Dinleme terörü

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 08 Mart 2008 08:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gökçer Tahincioğlu

Telekomünikasyon İletişim Başkanı Fethi Şimşek, youtube'da yayımlanan Prof. Dr. Erdoğan Teziç, Tuğgeneral Münir Erten ile Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Salim Demirci'ye ait olduğu öne sürülen ses kayıtlarının kaynağının bulunabileceğini söyledi

Eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç ve Genelkurmay Başkanlığı Elektronik Sistemler (GES) Komutanı Tuğgeneral Münir Erten'in ardından Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Salim Demirci'ye ait olduğu öne sürülen ses kaydının ?www.youtube.com? internet sitesine yüklenmesi, Ankara'yı karıştırdı.

Adalet Bakanlığı, Demirci'ye ait olduğu öne sürülen ses kaydını incelemeye alırken, Telekomünikasyon İletişim Başkanı Fethi Şimşek, ?Uzmanlarımız, telefonların değil, ortamın dinlendiği görüşünde. Savcılar, kayıtların yüklendiği ülkeyi ve bilgisayarı saptayabilir? dedi.

Ankara Emniyeti'nin binlerce kişiyi yasadışı yöntemlerle dinlediği, Kara Harp Okulu Komutanı Tümgeneral Reha Taşkesen'in özel görüşmelerinin kayda alındığı gibi telekulak skandallarıyla sarsılan Ankara, bu kez de ?youtube? internet sitesine ardı ardına yüklenen ses kayıtlarının şaşkınlığını yaşıyor.

Söz konusu internet sitesine ilk olarak eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Teziç'e ait olduğu öne sürülen ses kaydı yüklendi. Teziç'in ardından Tuğgeneral Erten'e ait olduğu öne sürülen ses kaydı aynı internet sitesinden çıktı. Erten olduğu iddia edilen kişinin sınır ötesi operasyonda açıklanandan az teröristin öldüğüne yönelik sözleri basına yansıdı. Bu isimlere önceki gün de Demirci eklendi.

Nur cemaatinin önde gelen isimlerinden Fethullah Gülen'in beraatına yönelik kararı temyiz eden, çok sayıda terör örgütü operasyonuna imza atan Demirci'ye ait olduğunu öne sürülen ses kaydında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala hakkında ağır sözler yer alıyor.

Kayıtta, Demirci olduğunu öne sürülen kişinin Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı'na seçilmesi beklenen Hasan Şatır için, ?Hasan Şatır'la ben Diyarbakır?ı muma çeviririz? diyor.

?IP numarası bulunur'

Mevzuata göre, Türkiye'de telefon dinleme ve izlemelerini sadece emniyet, MİT ve jandarma yapabiliyor. Bu kurumların dinleme faaliyetlerini Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) yürütüyor.

TİB Başkanı Fethi Şimşek, kayıtları uzmanlara incelettiğini belirterek, ?Toplam 4 olay var. Bilinen 3'ü dışında, daha düşük rütbeli bir askerimize ait olduğu öne sürülen bir kayıt daha var. Uzmanlar, bunların telefon dinlemesi olamayacağını, ortam dinlemesi olması ihtimalinin yüksek olduğunu söylüyor. Yani, dinlenen kişiyle aynı ortamda bulunan bir kişinin yaptığı kayıt olma ihtimali yüksek? dedi.

TİB'in konuşmaların kim tarafından yapıldığını saptama yetkisi olmadığını kaydeden Şimşek, ?İlgililer, savcılıklara başvurursa, kayıtların yüklendiği bilgisayarın hangi ülkede bulunduğu, IP numarası saptanabilir. Mahkeme kararıyla, bu kayıtlar ilgili siteden kaldırılabilir? diye konuştu.

Adliye kaynakları, kayıttaki sesin Demirci'ye ait olduğunu, 3-4 kişilik, bazı Emniyet mensuplarının da bulunduğu bir ortamdaki konuşmaların kayda alındığını öne sürdü.

Kaynaklar, kaydın tamamının tek bir konuşmadan oluşmadığını, farklı gün ve ortamlardaki konuşmaların montajlanarak hazırlandığını iddia etti.

2006'da yapılan kaydın geçen yıl Adalet Bakanlığı'na gönderildiği, bunun üzerine eski Adalet Bakanı, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'in Demirci'den bilgi istediği iddia edildi. Çiçek'in kayıtla ilgili işlem yapmaya gerek görmediği, Demirci'nin de suç duyurusunda bulunmadığı bildirildi. Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, müfettişlere konunun incelenmesi talimatını verdi.

Nasıl dinleniyor?

Telefon dinlemeleri, uydu ve karasal dijital sistem olmak üzere 2 yöntemle yapılıyor. Türkiye teknik takip ve telefon dinlemelerinde çoğunlukla karasal dijitali seçiyor. Dinlemeler, Türk Telekom ve GSM şirketleri üzerinden yapılıyor. Telefon görüşmeleri dışında, cep telefonlarının mikrofon olarak kullanılmasıyla, iki kişi arasındaki yüz yüze görüşmenin de dinlenebildiği biliniyor. Cep telefonu kapalı da olsa mikrofon vazifesi görebiliyor. Bataryayı çıkarmak da cihazın içindeki küçük ikinci batarya nedeniyle, bu dinlemeyi engellemeye yeterli olmuyor. Uydu sistemi kullanılan özel takip araçlarının yanaştığı binalardaki konuşmalar da dinlenebiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber