Vekiller emekli maaşına kıyak zamdan vazgeçmiyor

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 08 Mart 2008 10:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milletvekillerinin bin 500 YTL temsil tazminatı alarak emekli maaşlarını artırmak üzere TBMM Genel Kurulu'nda yeni bir girişimde bulunacağı öğrenildi. Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı'na bu yönde bir düzenlemeyi önerge ile eklemek isteyen AKP'li vekiller, önergeyi jet hızla kabul etti. Milletvekilleri, sağlık hizmetlerinde katkı payı ödemekten de kendilerini muaf tuttu. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen düzenleme ile yeşil kart uygulamasına son verilirken, işsizlik ödeneği alan kişilerin sigortalı olması ve sağlık hizmetlerinden yararlanmasına olanak tanınmadı. 28 Şubat sürecinde memuriyetten atılan kişilerin çalışmadıkları süre ise emeklilik haklarına sayılacak. 1999-2005 arasında disiplin suçu ile işten atılan, ancak 2006'de çıkan sicil

affı ile mesleğe geri dönen bu kişiler 6 yıllık borçlarını iki yıl içinde öderse, emeklilik hakkından yararlanacak. Çalışma Bakanı Faruk Çelik, basın başta olmak üzere riskli işte çalışanların erken emekli olmasına imkan tanıyan düzenlemeleri taslaktan çıkarırken, milletvekillerini ayrıcalıklı hale getiren tüm düzenlemelere onay verdi.

TASARI YASALAŞIRSA NELER DEĞİŞECEK?

Yeşil kart sona eriyor

Hiçbir sosyal güvencesi olmayan kişilere verilen yeşil kart, yasanın yürürlüğe girdiği tarihten 2 yıl sonra kaldırılacak. Aile içindeki gelirin kişi başına düşen aylık tutarı, brüt asgari ücretin üçte birinden az olanların genel sağlık sigortası primleri de devlet tarafından karşılanacak.

Ayakta tedaviye 2 YTL

18 yaşını doldurmamış kişiler ile 44 yaşından büyük olan sigortalılar diş protez tedavilerinde yüzde 50 oranında katılım payı ödeyecek. Hekim ve diş hekimi muayenesi için 2 YTL katılım payı ödenecek. Yatarak tedavi olanlar ve ameliyat olanların, sağlık hizmeti bedelinin yüzde 1'ini ödemesini öngören düzenleme ise tasarıdan çıkarıldı. Özel hastaneler, sağlık hizmeti bedelinin ancak yüzde 20'sine kadar ek ücret talep edebilecek.

Emekli aylıkları düşecek

Emekli aylıklarının hesaplanmasında kullanılan güncelleme katsayısı, her yılın aralık ayında açıklanan TÜFE ile o yılın GSYİH gelişme hızının yüzde 30'unun toplamına bir tam sayının ilave edilmesiyle bulunacak. Bugünkü uygulamada ise, SSK'ya ödenen primleri, her yılın enflasyonu (TÜFE) ve gelişme hızı kadar artırılarak hesaplanıyor. Yeni düzenleme gelişme hızının sadece yüzde 30'unu dikkate alıyor. Yani yeni yasayla emekli aylığı düşecek.

Emeklilik yaşı, 1 Ocak 2036 ile 31 Aralık 2037 tarihleri arasında kadınlarda 59, erkeklerde 61 olacak. 1 Ocak 2046 ile 31 Aralık 2047 tarihleri arasında ise emeklilik yaşı kadınlarda 64, erkeklerde 65 olacak. Yasanın yürürlüğe girdiği tarihte işe giren sigortalının emekli olması için aranan 7000 prim ödeme gün sayısı, her yıl 100 gün artırılacak. İlk defa 2028'de işe girecek olan sigortalının emekliliğinde 9000 gün prim şartı aranacak.

Ebru TOKTAR/ ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber