Özel öğretim kurumları için yeni yönetmelik

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Mart 2008 17:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
- Özel öğretim kurumlarının açılış ve işleyişiyle ilgili usul ve esaslar yeni bir yönetmelikle düzenlendi.

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayınlanarak, yürürlüğe girdi. Yeni düzenlemeyle 1985 yılında çıkarılan yönetmelik yürürlükten kaldırıldı.

Yönetmeliğe göre, okul açma izni Milli Eğitim Bakanlığınca, okul dışında eğitim kurumu açma izni valiliklerce verilecek.

Yabancı uyruklu gerçek ve tüzel kişiler tarafından veya Türk vatandaşlarıyla ortaklık yoluyla açılacak milletler arası özel öğretim kurumları için Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu çerçevesinde Bakanlar Kurulunun izni gerekecek.

Özel eğitim kurumunun açılabilmesi için, binanın belli standartlara sahip olması gerekecek.

Özel öğretim kurumlarına verilecek adlar, Türk milli eğitiminin genel ve özel amaçlarıyla temel ilkelerine aykırı düşmeyecek ve Türkçe olması şartıyla kurumun amacına ve düzeyine uygun ve belli bir anlam taşıyacak.

Kurum, iki yıl içinde öğretime başlamaması, izinsiz olarak öğretime ara vermesi ya da iznin alınış amaçları dışında kullanılırsa açma izni iptal edilecek.

Meyhane, kahvehane, kıraathane, bar, elektronik oyun merkezleri gibi halka açık yerler ile açık alkollü içki satılan yerler, okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim okulu binalarından, kapıdan kapıya en az yüz metre uzaklıkta olacak. Özel eğitim okullarıyla rehabilitasyon merkezlerinde bu şart aranmayacak, ancak bu yerler özel eğitim okullarıyla aynı binada bulunamayacak.

Özel okullarda görevli yönetici ve öğretmenlerle uzman öğreticiler, dengi resmi okul öğretmenlerinin okutmakla yükümlü bulundukları ders saati sayısı kadar derse girecek.

Yabancı okulların kurucularıyla müdürleri, Türkiye Cumhuriyeti uyruklu, Türkçe veya Türkçe kültür dersleri öğretmenliği yapma niteliğini taşıyan ve öğretim dilini bilenlerden birini, Türk müdür başyardımcısı olarak çalışma izni düzenlenmek üzere valiliğe önerecek. Valilikçe Bakanlıktan görüş alınarak çalışma izni düzenlenecek. Öğretim dilini bilen Türkçe veya Türkçe kültür dersleri öğretmeni bulunmaması halinde, okulun öğretim dilinde özel alan eğitimi görmüş, Türkiye Cumhuriyeti uyruklu öğretmenler arasından birisi de çalışma izni düzenlenmek üzere valiliğe önerilebilecek.

Resmi okullarda görevli rehber öğretmen ve aday öğretmenler dışındaki öğretmenler, asıl görevlerini aksatmamak, aylık karşılığı okutmakla yükümlü bulundukları haftalık ders saati sayısını doldurmak kaydıyla ve çalıştıkları kurumların izniyle, özel okullarda, aylık karşılığı okutmakla yükümlü bulundukları haftalık ders saati sayısının yarısı kadar ücretli ders verebilecek. Bu öğretmenlerin toplam ders saati sayısı haftada 30 saati geçemeyecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber