.'ye Yozgat'taki bir krom ocağından 10 kilo numune göndereceğini, analiz bitince bu ocağı teslim alacağını söylüyor. E.G.'nin sözleri soruşturma dosyasına giriyor: "Ağabey Yozgat'ta 2 bin 500-3 bin ton çıkmış, 36'lıktan 44'lüğe malzeme var. 10 kilo numune istettim size gönderiyorum. E. bey tahlili yaptırsın ondan sonra Yozgat'tan ocağı teslim alacağız. Bursalı bir arkadaşımız var. Bizimle kontak yapan. Ona 2 lira atacağız, bundan sonra ocak her çalıştığı sürece kromu bize üretecekler."

MTA Genel Müdür yardımcısı işinden oldu

Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü'ne yapılan 'Kazı' operasyonundan sonra MTA Genel Müdür Yardımcısı Gürkan Tunay, görevden alındı. Resmi Gazete'de yer alan atama kararına göre, Gürkan Tunay, başka bir göreve atanmak üzere merkeze çekildi. Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, madencilikte askerî sır niteliğindeki harita ve belgelerin bazı şirketlere menfaat karşılığı satıldığı gerekçesiyle, 26 Şubat'ta MTA'ya operasyon yapmıştı. Operasyon kapsamında aralarında MTA bürokratlarının da bulunduğu 20 kişi gözaltına alınmıştı. Zanlılardan 6'sı tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber